Такмед, три хвилини на порятунок: навички, яких варто навчитися

14.02.2024
Такмед, три хвилини на порятунок: навички, яких варто навчитися

Тактична медицина — необхідність воєнного часу.

В автомобільній аптечці наткнулася на турнікет і оклюзійну пов’язку.
 
І спіймала себе на думці, що вже другий рік вожу їх із собою, але уяви не маю, як ними скористатися за необхідності.
 
Вчитися «по телевізору» — не мій варіант. Почала моніторити курси тактичної медицини.
 
Три роки медпідготовки на військовій кафедрі КДУ якийсь досвід, звісно, лишили. Але вони були про інше.
 
Натрапила серед інших на курс Американської колегії хірургів «Зупини кровотечу».
 
Привабила можливість відпрацювання навичок протягом одноденного навчання та офіційна сертифікація.
 
Скажу наперед: упевнилася, що будь-який курс сучасного такмеду піде на користь цивільній людині. Байдуже, як далеко від лінії фронту ви опинилися.
 
Навичка швидко зупинити кров знадобиться навіть домогосподарці, не кажучи про тих, хто постійно за кермом або й просто погуляти (під час повітряної тривоги) вийшов.
 
Бо навіть випадкове розсіченння артерії може призвести до летального фіналу за три-п’ять хвилин, якщо ви не в курсі, як правильно затиснути рану і які наступні швидкі дії дозволяють врятувати власне і чуже життя у прямому розумінні малою кров’ю.
 
Наприклад, чи знаєте ви, що єдиний спосіб зберегти пораненому навіть напівампутовану кінцівку — це максимально швидко, міцно і правильно докрутити турнікет до втрати пульсу в тій кінцівці?
 
І за жодних умов не попускати його, «щоб не так боліло»? Щоправда, накладати треба таки сучасний сертифікований турнікет (неважливо — буде то американський CAT чи український «Кровоспас»), який варто завжди мати поруч або й брати з собою замість губної помади…
Тут навчають працювати із сучасними кровоспинними засобами 
і препаратами.
 
Для мене, як і для більшості учасників курсу, стало новиною, що поняття «больовий шок» у сучасній медицині відсутнє. Бо від болю, навіть тривалого, людина не помирає.
 
А от від крововтрати чи асфіксії — іноді за лічені секунди. Якщо, звісно, поруч не опинитеся ви, навчений і натренований правильно оцінити ситуацію і надати допомогу.
 
Відпрацювати хоча б один раз такі навички з різними доступними засобами під наставництвом досвідченого інструктора і на максимально реалістичних муляжах різних видів критичних ран — це важливо і мегацінно. Так вважають учасники курсу з Києва та Вінниці, з якими я познайомилася у процесі одноденного навчання.
 
«З цілком нового для мене — спробувала у використанні різні види турнікетів, — поділилася студентка-медик Вікторія Давидова. — Найбільше запам’яталось відпрацювання навичок. Усе візьму на озброєння. Мої очікування від курсу повністю виправдані».
Прості речі рятують життя.
 
Людмила, яка сама веде волонтерські курси з тактичної медицини у Вінниці, підтвердила: «Мені як викладачу ВНЗ та шкільного предмета «Захист України», тренеру з домедичної допомоги було корисно попрацювати як курсанту. Перевірила свої знання, повторила практичні навички. Окремо зацікавила методика викладання інструктора. На таких тренінгах дійсно відточуються до м’язової пам’яті корисні вміння. Адже у критичній, стресовій ситуації не знання рятують життя, а певні навички».
Курс Американської колегії хірургів «Зупини кровотечу» — 
на користь цивільній людині.
 
Суголосні враження від навчання і в Марини, яка постійно мотається з волонтерською допомогою на схід.
 
І в колишнього лікаря-анестезіолога Олега та інструктора Сергія, з якими відпрацьовували критичні ситуації в парах «поранений-перехожий».
 
Власне, навіть відпрацювати правильний алгоритм виклику «швидкої» у критичній ситуації для всіх виявилося пізнавальним.
 
Це як навичка плавати чи їздити на велосипеді. Але в контексті банального: «Прості речі рятують життя». Звісно, коли ти готовий їх застосувати. 
 
КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ
Юліанна Оводкова, інструктор курсу Stop the bleed від Американської колегії хірургів:
 
«Критичні кровотечі забирають найбільшу кількість життів у всьому світі навіть у мирний час. Людина справді помирає від критичної кровотечі за 2-3 хвилини, коли її життя найчастіше залежить саме від того, хто опинився поруч. 
 
 
Якщо говорити про курс Stop the bleed, то його розробила Американська колегія хірургів для навчання людей будь-яких віку, професій, освіти та поглядів за короткий час.
 
Протягом п’яти годин ми розбираємо матеріал абсолютно з нуля, тож вам не потрібно хвилюватись, що до цього не мали подібного досвіду.
 
Матеріали, представлені Американською колегією хірургів, повністю відповідають нашому чинному законодавству, а саме наказу МОЗ 441, у якому й представлено всі дії, які ми маємо право робити на домедичному етапі.
 
Все викладено простими словами у вигляді інструкції, яка може вам знадобитися. Але такі навички неможливо отримати в режимі онлайн.
 
Саме практиці ми приділяємо основну увагу, щоб учасники вийшли з м’язовою пам’яттю, бо тільки вона врятує, коли людина перебуває в стресовому стані від ситуації, що склалася.
 
Практикуємось оригінальними засобами, які варто мати у ваших аптечках. А ще на практиці тампонуємо рани з кров’ю, тож морально теж готуємо.
 
Курс уже проходять і школярі, і цивільні люди різних професій, і лікарі. Бо навіть у медичному університеті подібну практику не дають.
 
Отримуємо і корпоративні замовлення: це і програмісти, і фармацевтичні працівники, і вчителі, і поліцейські… У таких випадках формуємо безпечний колектив, у якому кожний допоможе кожному.
 
Єдина річ, трагічніша за смерть, — це смерть, якій можна було запобігти. Тож навчайтеся, бо в критичній ситуації ми не піднімемось до рівня своїх очікувань, а таки впадемо до рівня своєї підготовки».