Розробника хмарної архітектури викликали? В Україні оновили класифікатор професій

14.02.2024
На ринку праці з’явились 42 нові професії, зокрема у сфері ІТ, охорони здоров’я, соціальній, фінансовій.
 
Відповідні зміни було внесено до Класифікатора професій, повідомило Міністерство економіки. Одночасно вилучено 9 застарілих назв.
 
Заступник міністра економіки України Тетяна Бережна повідомила: «Осучаснюємо перелік професій відповідно до вимог часу і потреб ринку праці. Найбільше змін — у сфері ІТ-технологій, де з’явиться 29 нових професій, що відповідають реаліям і є затребуваними роботодавцями. Також нові професії відтепер — у медичній сфері, фінансовій. Додаємо професії, в яких виникла потреба у зв’язку з війною та подоланням її наслідків, зокрема, тепер маємо фахівців з розмінування, в медичній галузі — протезистів-ортезистів. Загалом у Класифікатор професій додали 42 нові позиції».
 
За пропозицією Міністерства цифрової трансформації Класифікатор доповнено 29 новими професійними назвами робіт ІТ-сфери.
 
Відтепер легалізовані: адміністратор вебресурсів, аналітик мобільних додатків, інженер зі штучного інтелекту, розробник штучного інтелекту, розробник архітектури програмного забезпечення (інформаційні технології), розробник хмарної архітектури, фахівець з безпеки електронних комунікацій тощо.
 
Дев’ять професійних назв робіт в ІТ-сфері приведено у відповідність до сучасних технологій. Так, аналітик комп’ютерного банку даних став просто аналітиком даних.
 
Назву «Аналітик операційного та прикладного програмного забезпечення» змінено на «Аналітик програмного забезпечення», «Інженер з програмного забезпечення комп’ютерів» — на «Інженер з програмного забезпечення».
 
Одночасно з Класифікатора професій були вилучені дев’ять застарілих назв професій. Зокрема: «Програміст прикладний», «Програміст системний», «Інженер із застосування комп’ютерів», «Аналітик програмного забезпечення та мультимедіа».
 
Окрім того, деякі оновлення продиктовані нагальною потребою певних спеціалістів. Бо протезист-ортезист — це той, хто виготовляє ортези кінцівок, корсети жорсткої фіксації та функціонально-коригувальні.
 
Оператор Служби 112 — це, зрозуміло, про надання екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером за принципом «єдиного вікна».
 
Ще такі «новачки»: черговий підрозділу Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, інструктор з просторового орієнтування та мобільності, фахівець з розмінування, аудитор за видами діяльності, фінансовий аналітик, оператор установок дробометного очищення та майстер з монтажу, обслуговування, ремонту та налагодження теплових насосів.