На YouTube вийде фільм «Незавершений політ» про загиблого очільника МВС Дениса Монастирського

17.01.2024
На YouTube вийде фільм «Незавершений політ» про загиблого очільника МВС Дениса Монастирського

Документальний фільм «Незавершений політ» розповідає про Дениса Монастирського. (Фото надане командою творців.)

У день роковин трагедії, яка сталася 18 січня 2023 року у Броварах на Київщині неподалік будівлі дитячого садка, де внаслідок падіння гелікоптера загинули, зокрема, очільник МВС Денис Монастирський та його перший заступник Євген Єнін, — на YouTube відбудеться прем’єра фільму «Незавершений політ».

 

Документальну стрічку присвячено дослідженню особливостей характеру та дій загиблого у 42 роки міністра внутрішніх справ — його ціннісних орієнтирів і пріоритетів, незвичайного стилю керівництва та ідей, які він спромігся запустити, а також жорстких, нерідко контраверсійних рішень, які ініціював з початком повномасштабного вторгнення рф задля оборони нашої держави.


Денис Монастирський обіймав посаду міністра внутрішніх справ з липня 2021 року. Його попередніми місцями роботи були університет, юридичні фірми, громадський сектор та парламент.

 

Загалом для стрічки записано близько 40 інтерв’ю з його колегами, друзями та рідними. Через їхні спогади розкриваються його захоплення, сумніви, життєва філософія.

 

Серед спікерів фільму: головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, керівник ГУР Кирило Буданов, голова ВР Руслан Стефанчук, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, дружина Жанна Монастирська.


Творці фільму переконують, що Денис Монастирський став унікальним явищем в українській системі влади, а його команда, частина якої загинула разом з ним в авіакатастрофі, фактично уособлювала незвичайну для української влади ідею етичного лідерства. До речі, захоплювався буддизмом і любив ходити в гори, власноруч відновлював архітектурні пам’ятки.


Автор ідеї фільму Ростислав Смірнов, співзасновник батальйону «Добробат» і радник ексміністра, коментує: «Я ніколи не бачив Дениса без усмішки, він завжди був дуже легкий, розважливий, ніколи не ухвалював поспішних рішень. Хоч би що я запропонував, той завжди казав: «Я подумаю». Коли я вперше зайшов до його кабінету, ще не знаючи Дениса, він узявся проводити мені екскурсію, розповідав, що тут і як. Показав своє хобі — настільний футбол. З ним можна було спілкуватися годинами, взагалі не помічаючи часу — легко й цікаво. Саме завдяки таким людям, як Денис, які в перші дні стояли пліч-о-пліч з усіма, нам вдалося зберегти країну. Це було складно. І от тоді було мінімум публічності, максимум роботи. Якраз про це народ має знати».


Режисер Микола Короткий так говорить про задум стрічки: «Наш меседж — це політик 2.0. Те, до чого ми ще не дозріли у політичному керівництві. Денис — ніби з майбутнього або прийшов у наше життя, щоб задати високу планку. Мистецтво для Монастирського було на першому плані; у всіх сферах життя він був передусім митцем. Глибокі юридичні та політичні знання, а також бажання працювати на суспільне благо і робили його політиком майбутнього. У своєму відеощоденнику він наголошує, що треба рятувати культуру, бо це буде єдине, що зможе навіть з попелу відтворити державу. Фільм сповнений віршів і цитат, а наскрізний сюжет побудовано навколо ліплення скульптури Божої Матері. Саме таку п’ятиметрову скульптуру авторства Олексія Леонова розміщено в Софії Київській за сприяння Дениса».

 

Сценарист Дмитро Терновий додає: «Це насправді дивовижна історія про те, як чесна людина заходить у жорстку структуру і не ламається в ній, а трансформує її зсередини, «заражає» цю систему власними ідеями, візіями, цінностями».