«Конструктор» для Перемоги: як навчитися збирати дрони

17.01.2024
«Конструктор» для Перемоги: як навчитися збирати дрони

«Домашні» дрони не замінять промислове виробництво. (Фото з fb-сторінки Михайла Федорова.)

Неоднозначну реакцію викликав опублікований у соцмережі заклик віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова долучатися до проєкту складання FPV-дронів удома.

 

Він написав: «За час повномасштабної війни уряд змінив полісі для виробників безпілотників, прибравши блокери і створивши для них умови. Це дало старт масовому виробництву. Саме тому я й казав, що мільйон FPV-дронів за рік — це реалістична ціль. Зараз виробництво розвивається, і, поки компанії набирають обертів, особисто можете рухати Україну до перемоги, навіть у тилу», — зазначив посадовець, ровесник Незалежності нашої країни.

 

І розповів про проєкт «Народний дрон» від Victrory Drones фонду технологічної допомоги Dignitas.


«Це інженерний курс, який навчить вас, як удома зібрати 7-дюймовий FPV-дрон. Під час навчання отримаєте доступ до лекцій, будуть Zoom із лекторами, перелік компонентів та мастхев інструментів і матеріалів, які треба придбати, а також доступ до спільноти інженерів, де можна радитися й ставити запитання», — поінформував Михайло Федоров.


І тільки після надсилання інструкторам готового дрона та перевірки ними якості збірки й випробування з вагою – «пташка» полетить за призначенням, його передадуть військовим.

 

За словами віцепрем’єр-міністра, учасники курсу вже передали військовим понад 100 безпілотників. Більш ніж 80% з них надійшли на перевірку до інструкторів Victory Drones у гарному робочому стані, решту треба було дещо допрацювати. Посадовець запевнив, що це дуже високий показник для пілотної збірки.


Багатьох здивувало, що такого рівня урядовець закликає «збирати конструктор». Хоча якщо згадати повну назву посади, то там серед обов’язків — і «розвиток освіти».

 

Найбільший позитивний відгук знайшла пропозиція саме у тих, хто знається на бажанні молодих людей — старшокласників і студентів — долучитися своїм розумом і вміннями до допомоги українській армії.

 

Щоправда, якщо не просто прослухати теорію складання дрона, а змайструвати його руками, — для цього треба для багатьох не зовсім підйомна сума. На комплектуючі деталі потрібно близько 13 тисяч гривень + ще пару тисяч для оснащення дрона батареєю.

 

Окрім того, тільки руки для збірки — це замало. Ще потрібно інструментів і пристосунків тисяч на чотири. За законами економіки, промислове масове виробництво завжди здешевлює товар.


«Загалом, від коктейля Молотова в домашніх умовах як єдиного доступного масового способу зупинити російську навалу в лютому 2022 р. до збирання дронів і РЕБів на кухні у січні 2024 р., щоб перемогти ворога — прогрес за два роки шалений», — поіронізував ексміністр Володимир Омелян.

 

І серед іншого перепитав: «Куди поділися 40 млрд грн на дрони у 2023-му і на що заплановані 60 млрд грн на дрони цьогоріч?».