Іноземні меценати зводять житло 14 багатодітним прийомним родинам: буде і укриття

17.01.2024
Іноземні меценати зводять житло 14 багатодітним прийомним родинам: буде і укриття

Новий будинок з укриттям для прийомної родини Сомових на черкаській землі. (Фото з сайту zelenskafoundation.org.)

На Черкащині родина переселенців Жанни та Олександра Сомових, у якій виховується восьмеро дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, заселилася у новий просторий будинок.

 

Приїхали вони з міста Берислав Херсонської області. Через російську окупацію родина була змушена залишити власний двоповерховий будинок і шукати безпеки на Черкащині.


За період повномасштабної війни в Україні понад 80 прийомних родин втратили житло. З допомогою іноземних меценатів будинки для них зводять у межах проєкту Фундації Олени Зеленської «Адреса дитинства».

 

Ключі від сучасного та затишного помешкання великій прийомній родині Сомових на Черкащині вручила перша леді. Його зведення підтримав австралійський фонд Minderoо Foundation.


Великих прийомних родин на тепер в Україні — 3 тис. 100.

 

«Кожній третій ми надали необхідні речі: від меблів до ноутбуків», — розповіла Олена Зеленська.

 

Напевно, інші, хто потребує допомоги, може звертатися до нас. На тепер у межах проєкту фундації зводять 14 будинків для великих прийомних родин у восьми регіонах країни.

 

Всі помешкання інклюзивні, енергоефективні, умебльовані та облаштовані побутовою технікою.

 

Загальна площа кожного — 285,5 кв. м. У дворах будинків встановлені бетонні укриття з металевими вибухостійкими дверима.

 

Усі нові помешкання передають на баланс громад. Сім’ї мають право жити в них доти, доки існує їхня велика прийомна родина.