Рекордний «шолом»: вперше в історії одразу сім українок виступають в основі Australian Open

17.01.2024
Рекордний «шолом»: вперше в історії одразу сім українок виступають в основі Australian Open

Даяна Ястремська створила чи не найбільшу сенсацію стартових днів Australian Open. (Фото: Getty Images.)

Перший у сезоні турнір Великого шолома — Australian Open, який стартував цього тижня, уже став знаковим для українського тенісу.

 

Вперше до основної сітки австралійського «мейджора» потрапили одразу сім українок: Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна, Леся Цуренко, Марта Костюк (всі — за рейтингом), а також Даяна Ястремська, Юлія Стародубцева та Дар’я Снігур (за підсумками кваліфікації).

 

Високі рейтингові позиції дозволили Еліні, Ангеліні та Лесі мати місця у топ-32 посіву, що допомагає отримати легших суперниць на ранніх стадіях. Це, до речі, вперше в історії одразу три українські тенісистки у посіві на турнірі Grand Slam.


Першими на корти Мельбурна вийшли Даяна, Юлія, Дар’я та Катаріна Завацька, котрі поки не входять до топ-100 і були змушені прокладати шлях до основної сітки через три раунди відбору. Ястремська, котра перед Aus Open була 103-ю в табелі про ранги, до останнього чекала можливості потрапити одразу в основу за умови зняття з турніру більш рейтингових тенісисток, але такого подарунка долі зрештою не отримала. Проте таки змогла пробитись до основи, хоч і не без проблем: усі три матчі кваліфікації Даяна виграла у трьох сетах.


Далі жереб звів Ястремську проти сьомої сіяної, чинної чемпіонки Вімблдона Маркети Вондроушової. Фахівці та букмекери давали українці обмаль шансів, але вона своїм агресивним стилем гри зуміла декласувати імениту суперницю — 6:1, 6:2. Для Даяни це четверта у кар’єрі перемога над представницею топ-10 і перша з лютого 2022 року.


«Це була хороша гра, я намагалася насолоджуватися кортом, відчувала підтримку трибун. Думаю, можу грати ще краще. Агресивний стиль тенісу? Це моя сутність, я люблю так грати. Роблю багато помилок, але це нормально за такого стилю гри”, — оцінила свою перемогу Даяна.


Вона також використала можливість нагадати про важливість підтримки України. «Ми маємо пам’ятати про війну та дати якомога більше підтримки Україні. Я пишаюся бути українкою», — заявила Ястремська, написавши на камері після перемоги «Слава Україні!».


Далі Даяна, котра за підсумками турніру підніметься як мінімум у топ-80 рейтингу, зіграє проти росіянки Варвари Грачової, яка нещодавно змінила спортивне громадянство на французьке.


Вдалим вийшов відбір і для Снігур та Стародубцевої. Чемпіонці юніорського Вімблдону-2019 Снігур тричі поспіль не вдавалось пройти випробування відбором, але цьогоріч Дар’я таки змогла вперше вийти до головної сітки, програвши у відборі лише один сет. А в першому колі вона поступилась американці Аліші Паркс — 6:2, 4:6, 4:6, не використавши перевагу у вирішальній партії.


Натомість Юлія Стародубцева, яка лише торік відновила професійні виступи, вперше у кар’єрі грає в Австралії і загалом вдруге — на рівні «шоломів». У вирішальному матчі відбору вона вирвала перемогу в чешки Габріели Кнутсон — 6:4, 1:6, 7:6. А в першому раунді основи їй не пощастило з жеребом — Юлія не змогла нав’язати боротьбу шостій сіяній, триразовій фіналістці «мейджорів Онс Жабер (3:6, 1:6).


Упевнено розпочали турнір і майже всі наші представниці топ-100. Дворазова чвертьфіналістка Australian Open Світоліна у першому колі легко здолала місцеву тенісистку Престон — 6:2, 6:2. Після вдалого матчу Еліна, до речі, підтвердила, що планує цьогоріч зіграти на Олімпіаді в Парижі. А на австралійських кортах далі на неї чекає матч із болгаркою Томовою.


Натомість Марта Костюк і Леся Цуренко синхронно перемогли у трьох сетах. А от в Ангеліни Калініної, котра має певні проблеми зі здоров’ям, старт сезону явно не склався: у першому колі «шолома» проти Аранчі Рус вона зуміла виграти лише один гейм — 1:6, 0:6. Калініна ще матиме шанс реабілітуватись у парному розряді.


Єдиною з українок не пройшла кваліфікацію Катаріна Завацька, яка виграла лише один матч із трьох необхідних. Не вдалося пробитися до основи одиночного розряду нашим представникам ATP-туру: Ілля Марченко програв на старті кваліфікації, а Віталій Сачко — у другому колі. У парному розряді виступить в основі Денис Молчанов, який гратиме в дуеті з сербом Чачичем.