На батьківщині Тараса Шевченка оновили 200-річний вітряк

10.01.2024
На батьківщині Тараса Шевченка оновили 200-річний вітряк

Оновлений двохсотлітній Будищанський вітряк, який пам’ятає Тараса Шевченка. (Фото Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».)

На Черкащині відбулося відкриття оновленого двохсотрічного Будищанського вітряка, який пам’ятає ще Тараса Шевченка.

 

Він розташований між селами Шевченкове та Будище Звенигородського району.


Як розповідає «Україні молодій» Людмила Шевченко, генеральний директор Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», вітряк тривалий час стояв без вітрил, тож наразі їх уже закріпили.


«Встановлення вітрил — це перший крок і дуже ефективний. Попереду ще багато роботи. Але вже й тепер люди зупиняються біля вітряка, милуються його красою, фотографуються на пам’ять», — говорить пані Людмила.


У Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» наголошують, що цей вітряк — об’єкт культурної спадщини Черкащини.

 

Він виготовлений за унікальною голландською технологією, де рухома тільки вежа. До того ж він єдиний із 28, що зберігся з часів дитинства Тараса Шевченка.


Цей вітряний млин неодноразово потерпав від буревіїв та від рук «небайдужих».Тож за минулі 20 років його крила замінювали близько 10 разів. Цього ж разу перший етап ремонтних робіт здійснено коштом благодійного фонду «МХП-Громаді».

 

Водночас проєктний менеджмент проведено командою ГО «Екологічний рух Черкащини» — це історико-краєзнавчі дослідження, вивчення технологій, залучення необхідних фахів­ців та техніки, монтажні роботи.


Як зазначають у громадській організації «Екологічний рух Черкащини», процес відновлення вітряка — нашої культурної спадщини — спільна праця істориків, мистецтвознавців, геодезистів, інженерів, конструкторів, ландшафтних архітекторів, а також будівельників, висотників та представників інших робочих спеціальностей, мешканців громади.


«Це кропітка праця, оскільки відновлювати пошкоджену споруду треба в тих самих параметрах і з тих матеріалів, що використовували у первинному будівництві. Тож перед початком робіт фахівці ретельно вивчали відреставровані вітряки в Черкаській та Сумській областях», — розповідають у громадській організації.

 

І уточнюють, що це дуже специфічні об’єкти, вони відносяться до культурної спадщини і фактично є музейними експонатами. Тому виготовлення крил — це все ручна робота з дубом, адже цей матеріал найбільш довговічний та надійний.


Такі об’єкти культурної історичної спадщини відроджуватимуть гордість і злагоду у самій громаді. Окрім того, буде можливість більш детально розповідати екскурсантам про ремесло, яке на сьогодні вже втрачено.


«Ми повинні зберегти, врятувати й донести до нащадків усе те, чим багата Черкащина. Свою історію варто знати, пам’ятати, оберігати та передати в належному стані прийдешнім поколінням», — наголошують у ГО «Екологічний рух Черкащини».