Кіно заради перемоги: в 2023 році у 22 областях України показали найкращі українські стрічки

10.01.2024
Кіно заради перемоги: в 2023 році у 22 областях України показали найкращі українські стрічки

Один із зіркових амбасадорів проєкту — актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв, військовослужбовець ЗСУ. (Фото Асоціації «Дивись українське!».)

Понад 570 кінопоказів вітчизняних фільмів організувала у 2023 році команда проєкту Національний тур «Кіно заради Перемоги!», який створений для моральної і психологічної підтримки українських воїнів, внутрішньо переміщених осіб, мотивації та об’єднання заради Перемоги.

 

Побували у 351 населеному пункті 22 областей України. Від старту — з 6 серпня 2022 року — відбувся 1 тис. 651 кінопоказ.


Із загального числа у військових частинах та підрозділах протягом 2023 року відбулось 442 кінопокази.

 

Часто до військових та цивільних глядачів у громади приїздили зірки українського кінематографа — амбасадори проєкту: Ада Роговцева, Ірма Вітовська, Богдан Бенюк, Ахтем Сеітаблаєв, Олесь Санін, Михайло Іллєнко та Олексій Тритенко. І не виміряти цифрами усмішки, дружні обійми, знайомства і слова щирої подяки.


А все заради того, щоб військові відчули вдячність і підтримку, переселенці змогли відчути єднання та віднайти мотивацію рухатися далі, а усі ми вкотре зрозуміли, що коли разом — українці непереможні та що після темряви завжди настає світанок, кажуть організатори.

 

«Реалізуючи Національний тур «Кіно заради Перемоги!», ми спілкуємося з військовими на всіх рівнях та по всій території України і від усіх ми чуємо слова подяки та важливості продовжувати тур далі. Саме розуміння актуальності та необхідності нашої діяльності мотивує нашу команду і партнерів продовжувати розвивати проєкт після 17 місяців активної роботи», — поділився голова правління Асоціації «Дивись українське!» Андрій Різоль.


Для представлення власних фільмів та спілкування з глядачами до кінопоказів туру долучалися знані кінематографісти: Катерина Степанкова, Заза Буадзе, Віолета Кіртока, Марина Кошкіна, Дмитро Сова, Андрій Мостренко, Іванка Іллєнко, Андрій Суярко, Лариса Руснак, Олесь Санін, Костянтин Лінартович, Роман Ясіновський, Григорій Бакланов, Наталя Половинка, Олеся Моргунець-Ісаєнко, Сашко Лірник, Андрій Ісаєнко, Андрій Самінін, Яків Ткаченко, Дмитро Вівчарюк, Даша Плахтій та інші.


Тур «Кіно заради Перемоги!» здобув національне визнання як високоефективний мистецький проєкт, перемігши у конкурсі «Відповідальна країна» в номінації «Підтримка освіти та культури» і став переможцем престижної міжнародної премії SABRE Awards EMEA як «Кращий соціальний проєкт». Також перемогли у конкурсі PR-кейсів у номінації «PR-кампанія задля перемоги», у межах PR-марафону українського видавництва MMR.


У межах Національного туру «Кіно заради Перемоги!» демонстрували 53 повнометражні фільми, серед яких: «Довбуш» і «Поводир» режисера Олеся Саніна, «Кіборги» і «Мирний-21» Ахтема Сеітаблаєва, «Мавка. Лісова пісня» Олександра Рубана та Олега Маламужа, «Мій карпатський дідусь» Зази Буадзе, «Щедрик» Олесі Моргунець-Ісаєнко, «Захар Беркут» Ахтема Сеітаблаєва та Джона Вінна, «Крути 1918» Олексія Шапарєва, «Пекельна Хоругва, або Козацьке Різдво» Михайла Кострова.

 

Також у переліку «Сторожова застава» Юрія Ковальова, «Мої думки тихі» Антоніо Лукича, «Толока» Михайла Іллєнка, «Фокстер і Макс» Анатолія Матешка, «Атлантида» Валентина Васяновича, «Я працюю на цвинтарі» Олексія Тараненка, «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука та багато інших.


А  у межах Національного туру в 2023 році відбулось близько 200 кінопоказів короткометражних документальних фільмів-новел проєкту «Культура vs війна» режисера Кадіма Тарасова.

 

Героями проєкту «Культура vs війна» є відомі культурні діячі, яких об’єднує розуміння, що культура — це зброя, невпинна боротьба та безмежна віра у нашу Перемогу.


Національний тур «Кіно заради Перемоги!» реалізується у взаємодії з управлінням стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача Збройних сил України, за сприяння Міністерства оборони України, обласних військово-цивільних адміністрацій, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та Національної поліції України.

 

Кінопокази організовує та супроводжує Асоціація «Дивись українське!».