Гравці на мільйони: українські легіонери суттєво додали у трансферній вартості

27.12.2023
Гравці на мільйони: українські легіонери суттєво додали у трансферній вартості

Забивши 11 голів за пів року в «Жироні», Довбик подорожчав одразу на 13 мільйонів євро. (Фото з сайту ua-football.com.)

Різдвяні свята та завершення календарного року — час підбиття проміжних підсумків клубного футбольного сезону.

 

До кінця грудня більшість топліг уже встигли зіграти половину матчів, тож можна визначити, хто претендуватиме на чемпіонські титули навесні.


Чи не головною несподіванкою серед провідних європейських чемпіонатів є успіх «Жирони» з Віктором Циганковим та Артемом Довбиком у складі: каталонці набрали 45 пунктів, лише за різницею забитих/пропущених м’ячів, поступаючись мадридському «Реалу».

 

Могли підопічні Мічела і взагалі стати «зимовими чемпіонами», але в останньому турі перед різдвяною паузою не втримали перемогу над «Бетісом» — «Жирона» вийшла вперед завдяки голу з пенальті від Довбика, але пропустила за кілька хвилин до фінального свистка.


Слід визнати, що найкращий бомбардир останніх двох сезонів УПЛ Довбик чудово розпочав і свою іспанську кар’єру: з 11 голами та 4 асистами він ділить перше місце за системою гол+пас із зірковим хавбеком «Реала» Беллінгемом.

 

До того ж така висока результативність Артема у дебютні пів року в «Жироні» уже привернула увагу багатших та іменитіших клубів: подейкують, до форварда української збірної придивляються мадридське «Атлетико» і міланський «Інтер».


До свого активу рік у «Жироні» може записати Віктор Циганков, який перебрався до Іспанії на пів року раніше за Довбика.

 

За цей час екскапітан «Динамо» встиг відзначитись 6 разів та віддав 9 результативних передач, ставши при цьому беззаперечним гравцем основи.

 

Тому активно цікавляться гранди і Віктором: за словами іспанських ЗМІ, до нього є інтерес від «Барселони», «Баварії» та низки англійських клубів.

 

Утім «Жирона», яка рік тому заплатила киянам 5 мільйонів євро (також «Динамо» зможе розраховувати на 50% від суми наступного трансферу), не збирається відпускати одного зі своїх лідерів задешево — на Циганкова поставили «цінник» у 50 мільйонів євро.


Бажання каталонців залишити своїх лідерів, а якщо і продавати їх, то за великі суми, — цілком виправдане, адже вдала гра Довбика і Циганкова суттєво покращила їх ринкову вартість за версією Transfermarkt.

 

Віктор подорожчав на 3 мільйони — тепер авторитетний портал його оцінює в 25 мільйонів євро. А Артем, якого перед переходом до «Жирони» оцінювали в 15 мільйонів, подорожчав одразу на 13 мільйонів — до 28 мільйонів євро.


Зросла ринкова вартість ще одного українського легіонера в Іспанії Андрія Луніна (до 8 мільйонів євро), який останнім часом регулярно грає за «Реал», конкуруючи з Кепою. Утім наставник мадридців Карло Анчелотті вже заявив, що після різдвяної паузи обере когось одного.


Натомість продовжує падати ціна на Романа Яремчука (знизилась до 3 мільйонів євро), який вже кілька років не радує високою результативністю: цього сезону в нього лише один гол за «Валенсію» в Кубку.


Із перемінним успіхом виступають наші легіонери і в найсильнішій лізі світу — АПЛ. Віталій Миколенко з «Евертона» та Ілля Забарний з «Борнмута», які цього року закріпились у старті своїх клубів, а Віталій навіть двічі забив, суттєво додали в ціні: Віталія тепер оцінюють у 28 мільйонів євро, а Іллю — у 25 мільйонів.


Водночас із 45 до 40 мільйонів впала ринкова оцінка вінгера «Челсі» Михайла Мудрика, який, як і вся його команда загалом, не вирізняється стабільністю, чергуючи вдалі матчі з відверто провальними.

 

У 2023 році лондонці загалом програли в рамках АПЛ аж 19 матчів — це найгірший показник серед усіх англійських клубів. Непростим цей рік був і для Михайла: після рекордного трансферу з «Шахтаря» він забив лише три м’ячі.

 

Утім поки головний тренер «Челсі» Маурісіо Почеттіно, схоже, не втрачає віру в талант Мудрика.

 

«Це фантастичний хлопець та приємна особистість. А як гравець він знає, що повинен продовжувати вдосконалюватися. Звичайно, з часом він стане дуже важливим гравцем. Він уже є таким, але повинен багато вдосконалюватися, бо його потенціал — величезний», — сказав Почеттіно.