У Києві відбудеться українська прем’єра сучасної польської опери «Родинний альбом»

06.12.2023
У Києві відбудеться українська прем’єра сучасної польської опери «Родинний альбом»

Лібрето опери «Родинний альбом» проілюструвала Йоанна Русінек. (Фото надане Національною філармонією України.)

Уперше в Україні прозвучить опера знаного сучасного польського композитора Єжи Корновіча «Родинний альбом», перекладена українською мовою Тетяною Коротун.

 

Унікальний проєкт реалізують дві Національні філармонії — Львівська і Київська. Прем’єрні постановки відбудуться 8 та 10 грудня у столиці.

 

Це музична тепла історія для всієї родини, ностальгія за дитинством, коли все життя ще попереду; а для найменших глядачів — зазирання у минуле своїх найрідніших людей.


На прикладі історії однієї сім’ї — історія покоління. Частково це подорож історичними подіями країни: старе фортепіано — Розстріляне відродження, людина у капелюсі — Холокост, татарин — радісні спогади про дитячі відпочинки у Криму… Музика і слова про надії, мрії і віру в найкраще.


Герої опиняються в батьківському домі, який продається. Вони збирають речі, які мають найбільшу цінність для них як пам’ять та самоідентифікація.

 

Дитинство промайнуло, лишились тільки коробки важливих дрібниць, старий «відік» з мультфільмами на касетах і майбутнє.


Брат і сестра побачаться, швидше за все, не дуже скоро. Можливо, вони живуть у різних містах або навіть країнах.

 

Але це так важливо — не забути у дорослому житті те, що було важливим у дитинстві. А якщо пам’ять від чогось відгородилася, то сімейний альбом завжди допоможе згадати…


«Дитинство — це час, коли ми перебуваємо одразу в кількох світах — можливо, найменше в реальному, бо не маємо про нього жодного уявлення. Можливо, це й добре, — розмірковує композитор Єжи Корновіч. — Дитяче сприйняття паралельних реальностей якось римується зі знанням дорослого світу — ми згодні, що нас оточує багатство форм і неоднозначних відчуттів. Ми плаваємо в підвішеному стані різноманітних законів і відхилень від них, а також відчуттів, які постійно нас дивують. Ні дитинство, ні дорослість не є простором щастя, а простором захоплення і здивування. I жадібності до постійного пізнання себе і реальності. Читаючи альбом, герої відкривають для себе родинне минуле, яке також є універсальною історією».


Єжи Корновіч в інтерв’ю з композитором про свою оперу для Culture.pl сказав: «Її назва — «Родинний альбом», але під цією родинністю треба розуміти те, про що говорив Чеслав Мілош назвою своєї книжки «Родинна Європа». Це ідея, яка показує, наскільки ми як європейська спільнота різноманітні та кольорові у сенсі темпераментів, культур і способу життя, а водночас є однією родиною. І саме про це наша опера».


Автор лібрето Міхал Русінек про роботу над твором розповідає: «Було вирішено на кілька тижнів побути дитиною і писати вірші, які досить вільно базуються на біографіях членів моєї сім’ї, а Єжи Корновіч написав до них прекрасну музику. Мені здається, що я маю досить пересічних предків. Але я також переконаний, що навіть на дуже звичайну сім’ю можна подивитися з незвичайної перспективи: в кожному з нас є дивацтво, в кожному з нас є пригода, в кожному з нас є анекдот, який можна розповісти. Необов’язково повністю правдиво; головне, щоб це було влучно і розважило не лише нас самих. Намалювати генеалогічне дерево — також за допомогою уяви — корисно переглянути сімейні фотоальбоми».


На концертне виконання опери «Родинний альбом» запрошують дітей від 7 років, а також їхніх батьків, дідусів та бабусь, щоби разом поринути у теплу атмосферу в передноворічний період, коли триває повномасштабна російсько-українська війна.


Особливе прочитання опери представляє молода режисерка Марина Рижова. Солісти: сопрано Анастасія Поважна та контратенор Станіслав Цема. Національним ансамблем солістів «Київська камерата» диригуватиме Наталія Стець. Супроводжуватиме виступ надзвичайно чуттєва відеопроєкція з ілюстраціями Йоанни Русінек.


Проєкт реалізує Національна філармонія України у партнерстві з Львівською національною філармонією імені Мирослава Скорика та Інститутом Адама Міцкевича.