Історії воєнного часу: записані голосами відомих українців терапевтичні казки для дітей вийшли друком

29.11.2023
Історії воєнного часу: записані голосами відомих українців терапевтичні казки для дітей вийшли друком

У Києві на презентацію «Хоробрих казок» завітав Тарас Компаніченко. (Фото надане пресслужбою Суспільного мовлення.)

Нещодавно в Києві презентували дитячу книжку «Хоробрі казки» — про дружбу, підтримку та згуртованість.

 

Це терапевтичні історії для родинного читання в непрості часи повномасштабного періоду російсько-української війни.


Авторка ідеї «Хоробрих казок» і генеральна продюсерка цифрових платформ Суспільного мовлення Вікторія Мурована розповіла, що добре пам’ятає день, коли запустили телеграм-канал «Суспільне Казки для підтримки українських дітей», — 3 березня 2022 року.

 

Це були казки, записані ще до повномасштабного вторгнення: «Саме тоді зрозуміли, що історії, які ми знали досі, більше не працюють. Вони не дають відповіді на ті запитання, які з’являються у дітей. Нам були потрібні історії нового часу. Так народилися хоробрі казки для хоробрих дітей».


Ідею вдалося втілити завдяки підтримці психологині Маріанни Новаковської, яка допомагала пропрацьовувати казки на нетравматичність та аналізувала концепти; соціологині Вікторії Бриндзи; редакторки Валентини Левицької, співавторки Ірини Виговської, та ілюстратора Георгія Сагітова.


Ірина Виговська — авторка двох «дорослих» книжок — не мала досвіду написання казок для молодшої аудиторії. «Здавалося, що для дітей писати буде простіше, бо це коротший формат, лаконічніша форма й має бути легше. Але насправді виявилося, що говорити з дітьми в рази складніше», — коментує Ірина.


У казках підняли теми про втрату близької людини, про захисників, ППО, еміграцію, тимчасове вимушене переміщення, блекаути та інші.

 

«Щовечора вже понад рік мої діти засинають лише під «Хоробрі казки», — розповів під час презентації ведучий та читець однієї з хоробрих казок «Бульбашки для зайчика Вжуха» Тімур Мірошниченко. — Вони знають їх напам’ять абсолютно всі, замовляють казку, яку хочуть послухати сьогодні, і прекрасно засинають під неї. Всі ці казки присвячені різним епізодам нашої новітньої історії, яку діти мають, попри все, сприймати трішечки по-іншому, а краще — дуже по-іншому, щоб жити своє щасливе дитинство. Саме ці казки мають такий терапевтичний ефект».


Аудіопроєкт «Хоробрі казки» втілили у жовтні 2022 року. Казки зазвучали голосами Сергія Притули, Юлії Саніної, Ірми Вітовської, Тимура Мірошниченка, Roxolana, Тараса Компаніченка, Павла Вишебаби, Alyosha, Антоніни Хижняк, Наталки Денисенко, родини Леона, Елвіна й Олександра Бушів та Злати Оґнєвіч.


«Книжка — дуже важливий етап цього проєкту. Зазвичай спочатку трапляється книжка, а вже потім екранізація чи аудіоверсія, проте у нас сталося навпаки: спочатку з’явився подкаст, аудіоказки, а потім книжка у співпраці з чудовим харківським видавництвом АССА», — зазначила Вікторія Мурована.


Дитячу книжку «Хоробрі казки» до цього у жовтні представили у Львові в межах 30-го міжнародного літературного фестивалю BookForum, а також на Франкфуртському книжковому ярмарку. Гостями київської презентації стали кобзар і очільник гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко, акторка Антоніна Хижняк, ведучий Олександр Педан, співачка Roxolana.

 

Юлія ПРИГОРНИЦЬКА