«Батьківська хата» пам’ятає Голодомор. Як покази автентичних українських строїв і фотороботи допомагають збирати кошти на ЗСУ

22.11.2023
«Батьківська хата» пам’ятає Голодомор. Як покази автентичних українських строїв і фотороботи допомагають збирати кошти на ЗСУ

Учасники «Батьківської хати» в Остіні, фестиваль SXSW, березень 2023 року. (Фото Фаріда Зарінабаді надане Оленкою Браво.)

Вже понад 630 днів в Україні триває повномасштабна війна проти найпідступнішого ворога у світі.

 

На початку, після 24 лютого 2022 року, ми, як і багато інших діаспорян, полишили всі культурні проєкти і почали збирати пожертви у вигляді грошей, аптечок, військових знарядь, форми тощо...

 

Через деякий час американці перестали жертвувати речі і гроші просто так, на жаль. Люди втомлювалися, накопичені ресурси закінчувалися...


Тож ми повернулися знову до того, що вміємо робити найкраще, — культурної зброї і дипломатії. Почали організовувати події різних масштабів.

 

Невеличкі — у бібліотеках та місцевих закладах, де збирали, бувало, тільки кілька сотень доброчинних доларів.

 

І події, які об’єднували декілька сотень, а й то тисяч людей і скарбничку для допомоги Україні наповнювали щоразу 200-300 тисячами доларів.

 

Ми постійно працювали над упізнаваністю нашої неньки тут, за океаном. Організовуємо просвітницьку роботу, щоб інформація про Україну постійно звучала в місцевих громадах та медіа, не тільки українських.

Спільно зі Швейцарією, Францією і Канадою

Три роки живе «Батьківська хата. Homestead» — унікальний українсько-американський проєкт, який привертає увагу людей з усього світу до різноманітних аспектів української культури та села кінця XIX — початку XX століття.

 

В рамках цього проєкту охочі потрапляють у світ українських традицій, автентичної пісні, дізнаються більше про національний одяг, побут, архітектурні особливості та ремесла наших прадідів за регіональними ознаками.
Всі ці елементи поєднані у сюжети з різних областей України.

 

Наприклад, одяг, архітектура і співи з Черкащини або всі три елементи з одного села на Гуцульщині. «Батьківська хата. Homestead» неначе привідчиняє двері у минуле, закликаючи всіх здійснити захопливу подорож у часі.


Тільки протягом крайнього року команда проєкту виконала величезну роботу, включно з організацією виставкових заходів та показів автентичного одягу з приватної колекції Наталки Стурджіл.

 

На цих подіях активно збирали гроші для українських захисників. Ці заходи відбулися в різних країнах, включно зі Швейцарією — з легкої договореності між Оленкою Браво та Анастасією Ющенко; Францією — за підтримки Олени Сухоцької; Канадою, дякуємо Ірині Мітронович; США (Техас, Колорадо та Джорджію) та, звичайно, Україною. Це широка географія промоції української культури.


Багато подій заручилися підтримкою місцевих діаспор та влади. На багатьох заходах були присутні посадовці: урядові, з мерій міст та різних міжнародних організацій.

 

Партнеркою проєкту і співорганізаторкою заходів в Остіні стала Катерина Войнова — українка з великим серцем, співзасновниця Української школи Остіна (Техас).

 

Вона — волонтерка для нонпрофіту Ліберті Юкрейн Фондейшин (Liberty Ukraine Foundation) з початку повномасштабного вторгнення, яка розділяє засадничі принципи проєкту «Батьківська хата. Homestead» про необхідність збереження і розвитку української культури для підтримання національної свідомості українців за кордоном, відтворення і налагодження зв’язків з Україною, просування її інтересів на світовій арені.

Допомога для полку «Азов»

У Нью-Йорку етнографічний проєкт «Батьківська хата. Homestead» уперше презентував себе нещодавно, 5 листопада. Мистецьку акцію організували для пошанування пам’яті 90-х роковин Голодомору 1932—1933 років в Україні — геноциду українського народу і подвигу кращих синів та доньок України, які нині захищають рідну землю від російських окупантів.

 

Виставкову подію відвідав Митрополит Борис Ґудзяк, архієпископ Філадельфійський Української католицької церкви. Владика тепло відгукнувся про засновників і організаторів презентації та висловив бажання придбати для своєї резиденції у Філадельфії всі 12 уперше представлених у Нью-Йорку фотокартин.


«Унікальність проєкту полягає в тому, що на сьогодні вже чотири десятки світлин, знятих у Національному музеї народної архітектури та побуту України, демонструють строї різних етнографічних регіонів України кінця XIX — початку ХХ ст. разом зі спорудами відповідних теренів, — написала після відкриття в американській газеті «Сурма» Валентина Шемчук. — Метою виставки в Нью-Йорку є показати контраст між тим, як жили українці до Голодомору 1932—1933 років в Україні, заподіяного сталінським режимом, та до жахливих звірств сучасності — війни путінської росії проти України.


І тоді, й нині зайди поливають кров’ю нашу землю, вбивають українців, нищать їхні оселі, нашу мову, культуру, церкви. Як у часи Великого Голодомору українці вимінювали родинні прикраси та вбрання на хліб та закопували національні строї, так само народний одяг і нині українці рятують від окупантів-бузувірів.

 

Та рашистам не вбити нашу українську ідентичність, про що свідчать також і світлини проєкту: знову золотиться сумське зерно в долонях дівчини, вбраної в одяг Буринського й Роменського районів, та стоїть у задумі вітряк із Путивльщини як свідок давньої історії, а у стрій трьох поколінь однієї родини із села Качали Бородянського району вбралася славна киянка та прийшла до церкви».


Квітами та оплесками глибокої вдячності організатори виставки та учасники зібрання привітали присутніх захисників України Сергія Паука та Андрія Ткачука, які перебувають у Нью-Йорку на протезуванні та реабілітації. Загалом у події взяли участь як українці материкової України, так і представники техаської діаспори.

 

Оленка Браво — авторка проєкту «Батьківська хата. Homestead», засновниця української школи в місті Сан-Антоніо, співорганізаторка українсько-американської платформи «Єднання» представила фотоісторії про оселі, церкви, родинне життя українців Вінниччини, Гуцульщини, Закарпаття, Київщини, Одещини, Полтавщини, Полісся, Сумщини, Тернопілля, Харківщини, Черкащини, Чернігівщини. Цей показ супроводжували відеолистівки — записи пісень українців тих регіонів.

Показ українських строїв на
закритому дипломатичному
прийомі, який організували
UNWLA 118-й відділ (Союз українок
Америки) та генеральне
консульство у місті Г’юстон за
підтримки генконсула
Віталія Тарасюка, серпень 2023 р.
Фото Ірини Вишковської надане
Оленкою Браво.


Модерувала зібрання Валентина Шемчук — заслужений працівник культури України, членкиня Національної спілки журналістів України. Українські та кримськотатарські пісні й музику гостям зібрання подарували хор «Молода думка», його художній керівник і диригент, заслужений діяч мистецтв України Василь Гречинський, хормейстери Оксана Антонів і Соломія Козій, вокальна студія «Писанка», її художній керівник і засновниця Ольга Обертос, співачки Леся Верба та Ліліан Діттан, «Думкарі» — флейтистка Дарина Козій, фортепіаніст Максим Хоминець, вокалісти Софія Мельник, Владислав та Устин Чорні.


Усі кошти, які були пожертвувані на зібранні, використано для придбання в Нью-Йорку турнікетів для захисників України. Організація «Ліберті Юкрейн» доправить турнікети в бригаду «Азов».


Зібрання відбулося за участі консула Генерального консульства України в Нью-Йорку Наталі Мусієнко, Всечесних отців-василіян Кирила й Олексія, які щиро сприяли в підготовці події, присутні вітали почесну голову Союзу українок Америки Ірену Куровицьку, почесну голову округи Нью-Йорк СУА Лідію Слиж, голову округи Нью-Йорк СУА Марію Венгер, посестер з міста Йонкерса — із 30-го відділу СУА, американців зі штатів Коннектикут і Пенсильванія та гостей з України, які прилетіли на шановане зібрання.


«Як вияв любові до святої батьківської хати, яка була прихистком у жахливі злочинні роки Голодомору в Україні, і як вияв глибокої шани до батьківської хати, яка є оберегом захисників України, постав у Нью-Йорку етнофотообраз рідного обійстя, злітали над Нью-Йорком слово і пісня про рідну оселю, про Україну, про жертовність українців у боротьбі проти російських окупантів. Разом до Перемоги!» — написала «Сурма».

«Батьківська хата» прагне доїхати фотографувати в Чикаго

Культура є найціннішим активом нації, адже саме культура визначає національну ідентичність та унікальність. Крім того, проєкт «Батьківська хата» активно впливає на підтримку української спільноти в Америці та робить важливий внесок у розвиток української культурної спадщини.


На дивовижному святкуванні нещодавно проєкт з’явився в самому серці Техасу під час концерту до Дня миру-2023 у приміщенні Капітолія штату Техас. Ця подія об’єднала багатий культурний спадок українців та художні таланти місцевих жителів Остіна у важливому пориві єдності та стійкості.

 

Фотографії і полотна в художній обробці партнерства проєкту з художницею Альоною Модлєскі прикрасили центральну кімнату Капітолія штату Техас, перетворивши її на святилище мистецтва та культури.

 

Доєдналися до івенту український фаготист і піаніст Олександр Сєдін, співачка, соловейко української громади Остіна Олександра Пеліту, ансамбль українського народного танцю «Соняшник».


Неоціненною також стала колаборація з проєктом «Берегині» Світлани Севостьянчик — художниці з Києва. Її картини часто представлені разом з проєктом «Батьківська Хата. Homestead». І ці події не просто про музику та мистецтво. Це прагнення спільно подолати виклики, навіть у часи війни.


Одна з найяскравіших подій — участь проєкту і показ автентичного українського вбрання на South by Southwest («Південь на Південний Захід»). Це один із найбільших і найвпливовіших культурних, технологічних та медіафестивалів у світі. Він проводиться щорічно в Остіні, Техас, США.

 

SXSW включає покази найновіших фільмів (документальних, короткометражних тощо), обговорення інновацій у галузі кіно, демонстрації новітніх технологій, стартапів та інформаційних інновацій.

 

Тож престижно було «Батьківській хаті» продемонструвати українські строї. Організаторками SXSW від України виступали Катерина Дегтяр та Ганна Зен.


Неймовірно  потужним був благодійний захід «День української культури у Г’юстоні» в Ecclesia Houston за підтримки Consulate General of Ukraine.

 

Хедлайнерами були: виставкова подія «Батьківська Хата. Homestead» та співачка Bria Blessing/Брія Блессінг. Експозиція проєкту тривала понад 2 місяці й зібрала понад 10 тисяч глядачів, які пожертвували понад 50 тис. доларів.


У грудні ще планується благодійний продаж робіт. Тобто чекаємо ще фінансової допомоги для України.


Ці події є дуже важливими, адже цільовою аудиторією були саме американці. Саме їхня підтримка на майбутніх виборах є дуже важливою для перемоги України. Щоб показати і довести значимість України на світовий арені — як символу справедливості й незалежності, країни, яка протистоїть агресору.


В Україні також було представлено проєкт кілька разів. Важливою стала виставкова подія Центру фольклору та етнографії Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, за підтримки Щибрі Володимира Васильовича — кандидата історичних наук, етнолога, колекціонера народного одягу.


Проєкт «Батьківська хата» продовжує фотографувати у різних куточках США діаспорян, вбраних в автентичний український одяг, на тлі видатних пам’яток того чи іншого міста. Раніше, також і в Україні до повномасштабної війни, було відзнято 40 епізодів, які фіксують понад 200 фотографій. Цього року зйомки не були дуже активними.

 

Але відзняли, зокрема, відому українську скрипальку в Лос-Анджелесі — Кароліну Проценко. Дуже кортить нарешті доїхати до міста, де зосереджена найбільша українська громада, — у Чикаго. За 50 років, 100 років історію ж бо вивчатимуть за знімками.

 

Оленка БРАВО, Катерина ВОІНОВА, Наталка СТУРДЖІЛ, Світлана ЗАДОРОВСЬКА
США