Звернення Всесвітнього конгресу дослідників Голодомору-геноциду українців

15.11.2023

Учасники Всесвітнього конгресу дослідників Голодомору-геноциду українців із числа державних та громадських діячів, представників української діаспори в США, вчених вищих навчальних закладів і наукових установ України, вітчизняних та іноземних експертів вшановують пам’ять понад десяти мільйонів українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932—1933 роках.


Дослідники і науковці закликають до відкриття й поширення історичної правди, надання всебічної правової та історичної оцінки злочинам тоталітаризму, засуджують маніпуляції історичною пам’яттю та громадською думкою, звертаються до українського суспільства і міжнародної спільноти об’єднати зусилля заради перемоги над диктаторським рашистським режимом та констатують:


— кремль учинив масові вбивства українців з метою ліквідації національно-визвольного руху, знищення української нації та недопущення відновлення Української держави;
— сучасні наукові дослідження та проведені судові експертизи встановили, що в 1932—1933 роках комуністичний режим знищив 10,5 млн українців, з них 4 мільйони дітей. Українське суспільство та міжнародна спільнота повинні також пам’ятати про знищення 3,5 млн українців під час масового штучного голоду 1921—1923 років та 1,5 млн українців — під час масового штучного голоду 1946—1947 років;
— довготривале приховування особливо тяжкого злочину проти українців, поширення російських наративів в Україні та світі, незасудження злочинів тоталітарного режиму призвели до чергової російської війни проти України та геноциду українців. Заявивши про «денацифікацію» та знищення Української держави, путін віддав наказ російсько-окупаційній армії знищувати український народ, інфраструктуру, міста та села України, вчиняти воєнні злочини, злочини проти людяності та злочин геноциду;
— 13 жовтня 2022 року Парламентська Асамблея Ради Європи за результатами термінових дебатів на тему «Подальша ескалація агресії російської федерації проти України» ухвалила Резолюцію, якою визнала путінський режим терористичним та запропонувала створити Міжнародний трибунал для переслідування злочину агресії росії проти України;
— 21 листопада 2022 р. Парламентська асамблея НАТО також визнала рф державою-терористом;
— 15 грудня 2022 року Європейський Парламент ухвалив Резолюцію до 90-х роковин Голодомору 1932—1933 років, якою визнав Голодомор геноцидом українського народу;
— 13 жовтня 2023 року Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила історичну резолюцію, якою російського президента путіна визнано диктатором, а його режим — диктаторським.


Учасники Всесвітнього конгресу дослідників Голодомору-геноциду українців ухвалили рішення:


1. Звернутися до Президента України та Верховної Ради України про ухвалення Закону про кримінальну відповідальність за заперечення злочину Голодомору-геноциду українців 1932—1933 років.


2. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України про забезпечення неухильного виконання Резолюції 1481 Парламентської Асамблеї Ради Європи «Необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів» від 25 січня 2006 року, в якій закликано надати нову оцінку історії комунізму, чітко відмежуватись від злочинів тоталітарних комуністичних режимів та однозначно їх засудити.


3. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з метою  забезпечити неухильне виконання Резолюції Європейського Парламенту від 15 грудня 2022 р., в якій Європарламент закликав країни Європейського Союзу, державні та приватні установи, все громадянське суспільство активно засуджувати та спростовувати усі спроби спотворення історичних фактів чи маніпулювання громадською думкою в Європі через фальшиві історичні наративи, які сфабриковані та поширюються для підтримки ідеології та виживання злочинних тоталітарних режимів. Закликати рішуче засудити всі форми тоталітаризму, злочини комуністичного тоталітарного режиму та надати їм нову історичну і правову оцінку.


4. Звернутися до Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України з пропозицією розробити спільно з громадськістю програму, мета якої — повне знищення російських наративів та інформування світової спільноти про злочин геноциду українців, учинений кремлем, та його наслідки.


Учасники Всесвітнього конгресу закликають українське суспільство та міжнародну спільноту вшанувати пам’ять українців, яких знищив комуністичний тоталітарний режим під час Голодомору-геноциду 1932—1933 років та масових штучних голодів 1921—1923, 1946—1947 років.



Організаційний комітет
Всесвітнього конгресу дослідників
Голодомору-геноциду українців.
Україна, Київ, 7 листопада 2023 року.