Без шароварщини та кліше: чому варто зайти на новий освітній портал «УКультура»

01.11.2023
Без шароварщини та кліше: чому варто зайти на новий освітній портал «УКультура»

Щотижня інформація на «УКультура» оновлюється.

Вільний доступ до відеолекцій, відеоінтерв’ю та бібліотеки надає новий освітній портал «УКультура». Принцип роботи проєкту — «з любов’ю, без шароварщини та кліше».


Лекції з історії української культури, що розміщені на платформі, на тепер є єдиним в Україні курсом у цифровому форматі, який відповідає загальній програмі та вимогам Міністерства освіти і науки та може використовуватися як альтернативний підручник для вищих навчальних закладів.


Загалом, у відеолекціях, інтерв’ю, статтях, вміщених на платформі, провідні українські й закордонні археологи, економісти, історики, культурологи, митці, критики та багато інших фахівців діляться знаннями й досвідом, перетворюючи інформацію на сенси.

 

Тож сайт цікавий усім: і школярам, і студентам, і людям із великим багажем знань. Щотижня інформація на «УКультура» оновлюється.


Портал містить матеріали у трьох форматах. Початковий — це «Дивитися», він містить відеолекції. «Слухати» — для тих, хто не бачить.

 

У нього додано начитані диктором тексти, котрі у відеоформаті представлено у вигляді слайдів. А також «Читати» — для тих, хто не чує.


Проєкт заснувала професорка Києво-Могилянської академії Лариса Довга. Незмінним консультантом та науковим редактором є професорка НаУКМА, все­світньо відома історикиня Наталія Яковенко.

 

Науковиця коментує: «УКультура» розповідає про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, шукає відповідь на запитання, як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення».


Вже викладено 16 лекцій та 17 інтерв’ю, в яких охоплена різна проблематика. Віктор Горобець розповідає про політичний і культурний феномен козацтва. Валентина Шандра — про українські землі у складі Російської і Австрійської імперій другої половини XVIII — першої половини ХІХ століття.

 

Максим Яременко — про життя та звичаї студентів ранньомодерного періоду; Наталія Яковенко — про «політичне хуліганство» як спосіб спротиву радянській системі; Світлана Стоян — про засади функціонування артринку; а Юлія Федів — про те, що таке культурний менеджмент і навіщо це Україні.


Професорка НаУКМА Лариса Довга коментує: «Проєкт «УКультура» присвячений саме нашим здобуткам — тому, що відбувалося в Україні; тому, що тут з’явилося; тому, чим ми можемо поділитися з людством як своїми важливими надбаннями».


«УКультуру» створили на гроші приватних благодійників. Вже вдалося запустити польськомовну сторінку платформи. Готується англійська версія сайту. Це надзвичайно важливо, щоб іноземці знали про Україну не тільки через війну, а й тому, що українці є носіями давньої та самобутньої культури.