Чемпіонські метаморфози: «Шахтар» здобув першу перемогу з новим тренером, а «Динамо» пасе задніх

01.11.2023
Чемпіонські метаморфози: «Шахтар» здобув першу перемогу з новим тренером, а «Динамо» пасе задніх

У принциповому регіональному дербі «Кривбас» виявився на голову сильніший за «Дніпро-1». (Фото з сайту fckryvbas.com.)

«Динамо» проти «Шахтаря». Здавалося б, ось вона, довгоочікувана афіша чемпіонату.

 

Утім у нинішньому сезоні все зовсім не так. Принаймні поки що.

 

Адже разом із «класикою» у 13-му турі відбудеться поєдинок, значно важливіший за головне дербі країни.

 

«Полісся» та «Кривбас» в очному протистоянні визначатимуть, хто з них більше гідний очолювати турнірну таблицю ЧУ.


«Це буде матч за перше місце», — каже президент житомирського клубу Геннадій Буткевич, команда якого проводить лише свій перший сезон в еліті вітчизняного футболу.


Із мріями про підкорення вітчизняного футбольного піку нині живуть й у Кривому Розі, хоча й розуміють, що втримати чільну позицію, де наразі перебуває «Кривбас», буде нелегко.


Утім розгромна перемога (3:0) над чинним віцечемпіоном — «Дніпром-1» — дає команді Юрія Вернидуба підстави з неприхованим оптимізмом готуватися до найближчих поєдинків. Спочатку — «Полісся», потім — «Динамо».

 

Після цих поєдинків можна буде з упевненістю говорити про готовність криворізького колективу боротися за чемпіонський титул.


«Непоганий матч у нашому виконанні, а також у виконанні «Дніпра-1». Так вийшло, що через повітряну тривогу розпочали матч із запізненням. Це вплинуло десь на обидві команди. У першому таймі ми грали за вітром, діяли дуже непогано, забили два хороші голи. Проводили швидкі атаки, а у «Дніпра-1» практично не було моментів. Сьогодні перемогли ми, треба порадіти цьому та швидше про це забувати, адже попереду не менш серйозні матчі», — наголосив Вернидуб.


Невдало склався минулий тур і для бронзового призера попереднього чемпіонату. У домашньому матчі «Зоря» мінімально поступилася «Поліссю», дозволивши команді Калитвинцева залишитися в групі лідерів.

 

«Ми, звісно, дуже хотіли перемогти. Ця гра була для нас, як за шість очок, а то й більше. Сьогодні наш день», — підсумував захисник житомирян Євген Морозко.


До слова, свій третій поєдинок групового етапу Ліги конференцій — проти «Маккабі» з Тель-Авіва — «Зоря» не грала через форсмажорні обставини, що нині склалися на Близькому Сході.


Водночас чинний чемпіон країни — «Шахтар» — свій поєдинок 12-го туру ЧУ пропускав, так би мовити, «за домовленістю сторін». Через насичений ігровий графік «гірники» дійшли згоди з «Чорноморцем» про перенесення гри чемпіонату на іншу дату.

 

А в їхньому гостьовому поєдинку Ліги чемпіонів проти «Барселони» відбувся дебют на тренерському містку боснійця Маріно Пушича. За словами нового наставника, «гірники» хоч і мінімально поступилися потужному опоненту (1:2), але показали все, на що він розраховував.

 

«Потрібно зрозуміти одне: для команди відбулися значні зміни, багато емоцій. Раптово перед ними постав новий тренер. Було три тренери за останні кілька днів. Це дуже багато значить для гравців. Усі завжди думають, що ти маєш просто вийти і грати у футбол, але вони теж люди, в них є емоції», — зауважив Пушич.


Пропустивши поєдинок з «моряками», під орудою боснійського фахівця «Шахтар» упевнено провів чвертьфінальний матч національного Кубка. Першолігова «Вікторія», попри сподівання, що порядок може побити клас, жодних проблем «гірникам» не створила (3:0).

 

«У кубковому матчі найважливіше — виграти і пройти до наступного раунду», — так прокоментував свою першу перемогу на тренерському містку донецького клубу Пушич.


А от столичне «Динамо» уже в третьому матчі чемпіонату поспіль не може перемогти. Цього разу непереборним для «біло-синіх» виявився «Колос». Щоправда, після двох попередніх поразок у грі з ковалівцями динамівці спромоглися на нічию.


«Для того щоб перемагати когось, потрібно навчитися перемагати самого себе!» — заявив один із динамівських наставників Олександр Шовковський.

 

Не виключено, що саме він стане наступником Мірчі Луческу. А швидкість його призначення Ігорем Суркісом на головну тренерську посаду «Динамо» не в останню чергу залежатиме від підсумку української «класики».

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 12-й тур. «Кривбас» — «Дніпро-1» — 3:0, «Колос» — «Динамо» — 1:1, «Зоря» — «Полісся» — 0:1, «Рух» — «Олександрія» — 0:0, «Минай» — «Верес» - 0:0, ЛНЗ — «Оболонь» - 3:0, «Ворскла» — «Металіст-1925» — 2:2.
Лідери: «Кривбас» — 26, «Полісся» — 25, «Шахтар» — 21 (10 матчів), «Дніпро-1» — 21 (10), «Рух» — 20 (11), «Чорноморець» — 19 (11), «Динамо» — 16 (9).
* * *
Ліга чемпіонів. Група Н. 3-й тур. «Барселона» — «Шахтар» — 2:1, «Антверпен» — «Порту» — 1:4.
Турнірне становище: «Барселона» — 9, «Порту» — 6, «Шахтар» — 3, «Антверпен» — 0.