«Дотик Янгола»: зірковий Колін Карр зіграє в Софії Київській на благодійному концерті

25.10.2023
«Дотик Янгола»: зірковий Колін Карр зіграє в Софії Київській на благодійному концерті

Британський віолончеліст Колін Карр та українські скрипалька Богдана Півненко і диригент Іван Чередніченко. (Фото надані організаторами та Львівською національною оперою.)

«Київська камерата» в історичній Софії Київській зіграє 27 жовтня концерт «Дотик Янгола» з доброчинною метою — допомогти музикантам, які служать у ЗСУ та постраждалим унаслідок війни.

 

Національний ансамбль солістів виступатиме з відомим британським віолончелістом Коліном Карром.
  

Символічна назва концерту запозичена з назви Одинадцятої камерної симфонії «Дотик янгола» видатного українського композитора Євгена Станковича.

 

Нею організатори й учасники підкреслюють цілющу і життєдайну силу мистецтва та музики у складний період випробувань, який переживає наша країна.
    

Зірковий соліст Колін Карр, який виступає з найкращими світовими оркестрами і диригентами світу, вперше приїде в Україну.

 

Концертний тур британського віолончеліста у Києві на підтримку жертв війни спонсорує американська неприбуткова організація The Humanity Funds зі штату Вашингтон, яка реалізує численні програми в Україні спільно з місцевими партнерськими організаціями.

 

Наступного дня після концерту, 28 жовтня, Колін Карр зіграє сольний благодійний концерт на користь найбільшої дитячої лікарні в Україні «ОХМАТДИТ».
    

У київській імпрезі Колін Карр виступить з українським диригентом Іваном Чередніченком — музичним керівником Львівської національної опери, який пережив особисту трагедію під час тимчасової російської окупації Ірпеня у 2022 році. Тоді батьків музиканта у пристоличному місті вбили рашисти.
    

Відома скрипалька Богдана Півненко — теж солістка концерту, очільниця Національного ансамблю солістів «Київська камерата» — наголошує: «Ініціатива проведення концерту «Дотик янгола» має дві основні мети. По-перше, це бажання підтримати музикантів, які постраждали через війну, які стали захисниками й захисницями та доєдналися до лав ЗСУ. По-друге, це нагадування нашому суспільству, особливо тим, хто в тилу, що війна триває й ми маємо єднатися та гуртуватися далі, щоб перемогти».

    

У програмі концерту звучатимуть найкращі зразки світової західноєвропейської класики з українською музикою включно. Особливі Сюїта для віолончелі соло Йоганна Себастьяна Баха та Концерт для віолончелі з оркестром До-мажор Йозефа Гайдна.

 

Українську музичну частину доброчинного вечора представлятимуть Увертюра та два танці («Танець духів» і «Танець Фурій») з опери «Алкід» Дмитра Бортнянського; «Дотик янгола» Євгена Станковича; «Хорал» Ганни Гаврилець та гімн-реквієм «Місто Марії» Золтана Алмаші.
    

За своїми сенсами створене у 2022 році «Місто Марії» про український Маріуполь, який намагалися знищити російські війська, а потім тимчасово окупували, — є ніби ідейним епіграфом благодійного мистецького проєкту.

 

Український композитор Золтан Алмаші розповідає: «Це перший мій твір, який я написав після повномасштабного вторгнення. Я довго не міг нічого писати, думав, що музика в мені вмерла. Яка може бути музика, коли таке відбувається навкруги? Але потім зрозумів, що треба жити далі й намагатися робити те, що вмію. Я зрозумів, що новий твір має бути про Маріуполь... Мені в цьому творі дуже важливо було закарбувати в назві, у присвяті слово «Маріуполь», щоб люди, які відкриватимуть ці ноти, змогли прочитати ці слова і поставити запитання: «А що це таке? Що відбувалось у цьому Маріуполі»? Так, люди схильні все дуже швидко забувати, але таке забувати не можна!».
    

Концерт відбудеться за партнерської підтримки культурного центру «Майстер-клас» та фестивалю Bouquet Kyiv Stage. Ірина Буданська, їх співзасновниця, переконана: «Подібні проєкти — це невеличкі кроки, які ми робимо, як і всі українці, кожен у своїй сфері, щоденно для наближення нашої Перемоги — перемоги світла над суцільним злом».