Гаряче небо над Єрусалимом: за три дні по Ізраїлю випущено понад чотири тисячі ракет

11.10.2023

На Близькому Сході стрімко почалася справжня війна. Бойовики із Сектора Гази прорвалися на територію Ізраїлю.

 

В перші години там тривали жорстокі бойові зіткнення. Чимало цивільних потрапили у заручники. Також Ізраїль опинився під масованим ракетним ударом.

 

Ракети долетіли навіть до Єрусалима. Під ударами перебували й інші ізраїльські міста.


Очевидно, що початок війни, який збігся з останнім днем єврейських свят, став несподіванкою як для армії оборони Ізраїлю, так і для спеціальних служб цієї країни.


Упродовж останнього часу вважалось, що організація ХАМАС, яка контролює Сектор Гази, не зацікавлена в активних бойових діях і з нею можливо домовитися щодо зменшення ескалації.

 

Така домовленість, до речі, була досягнута за кілька годин до нападу за посередництва арабських країн, і вважалося, що найближчим часом Ізраїлю з боку Сектора Гази нічого не загрожує.


Однак тепер, уперше за 50 років після війни Судного дня, армія оборони Ізраїлю знову оголосила стан війни.


І хоча Ізраїль дав сувору відповідь на терор Гази, але незрозуміла роль переоцінених і ледь не найкращих у світі ізраїльських спецслужб, які пропустили такий удар.


Навіть якщо погодитись із контрадміралом, речником ЦАХАЛу Даніелем Хагарі, що по Ізраїлю з Гази було випущено 2 тис. 200 ракет за 20 хвилин, то приховати таку кількість пускових установок при перенасиченості Сектору Гази ізраїльськими агентами дуже важко.

 

Щоправда, є версія, що попередження таки були, однак влада з якихось міркувань їх «не почула». Але з цим громадяни Ізраїлю розбиратимуться після війни.


А загалом з початку боїв 7 жовтня ХАМАС запустив у бік Ізраїлю 4 тис. 400 ракет. За офіційними даними, кількість загиблих ізраїльтян після нападу терористів становить близько 800 людей.


Українці живуть своєю війною, новинами з неї та оцінками її розвитку. Вони — її прямі учасники, герої й жертви. Тому українці як ніхто відчули увесь жах, котрий переживають ізраїльтяни сьогодні.


Водночас ми переосмислюємо разом з усім світом те, що сталось і в нас, і в Ізраїлі. Шукаємо причини, підводні камені й виходи. Версії є різні. І поєднання їх в одне ціле може скласти ланцюг причин, розірвання котрого могло б вплинути на стабілізацію ситуації як на Близькому Сході, так і в Україні та й в усьому світі. Бо такий крок міг би дати поштовх до прояву політичної волі низки найвпливовіших світових гравців.


Цікавим виглядає аналіз причин війни в Ізраїлі глави інституту Лемкіна при Бременському університеті Гуннара Хейнсона. Він акцентує на тому, що наразі молоде покоління Гази є основним бойовим матеріалом тих, хто стоїть за тероризмом проти Ізраїлю.


Хейнсон зазначив: «Причина молодіжної бульбашки, що нескінченно надувається в Газі, полягає в тому, що переважна більшість населення не потребує робити хоч щось, аби «підняти» свої чада. ...Захід платить за їжу, школи, медичне обслуговування та житло, водночас мусульманські країни допомагають зброєю. Не скована морокою — необхідністю заробляти собі на життя, — молодь має достатньо часу для риття тунелів, контрабанди зброї, збору ракет та іншої зброї...


Сьогоднішня ситуація може лише погіршитись. Ізраїль заганяють у глухий кут. Тінейджери Гази не мають іншого майбутнього, окрім війни. Убитий ракетник одразу ж замінюється трьома молодими терористами, для котрих смерть мученика не менше в пошані, ніж перемога».


Наразі речник армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі повідомив, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма містами на кордоні з Сектором Гази. Однак розвиток воєнних подій, на жаль, на цьому не припиняється.