На ЧС-2023 українські гімнасти здобули командну ліцензію на Олімпіаду та дві особисті нагороди

11.10.2023
На ЧС-2023 українські гімнасти здобули командну ліцензію на Олімпіаду та дві особисті нагороди

Ілля Ковтун переписав історію вітчизняної спортивної гімнастики, ставши першим українцем — срібним призером чемпіонату світу в багатоборстві. (Фото з сайту sport.ua.)

Українська спортивна гімнастика завжди мала своїх яскравих особистостей на світовому помості. Нова її історична сторінка пов’язана з Іллею Ковтуном.

 

Молодий лідер синьо-жовтої збірної став першим українським гімнастом, кому вдалося здобути «срібло» чемпіонату світу в багатоборстві.

 

Першим, хто має в своєму активі одразу дві планетарні нагороди в абсолюті.

 

«Це дуже важкий час для моєї країни, тому це дуже особлива медаль. Я виступив краще, ніж у кваліфікації, зробив усе, що міг, і пишаюся цим», — зазначив Ілля.


На попередньому ЧС у багатоборстві Ковтун був третім. У бельгійському Антверпені він піднявся на історичну для України висоту. Цікаво, що кваліфікацію вихованець Ірини Надюк завершив на несподівано низькій 18-й позиції.

 

Проте у великому фіналі він продемонстрував свої максимальні вміння, пропустивши поперед себе лише олімпійського чемпіона Токіо-2020, японця Дайкі Хасімото.


Вочевидь надихаючими для Іллі стали загальні результати кваліфікаційної сесії, за підсумками котрої збірна України отримала командну ліцензію на Олімпіаду-2024.

 

«Надзвичайно важливо, що ми здобули тут командну квоту на Олімпійські ігри-2024. Моя країна зробила все, щоб там не було російських спортсменів, тому що вони підтримують війну. Ми ж повинні працювати ще більше і ще наполегливіше разом з моєю командою та моїм тренером у той час, що залишається до Ігор у Парижі», — наголосив Ілля.


А працювати йому є над чим. Приміром, паралельні бруси могли принести йому другу медаль «мундіалю». До фіналу в цьому виді змагань він пройшов другим, утім окремі огріхи залишили його поза п’єдесталом — 5-й результат.


Водночас партнер Ковтуна по збірній Назар Чепурний свій шанс на медаль у фінальних змаганнях використав сповна. У змаганнях з опорного стрибка, випередивши в підсумковому протоколі свого значного досвідченішого колегу Ігоря Радивілова, він здобув «бронзу», котра стала його дебютною нагородою на ЧС.


«Ці змагання для мене були дуже нервові. Не тільки через те, що на кону стояли особисті нагороди та командна ліцензія. Напруженою була ще й атмосфера. Та й узагалі це були дуже складні змагання. Але нічого, я впорався — і слава Богу за це», — сказав Чепурний.


Наставник Ковтуна Надюк підтверджує, що виступ збірної на ЧС-2023 був справді нелегкий, насамперед в емоційному плані. Можна здогадатися, що не все було гаразд у команди з внутрішнім мікрокліматом.


Після завершення нервової кваліфікації, котра була насичена помилками українських гімнастів, головний тренер «синьо-жовтих» Геннадій Сартинський зауважив: «Треба було виконати слабшу програму, але зробити її більш стабільною. Коли головний тренер каже, що треба робити так, усі мають робити так. Тому тут, я думаю, мабуть, хтось із тренерів хотів довести, що хлопці дуже підготовлені, дуже складна комбінація. Так, я з цим згоден, але ризикувати командою — це не той час був. Це можна робити, коли ти виступаєш індивідуально».


«Після пройденого старту кожен спортсмен разом зі своїм тренером зробить аналіз, висновки, переглянувши виступи і всю складену і пройдену систему підготовки. Однак найголовніше, щоб кожен занурився всередину себе і навчився починати з себе, працював над самовдосконаленням і не шукав інших винних у своїх помилках», — наголосила Надюк.

 

При цьому тренерка додала: «Не можна забувати, що в країні йде війна, і не можна штучно створювати її серед нас усіх. Кожен повинен робити свою роботу, а не диктувати щось іншим. Гімнасти плідно працюють у залі. Тренери планують весь процес і механізм роботи й увесь час його контролюють і коректують. Кожен повинен бути на своєму місці».


Зазначимо, що після тривалої паузи, пов’язаної з допінговою дискваліфікацією, за українську збірну знову виступає Олег Верняєв.

 

Головний свій внесок олімпійський чемпіон 2016 року зробив у колективну роботу, разом з Ігорем Радівіловим, Ковтуном, Чепурним, Радомиром Стельмахом та Пантелеєм Колодієм доклався до здобуття командної ліцензії на ОІ-2024.