Коли усім DOBRE. Як завдяки децентралізації отримала нове життя лікарня у Шумську на Тернопільщині

04.10.2023
Коли усім DOBRE. Як завдяки децентралізації отримала нове життя лікарня у Шумську на Тернопільщині

Сучасна УЗД-діагностика — коштовний проєкт.

Шумська міська лікарня на Тернопільщині сьогодні обслуговує не лише понад 20 тисяч мешканців громади, а й пацієнтів із сусідніх областей.

 

За короткий час із рядового лікувального закладу вона перетворилася на успішний центр медицини із сучасним обладнанням та інтер’єром.


— У 2021 році, після ліквідації Шумського району, ми прийняли рішення залишити колишню районну лікарню в громаді, хоча дехто й висловлювався за її повне закриття як баласту для місцевого бюджету, — розповідає шумський міський голова Вадим Боярський. — Тоді ми об’єднали центр надання первинної допомоги громади з таким же центром колишнього Шумського району, щоб надавати первинні медичні послуги більшій кількості мешканців.


За 2,5 року завдяки спільним зусиллям місцевої влади, колективу лікарні та міжнародних  партнерів громаді вдалося вивести заклад на конкурентний рівень серед таких же закладів охорони здоров’я.


Почали з того, що у співпраці з Програмою USAID DOBRE в приміщенні лікарні облаштували сучасний УЗД-кабінет. Проєкт вартістю майже 70 тисяч доларів включав у себе не тільки закупівлю обладнання, а й ремонт кабінету й коридору.

 

Програма USAID DOBRE придбала ультразвукову стаціонарну систему SIEMENS ACUSON S2000 на суму 45 тисяч доларів, а громада взяла на себе ремонтні роботи, умеблювання та заміну освітлення на енергоефективне.

В офтальмологічному кабінеті.


— Оновлення кабінету ультразвукової діагностики — це один із 14 реалізованих у Шумській громаді проєктів спільно з Програмою DOBRE, — розповідає фахівець із управління проєктами та програмами в сфері розвитку громад Програми USAID DOBRE Олег Процик.

 

— Попри те, що лікарня в той час іще перебувала в комунальній власності районної ради, нам вдалося спільно з Шумською міською радою налагодити співпрацю задля облаштування УЗД-обладнання для потреб мешканців цілої громади. Зараз воно використовується як первинною, так і вторинною медициною.


Цей проєкт став вагомою складовою в подальшому розвитку Шумської лікарні. Мешканці громади тепер мають можливість діагностувати свій стан здоров’я на ранніх стадіях захворювань та одразу ж на місці, в Шумську, отримати допомогу лікарів. Адже зараз у нас є майже все необхідне обладнання — від різних типів УЗД та цифрового рентгена до мамографа і ЛОР-комбайна.


— Починаючи з 2021 року нам вдалося провести капітальний ремонт восьми стаціонарних відділень, встановити нову дизельну електростанцію потужністю 120 кВт, а також сучасну кисневу станцію, яка підключена практично до кожної палати нашого закладу, — розповідає медична директорка Шумської міської лікарні Людмила Зінько.

 

— Серйозно взялися за оновлення обладнання лікарні, залучали донорів і сьогодні маємо майже все, що потрібно для надання допомоги пацієнтам. Цьогоріч пробурили свердловину з автономним електроживленням для забезпечення альтернативного водопостачання, а також маємо власну котельню на дровах. Минулої важкої зими нам вдалося працювати з пацієнтами, не маючи особливих проблем, пов’язаних із відключеннями електроенергії.

Директорка Шумської міської лікарні
Людмила Зінько.
Фото Владислава СОДЕЛЯ.


Подальші плани щодо лікарні в громади — не менш амбітні. Найперше — встановити сонячні панелі на даху закладу як альтернативу електроживленню. А також придбати обладнання для МРТ-обстежень та комп’ютерний томограф.


За короткий час Шумській лікарні вдалося перетворитися зі стандартного лікувального закладу на зразковий медичний центр, куди приїж­джають на обстеження та лікування не лише мешканці громади, а й із сусідніх Кременеччини, Лановеччини, а також Хмельницької та Рівненської областей.

 

За словами Людмили Зінько, зараз лікарня суттєво випереджає сусідні медзаклади за показниками проведених обстежень та лікувань. Відповідно, позитивні й фінансові показники, які не тільки дозволяють повністю забезпечувати заклад необхідними матеріалами й ліками, а й продовжувати модернізацію та наповнювати місцевий бюджет.

 

Тетяна ВЕРБИЦЬКА
Тернопільська область