У масштабах століття: Усик та Ф’юрі узимку проведуть бій за об’єднання поясів

04.10.2023
У масштабах століття: Усик та Ф’юрі узимку проведуть бій за об’єднання поясів

Узимку в Саудівській Аравії Тайсон Ф’юрі та Олександр Усик посперечаються за звання абсолютно найкращого суперваговика. (Фото з сайту sportarena.com.)

Об’єднавчий бій у профі-боксі — справа гучна й довгоочікувана.

 

Водночас у суперважкому дивізіоні уніфікацію не проводили дуже давно.

 

Востаннє там бій за титул абсолютного чемпіона відбувся в далекому 1999 році, коли британець Леннокс Льюїс зібрав у себе пояси WBA, WBC та IBF.


Нова мегаподія у світі супертяжів має відбутися взимку. Після непростих і тривалих перемовин команди Олександра Усика (володаря чемпіонських поясів WBA, WBO, IBF) та Тайсона Ф’юрі (чемпіона світу за версією WBC) підписали контракт на проведення об’єднавчого бою.

 

При цьому процедура об’єднання поясів чотирьох ключових боксерських організацій у суперважкому дивізіоні взагалі проводитиметься вперше.


«Не можу повірити, що це відбувається, але це так. Повага Тайсону за його мужність», — відреагував на досягнення угоди промоутер Усика Олександр Красюк.


«Радий, що нарешті підписали контракт. Це найбільший бій, який тільки може бути в нашому спорті. Суперваговики завжди розпалюють уяву вболівальників, і я не сумніваюся, що це буде найбільша боксерська подія століття», — зазначив Френк Уоррен, промоутер Ф’юрі.

 

Про «бій сторіччя» команди Усика та Ф’юрі домовлялися понад рік. Перший раунд їхніх перемовин завершився невдало. Перепоною до згоди стали, начебто, гроші. Фінансові апетити британського боксера виявилися занадто великі, й сторонам не вдалося розподілити призовий фонд.

 

На другому етапі було значно більше конструктиву. Саудівські шейхи, котрі займаються організацією бою, зробили пропозицію, від якої Ф’юрі відмовитися не зміг.


«Кожен боєць підписав з організаторами свій особистий контракт», — пояснив Красюк.

 

Звісно, деталі фінансової угоди не розкриваються, однак власник промоутерської компанії Тор Rank Боб Арум зізнався, що за бій з Усиком Ф’юрі отримає дев’ятизначну суму.

 

«Якби ви сказали Тайсону Ф’юрі, що він заробить 100 мільйонів доларів, він би дуже розлютився. Він вважає — і гадаю, він правий, — що заробить значно більше», — припустив Арум.


Точна дата бою ще не узгоджена, але поміж найбільш вірогідних дат називають 23 грудня 2023-го та 27 січня 2024 року.


У команді британця пообіцяли визначитися одразу після завершення його дуелі з ексчемпіоном UFC Френсісом Нганну, котра відбудеться 28 жовтня у Саудівській Аравії.


Там же мають зустрітися й претенденти на звання абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі.

 

«Роблю те, що кажу. Кажу те, що роблю. Бій за абсолютний титул. Це епоха Циганського короля. Усику, ти більше не зможеш бігати, як кролик. Ти отримаєш це», — заявив Ф’юрі.


У боксерському світі існує переконання, що за рахунок своїх габаритів Циганський король в об’єднавчому бою матиме значну перевагу.


«Розмір — це те, що дозволяє Ф’юрі досягати успіху. Звісно, Усик має більше навичок, але коли справа доходить до габаритів та інших нюансів, то є сумніви, що він зможе на рівних конкурувати з Тайсоном», — припустив ексчемпіон світу за версією WBC Деонтей Уайлдер.


Про перевагу в зрості та масі Ф’юрі говорить і легендарний Майк Тайсон: «Британець буде клінчувати й виснажить опонента, а потім почне його бити». Водночас Боб Арум просить не поспішати з висновками.

 

«Усик — українець, тож ніколи не списуйте їх з рахунків. Подивіться, як вони протистоять у війні з росіянами. Порівняйте на карті Україну та росію. Вони така маленька країна, якщо порівнювати з агресором. Але подивіться, що відбувається», — заявив керівник Top Rank.


Ну а сам Усик наразі зовсім небагатослівний. «Незабаром... Готовий до бою», — коротко заявив Олександр.