Усі хочуть перемагати: «Динамо» має найвищу результативність серед усіх команд УПЛ

04.10.2023
Усі хочуть перемагати: «Динамо» має найвищу результативність серед усіх команд УПЛ

«Динамо» має найвищу результативність серед усіх команд поточного розіграшу УПЛ. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

Ніде правди діти, рівень чемпіонату України відверто впав.

 

А футбольні експерти порівнюють силу поточного елітного дивізіону з довоєнним рівнем другої ліги.

 

Безпосередні його учасники називають чемпіонат рівним, наголошуючи на тому, що тепер очки втрачають усі команди.


Водночас падіння ігрового рівня перш за все спостерігається у грандів. Вони вже не такі впливові та непереможні.

 

У минулому турі «Шахтар» несподівано поступився «Ворсклі», після чого в Україні заговорили про можливу відставку очільника «гірників» Патріка ван Леувена.

 

Мовляв, власник донецького клубу Рінат Ахметов незадоволений поточними результатами команди й сумнівається в перспективах наставника.

 

Утім наразі нідерландський тренер продовжує працювати з «помаранчево-чорними», готуючи колектив до поєдинку Ліги чемпіонів проти бельгійського «Антверпена».


Під критичний об’єктив уболівальників потрапили й футболісти «Динамо». Черговий провал трапився з «біло-синіми» в національному Кубку, де в 1/8 фіналу команда Мірчі Луческу сенсаційно програла столичній «Оболоні» — 0:1.


«Не маємо права програвати, тому заслужили на критику. Але іншої дороги, окрім як працювати далі, немає. Ми вилетіли з єврокубків та Кубка країни, і жодних відмазок уже немає. Якщо не виграємо чемпіонат, то потрібно буде закрити рота і слухати критику», — сказав ветеран динамівського клубу Андрій Ярмоленко.


Водночас у чемпіонаті країни справи у «Динамо» йдуть значно краще. За втраченими очками динамівці — беззаперечні лідери чемпіонату. У матчі 9-го туру проти «Олександрії» підопічні Мірчі Луческу знову показали високу результативність, забивши супернику чотири м’ячі. Вочевидь у такий спосіб у «Динамо» компенсують проблеми власного захисту, через які команда в шести зіграних поєдинках ЧУ пропустила десять голів.


«Наша проблема полягає в тому, що ми багато пропускаємо. Пропускаємо після стандарт­них положень, після елементарних помилок. Але ми й забиваємо багато. Зараз у наш чемпіонат не їдуть якісні легіонери, а багато футболістів українських клубів перебираються в європейські чемпіонати. Усе це призвело до того, що в чемпіонаті України команди перебувають на приблизно одному рівні. Всі хочуть забивати, всі хочуть перемагати, у всіх висока мотивація», — так змалював поточний стан українського футболу наставник «Динамо» Мірча Луческу.


Хай там як, а в турнірній таблиці ЧУ-2023/2024 відбувається поступове розходження команд до протилежних полюсів. За першу вісімку продовжують міцно триматися «Кривбас», «Чорноморець», «Полісся», «Рух». Особливо дивує львівський колектив. Після нічиєї з лідером першості «рухівці» відібрали очки у другої команди чемпіонату.

 

У гостьовому матчі проти «Кривбасу» команда Віталія Пономарьова досягла переможного результату впродовж п’яти хвилин другого тайму, коли тричі вразила ворота суперника. При цьому «дублем», вийшовши на заміну, відзначився 22-річний Василь Рунич.

 

«Це вперше в моїй кар’єрі гравець, який виходить на заміну, робить «дубль». Тож маю віддати належне досягненню Рунича», — сказав наставник «Руху».


Після зміни наставника та двох перемог поспіль до лідерського «октету» доєднався «Дніпро-1». А от інший призер минулого чемпіонату — «Зоря» — перебуває на передостанньому місці проміжного протоколу.

 

Втім новий наставник луганського колективу Валерій Кривенцов наголошує: «Зараз перебуваємо не на тому місці, де має бути наша команда». Після нічиєї з «Чорноморцем» тренер «Зорі» чітко заявив, що його підопічні заслуговували на більше.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 9-й тур. «Верес» — ЛНЗ — 0:0, «Шахтар» — «Ворскла» — 1:2, «Чорноморець» — «Зоря» — 0:0, «Минай» — «Оболонь» — 0:1, «Кривбас» — «Рух» — 1:3, «Колос» — «Полісся» — 0:0, «Динамо» — «Олександрія» — 4:2, «Дніпро-1» — «Металіст-1925» — 1:0.
Лідери: «Шахтар» — 18, «Кривбас» — 17, «Чорноморець», «Полісся» — 16, «Динамо» — 15 (6 матчів), «Рух» — 15 (8), «Дніпро-1» — 12 (7), «Ворскла» — 12.