Чотирилапі побратими: як службові собаки затримують злочинців, шукають вибухівку й розважають переселенців

27.09.2023
Чотирилапі побратими: як службові собаки затримують злочинців, шукають вибухівку й розважають переселенців

Команди кінолога виконують чітко (Фото автора)

Найголовнішими «особами» на брифінгу були, звісно, Тайра й Еліс — службові вівчарки (перша німецької, а друга бельгійської породи).

 

У присутності журналістів, які зібралися в медіацентрі Полтавської ОВА, дресировані собаки поводилися досить чемно, зайнявши горизонтальне положення біля ніг своїх господарів.

 

Тим часом старші інспектори кінологічного центру поліції Полтавщини Сергій Кузьменко та Алла Черкаська розповідали про особливості своєї роботи в умовах воєнного стану.


Як зазначив Сергій Кузьменко, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну кінологічна служба поліції Полтавщини брала активну участь у забезпеченні правопорядку в регіоні.

 

Зокрема, кінологи разом зі своїми вихованцями були залучені до складу слідчо-оперативних груп, патрулювань, розшуку безвісти зниклих людей, затримання правопорушників, перевірки транспортних засобів, пошуку наркотиків, вибухівки та зброї, а також до проведення превентивних заходів.


— Наш підрозділ з початку цього року здійснив 1 тисячу 200 виїздів на місця скоєння злочинів, — розповів Сергій Кузьменко. — За участі службових собак нам удалося розкрити три вбивства, п’ять фактів завдавання тяжких тілесних ушко­джень, п’ять розбійних нападів і грабежів, близько 300 крадіжок та 120 інших злочинів.

 

Спільно з вибухотехнічною службою ми оглянули 340 об’єктів, про які була інформація, що вони заміновані. Крім того, виявили 23 одиниці зброї, понад 2 тисячі 300 набоїв та 7 вибухових пристроїв, близько 8 кілограмів наркотиків.

 

Наші чотирилапі друзі також брали активну участь у пошуку безвісти зниклих, а також у пошуку людей, що опинились під завалами внаслідок прильотів ворожих ракет. Останній раз — у Гоголевому Миргородського району.


Наші собаки постійно задіяні на блокпостах на території області. Для їх перевезення кінологічний центр за допомоги Полтавської ОВА й ГУНП в Полтавській області отримав цього року сучасні комфортабельні позашляховики зі спеціально обладнаними металевими клітками.


На запитання, чи існує в поліцейських собак спеціалізація, інспектор-кінолог дав ствердну відповідь:


— Так, вони проходять підготовку за двома напрямами: пошук злочинців, які вчинили кримінальне правопорушення (за запахом) і пошук наркотичних речовин та трупів (детектори). Кожна тварина має хист до тієї чи іншої роботи. Нещодавно був випадок, коли собака Гольф, понюхавши залишений на місці злочину речовий доказ (монтування), привів оперативну групу до місця проживання потенційного злочинця.

Сергій Кузьменко, Алла Черкаська прийшли на брифінг
з чотирилапими друзями


За словами Алли Черкаської, «таланти» майбутнього «фахівця» виявляються навіть у дво-тримісячному віці, коли їх відбирають у розпліднику. Це видно по тому, як цуценя грається. При відборі до дресури враховуються також родовід тварини, її якості й здібності. Процес дресування зазвичай триває два роки.


Переважна більшість службових собак у кінологічному центрі — це німецькі та бельгійські вівчарки, середній вік яких становить 4 роки. Їхній продуктивний робочий вік — 5-6 років.


— Один з напрямів нашої діяльності — просвітницька робота, — зазначила Алла Черкаська. — Спільно з працівниками вибухотехнічної служби, підрозділами КОРД та з працівниками сектору ювенальної превенції проводимо показові виступи, метою яких є розповісти про роботу службових собак. На цих заходах демонструємо глядачам рівень підготовки наших чотирилапих вихованців та показуємо прийоми стосовно затримання злочинців (пошук предметів, вибірка людей, затримання).


Пані Алла також додала, що кінологічний центр поліції Полтавщини є одним з кращих в Україні. Крім чоловіків, у ньому проходять службу дев’ять жінок.

 

І запросила людей, які відчувають у собі готовність бути причетними до благородної справи, взяти участь в оголошеному нещодавно конкурсі на заміщення посади кінолога.


Повномасштабне вторгнення росії на територію України внесло корективи в роботу кінологічного центру. Насамперед він став тимчасовим прихистком для собак, яких на початку великої війни евакуювали зі східних регіонів.

 

А ще — острівцем емоційного розвантаження для дітей та дорослих, вимушених переселенців. До того ж його фахівці разом зі своїми вихованцями долучаються до розмінування деокупованих територій.