Нюанси для прогресу: з новим тренером «Шахтар» більше нервує та помиляється, ніж грає

27.09.2023
Нюанси для прогресу: з новим тренером «Шахтар» більше нервує та помиляється, ніж грає

Із приходом нового наставника «Шахтарю» непросто віднайти свою гру. (Фото з сайту shakhtar.com.)

Незвичні та часом навіть дивні речі відбуваються в поточному чемпіонаті країни.

 

«Кривбас», «Рух», «Полісся» — команди, котрі не так давно ще грали в першій лізі, тепер ведуть активну боротьбу за високі місця в УПЛ та водночас псують настрій авторитетам елітного дивізіону.

 

«Рух», який упродовж кількох стартових турів ЧУ перебував на чільній позиції, підтвердив невипадковість того успіху й у минулому турі відібрав очки у «Шахтаря».


Після втраченої перемоги у таборі «помаранчево-чорних» говорили про неймовірно погане суддівство та недоречність прямої червоної картки, котру за начебто грубий підкат заробив досвідчений захисник «гірників» Ярослав Ракицький.

 

«Такий арбітр не має бути на полі. Не можна давати червону картку за це. Це чистий підкат. Підкат, після якого спочатку була гра у м’яч. Це бачили усі. Гра була зруйнована рефері. Робота гравців та тренерів стає значно складнішою, коли є такі арбітри», — обурювався нідерландський наставник «Шахтаря» Патрік ван Леувен.


Підтримав свого наставника й капітан донецького колективу Тарас Степаненко: «Ми вважаємо, що червоної не було, але суддя дивився VAR... Він ухвалює рішення. Про суддів нічого не говоритиму, вони самі свій «рівень» показують. Вони майже не працюють у Європі, це і є їхній рівень. Розвиватися треба на всіх рівнях, не лише футболістам, а й суддям та тренерам».


Критика «гірників» на адресу арбітрів зрозуміла, однак є один нюанс. Приміром, Ракицький, котрий після трьох років кар’єри в росії знову грає в Україні, отримав загалом уже восьму червону картку в ЧУ.

 


Іще цікавіше виглядає загальнокомандна статистика «Шахтаря», котра свідчить, що його гравці у перших восьми турах національної першості заробили п’ять вилучень. Вочевидь щось не так у «гірницькому» королівстві.


Після того, як у міжсезоння команду несподівано залишив Ігор Йовічевич, «помаранчево-чорні», схоже, перебувають не в своїй тарілці.


«Гравці тепер почуваються якось скуто на полі. Їм не вдається розкрити свої найкращі якості, як це було з Йовічевічем. Загальної впевненості дійсно не вистачає команді. Припускаю, що ван Леувен не до кінця може донести свою специфіку роботи, віддачі на полі і тактичних моментів. Тож між тренером і гравцями присутнє певне непорозуміння», — оцінив загальну картину колишній гравець «Шахтаря» Артем Федецький.


Не дивно, що невиразним вийшов старт «гірників» у Лізі чемпіонів. В умовно домашньому матчі, який донецький колектив проводив у німецькому Гамбурзі, підопічні ван Леувена поступилися «Порту» (1:3).


«Вважаю, що є різниця в якості гри, досвіді, але завжди є можливість. Я не думаю, що якби ми не помилялися, то не пропустили б, але, гадаю, ми більше б залишалися у грі», — визнав очільник «Шахтаря».


Водночас очками на євроарені розжився інший український повпред.


У першому турі групового раунду Ліги конференцій унічию (1:1) з бельгійським «Гентом» зіграла «Зоря».


Правда, через кілька днів підопічні Валерія Кривенцова програли матч внутрішньої першості «Дніпру-1».

 

«Добре, що суперник виглядав утомленим після єврокубового матчу. І це зіграло нам на користь», — сказав новий наставник дніпрян Юрій Максимов.


А от для «Динамо» перешкод на внутрішньому шляху немає. Залишившись без єврокубкової осені, колектив Мірчі Луческу може повною мірою концентруватися на ЧУ і за умови раціонального використання ресурсів, успішно зігравши три пропущені поєдинки, зможе вийти в лідери чемпіонату.

 

У минулому турі, впевнено перегравши в гостях ЛНЗ (4:2), «Динамо» здобуло 50-ту перемогу в чемпіонатах України під керівництвом Мірчі Луческу.


Так само потішили своїх уболівальників результативною грою й футболісти «Чорноморця». На виїзді команда Романа Григорчука повторила клубний рекорд 16-річної давнини, вигравши у суперника («Олександрії») поєдинок з різницею в чотири м’ячі.


Напрочуд вдалим вийшов виїзд «Кривбасу» до Полтави. Попри пропущений швидко м’яч, команда з Кривого Рогу вперше в своїй історії спромоглася здобути велику вольову перемогу.

 

«Ми повністю переграли «Ворсклу» та заслужили цю перемогу. На початку матчу було враження, що хлопці не розім’ялися. Не було тієї гри, того пресингу, тих швидкостей, що я хотів. Усе йшло до того, що маємо пропустити. Однак потім почалася вже зовсім інша гра», — зазначив наставник «Кривбасу» Юрій Вернидуб.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 8-й тур. «Оболонь» — «Верес» — 0:0, «Олександрія» — «Чорноморець» — 1:5, ЛНЗ — «Динамо» — 2:4, «Полісся» — «Минай» — 2:1, «Ворскла» — «Кривбас» — 1:4, «Рух» — «Шахтар» — 1:1, «Зоря» — «Дніпро-1» — 0:1, «Металіст-1925» — «Колос» — 0:0
Лідери: «Шахтар» — 18, «Кривбас» — 17, «Чорноморець», «Полісся» — 15, «Динамо» — 12 (5 матчів). «Рух» — 12 (7), «Металіст-1925» — 11 (7).