Варшавський кінофестиваль представить дев’ять фільмів про Україну

20.09.2023
Варшавський кінофестиваль представить дев’ять фільмів про Україну

«Дім за склом» змагатиметься за головний приз Варшавського кінофестивалю. (Фото надане компанією «Сучасне Українське Кіно».)

39-й Варшавський міжнародний кінофестиваль, який цьогоріч проходитиме з 6-го до 15 жовтня, порадує аж дев’ятьма фільмами, які розповідають про Україну і до яких долучені українські творці.

 

Однією із двох стрічок, якою відкриватимуть форум, стануть «Мурали» режисерів Алекса Топаллера і Даніеля Шапіро про графіті Бенксі, які художник створив в Україні після початку повномасштабної війни. Фільмом-закриттям оголошено документальну стрічку «Нескорені» режисера Каріма Амера —  про дипломатичну боротьбу українських посадовців проти російської дезінформації.

 
За головний приз міжнародного конкурсу боротиметься «Дім за склом», що розповідає про життя амбітної архітекторки Вікторії, яке кардинально змінюється після того, як її донька зникає зі своїм хлопцем, котрого звинувачують у торгівлі наркотиками.


Зйомки фільму розпочались на початку 2021 року і завершилися перед початком повномасштабного вторгнення росії в Україну — на початку лютого 2022 року. Тож постпродакшн фільму робили у Румунії, Польщі, Німеччині й Україні. Головну роль виконала Ірина Островська. Серед акторів — Дарина Федина, Олександр Башкіров, Ірма Вітовська-Ванца, Віталій Гордієнко, Олена Іллєнко, Олексій Сова. Кастинг проводила Алла Самойленко.


«В унікальні часи, які проживає зараз моя країна, з’являються і добрі новини, а саме — з гордістю представлю українське кіно на Варшавському кінофестивалі, де відбудеться міжнародна прем’єра, — коментує режисер фільму Тарас Дронь. — Це не просте кіно, це певне моє дослідження взаємодії людини і суспільства. Фільм про вплив суспільних правил і канонів на розвиток індивідуальності, що приводить до перетворення людини на лідера або ж на вигнанця. Розслідування, яке розпочинає головна героїня, веде глибоко у підсвідомість і піднімає на поверхню складне питання людини, ким вона насправді є і яку ціну платить за своє самоствердження».


Фільм зняли на кіноплівку. Продюсер Ігор Савиченко розповідає: «Вже ніхто не знімає на кіноплівку, 35 міліметрів — це вінтаж, це архаїчно і — суцільні проблеми. Чули таке? З проблемами ми згодні, — в їх створенні кіноплівку навряд чи перевершить будь-який інший носій інформації. Але вона того варта. З першого ж дня на майданчику відчувалась магічна атмосфера причетності до кіно, з усіма його забутими атрибутами і правдивим значенням відомих кіношних команд, які трохи дивно звучать при роботі з цифрою».


Ігор Савиченко деталізує: «Плівка вилетіла на проявку до наших партнерів у Румунії 22 лютого 2022 року, і по обіді 24 лютого ми отримали фотографії, що вона вже у лабораторії. Звісно, з побажаннями триматись».


Акторка Ірина Островська про свою героїню каже: «Коли я вперше прочитала сценарій, подумалося, що ось той персонаж, у шкіру якого дуже хочеться потрапити і зрозуміти цю жінку, яка не намагається бути зручною для оточення і не підлаштовується під чинні «норми» та «що люди скажуть».


Інший фільм – «БожеВільні» режисера Дениса Тарасова — буде представлений у конкурсі дебютантів міжнародного Варшавського кінофестивалю. Художня кінорозповідь заснована на реальних подіях. Події розгортаються у 1970-1980-х роках. Головний герой стрічки Андрій Довженко потрапляє у справжнє пекло каральної психіатрії. Перед ним постає непростий вибір — співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях.

 

У фільмі знімалися Костянтин Темляк, Ірма Вітовська-Ванца, Сергій Калантай, Остап Ступка, Віталій Салій, Анастасія Пустовіт, Олег Стефан, Олег Стальчук, Віктор Жданов.


У конкурсі документальних фільмів Варшавського кінофестивалю братиме участь 4 фільми, до створення яких долучені українці. Найвідоміший з них - стрічка режисера Романа Любого «Залізні метелики» про збиття росіянами 17 липня 2014 року літака Малайзійських авіаліній MH17. Ця робота була номінована цього року на «Приз головного журі» у категорії «Кіно світу — документальне кіно» на кінофестивалі «Санденс» та «Нагороду глядацьких симпатій» у секції «Панорама» на Берлінському міжнародному кінофестивалі.


«Польська аудиторія завжди добре і точно сприймала наші фільми, — констатує режисер фільму «Дім за склом» Тарас Дронь. — І зараз там багато українців, яким також буде цікаво побачити новий український худож­ній фільм».

 

Без сумніву: і художнє, і документальне українське кіно у Варшаві викликатиме інтерес і резонанс.
Із 2009 року Варшавський кінофестиваль рішенням Міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів долучено до групи найважливіших світових кінофестивалів, таких як фестивалі у Канні, Венеції, Локарно, Сан-Себастьяні, Берліні чи Карлових Варах.