Полюбляють діти сік томатний пити: садове товариство з Полтавщини переробляє щедрий урожай

20.09.2023
Полюбляють діти сік томатний пити: садове товариство  з Полтавщини переробляє щедрий урожай

Іван Дегтяр радіє врожаю.

На заводі садового товариства «Мрія», що другий рік працює в Решетилівці, про яке нещодавно розповідала «Україна молода», завершується сезон переробки помідорів, вирощених за партнерської участі 17 домоволодінь громади.


Співзасновник товариства Іван Дегтяр, який улітку минулого року релокував свій бізнес з-під Слов’янська Донецької області в Решетилівку, результатами свого експерименту задоволений. Щоб мати гарантований запас томатів для переробки, він навесні цього року закупив у місцевих фермерів і роздав близько 20 тисяч кущів помідорів тим, хто погодився вирощувати сировину для майбутніх соків та кетчупів.

 

В експерименті взяли участь 17 домогосподарств громади. Кожне з них у середньому посадило на своїх земельних ділянках по 1 тис. кущів розсади. Умовами договору було передбачено, що у сезон дозрівання товариство купуватиме у них овочі за ціною, від якої буде відмінусована вартість розсади. І це виявилося вигідніше, ніж здавати томати на переробку без участі в експерименті.


— Для своїх партнерів ми весь сезон тримали заготівельну ціну вищою на 2 гривні за кілограм у порівнянні з іншими здавачами томатів. До того ж приймали їх поза чергою, — розповідає Іван Дегтяр. — Загалом за сезон товариство сплатило учасникам проєкту близько 50 тисяч гривень. Це їхній чистий прибуток і непогана дотація до скромних доходів. Усі вони вирішили продовжити співпрацю з нами й наступного сезону. Окрім них, іще багато інших мешканців громади, пересвідчившись у вигідності справи, захотіли вирощувати помідори з наданої безплатно розсади.

 

                                                        Ось такі чудові томати виросли з наданої росади.


За словами Івана Дегтяря, найурожайніший виявився томат сорту «Бобкат». В середньому з тисячі кущів було зібрано по 5 тис. 40 кг. Тобто з однієї насінини виросло 5 кілограмів помідорів. Самі рослини цього сорту витривалі, не потребують особливого догляду, а плоди м’ясисті, великі, добре зберігаються.

Продукція товариства «Мрія».
Фото зі сторінки Івана Дегтяра у фейсбуці.


Новий урожай помідорів товариство «Мрія» пустило на нову для нього продукцію — томатний сік прямого віджиму, сік томатний з болгарським перцем, томатний морс (підсушений вакуумом сік, що зменшує час на приготування засмажки), кетчуп «Решетилівський», аджику «Полтавську».


— Ми були і залишаємося крафтовим виробництвом. І намагаємося зайняти нішу херсонських овочівників, — говорить Іван Дегтяр. — На жаль, не можемо збільшити обсяг продукції, адже виробництво розташоване у межах житлової забудови, що може спричиняти певні незручності мешканцям навколишніх вулиць.

 

Користуючись нагодою, хочу перепросити у сусідів нашого підприємства за дим, який деякий час валив із двох заводських труб, оскільки ми не встигли до запуску переробки томатів змонтувати електрофільтри, що були закуплені заздалегідь. Але ми досить швидко виправили це недопрацювання. У зв’язку з такими обставинами підприємство розширить глибину переробки сировини, щоб при оптимальному обсязі збільшити її остаточну споживчу вартість. Тобто акцент будемо робити, як і цьогоріч, на кетчуп, морс, аджику. Хочу зазначити, що сировинна база регіону багаторазово перевищує наші очікуванння: місцеві фермери стають у чергу й скидають закупівельну ціну на свіжі польові томати до 5 гривень за кілограм. Маю надію, що наступного року щодоби перероблятимемо по 10 тонн томатів.


Прийом помідорів та яблук триватиме до 1 жовтня. Продукцію можна самостійно привезти на підприємство або здати в пункти прийому, які розташовані у Піщаному, Литвинівці та М’якеньківці.