Чи можливо роздягнути голого? Бізнесу частково скасували спрощену систему оподаткування

20.09.2023
Чи можливо роздягнути голого? Бізнесу частково скасували спрощену систему оподаткування

Повернення довоєнних податків та перевірок негативно позначиться на роботі підприємств. (Фото з відкритих джерел)

Зараз в Україні діє мораторій на проведення податкових перевірок. Ухвалений у червні 2023 року законопроєкт №8401 (Закон №3219) з 1 серпня дозволив перевірки тільки для окремих категорій бізнесу, так званих ризикових платників податків.

 

Закон не лише частково повернув Україну до довоєнної системи оподаткування (54 тисячі компаній автоматично перейшли зі спрощеної в 2% норми оподаткування на довоєнну групу і ставку), а й призвів до скандалу в парламенті — в день голосування парламентарії без погодження з МВФ змінили текст законопроєкту, тож як структурний маяк цей документ не було зараховано.


Отже, 5 вересня Кабінет Міністрів України зареєстрував у Раді законопроєкт №10016 «Про внесення змін до Податкового кодексу України й інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». Якщо документ буде ухвалено в парламенті, то податківці почнуть перевіряти бізнес уже в жовтні 2023 року, адже документ скасовує мораторій на перевірки, запроваджений на період воєнного стану в Україні.


Законом також передбачено повернення штрафів за порушення податкового законодавства. З жовтня штрафуватимуть усіх, хто має використовувати касові апарати, але не робить цього.

 

«З 1 жовтня 2023 року відновлюється повна відповідальність за порушення у сфері застосування РРО, крім відповідальності на тимчасово окупованих територіях, територіях активних та можливих бойових дій», — попередив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев та уточнив, що суми штрафів будуть великі.


За графіком (планово) фа­хівці перевірятимуть: платників податків у виробництві та реалізації підакцизної продукції, платників податків у гральному бізнесі, платників податків, що надають фінансові та платіжні послуги.


Позапланові перевірки стосуються винятково платників податків, підозрюваних у порушенні закону. Але експерти прогнозують: раптові для платників стануть не лише позапланові перевірки, а й планові.


«На період воєнного стану ДПС має право щомісяця переглядати затверджений план-графік перевірок, вносячи до нього зміни. При цьому після публікації нової редакції плану-графіка перевірка може бути розпочата вже через 30 днів», — розповів Андрій Реун, партнер, керівник практики податкового права юридичної групи LCF Law Group.


Отже, відомо, що МВФ наполягає на відновленні довоєнної системи оподаткування та перевірок, — щоб збільшити надходження до держбюджету та скоротити витрати. Це є важливими структурними маяками програми МВФ, і зволікання з ними могло б призвести до призупинення вкрай необхідного фінансування.


Але, з іншого боку, — як наша податкова перевіряє бізнес? Про це влучно сказала депутат ВР Ніна Южаніна: «Те, що зараз відбувається у дер­жаві, повертає Україну до часів Януковича, коли існував орган жорсткого контролю — Міністерство доходів та зборів Олександра Клименка».


Блокування податкових накладних дозволяє владі обкладати бізнес даниною, а повернення перевірок та податків не просто боляче вдарить по українських підприємцях, — робота багатьох підприємств буде елементарно паралізована. До того ж, як вважають експерти, податкові перевірки в разі їх повернення навряд чи гарантують Україні суттєве збільшення податкових надходжень, але виросте корупційна рента.


Богдан Янків, адвокат з бізнес-права, наголошує: «Мінус податкових перевірок полягає в тому, що їх хочуть повернути без реформи Податкової. Отже, податківці зможуть зловживати своїми правами».


Виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Ukraine Дмитро Боярчук упевнений, що, оскільки в Україні тягар доведення невинуватості лежить саме на платниках податків, то в таких умовах перевірки — це інструмент репресій та корупції.


Претензій до Податкової буде чимало, переконані експерти. Одні підприємці припинили або обмежили роботу через обстріли, блекаути, проблеми з логістикою, зниження споживчого попиту тощо. Деякі бізнеси втратили документацію через війну.


На початку війни влада зробила крок назустріч підприємцям, запровадивши мораторій на перевірки та спрощене оподаткування, але тільки 52% суб’єктів малого та середнього бізнесу відновили роботу. Водночас кількість компаній, які платять співробітникам повну зарплату, зменшилася з 62 до 50%, а кількість урізних зар­плат збільшилася з 16 до 24%.


Олександр Хмелевський, незалежний економічний експерт, вважає: «Війна ще триває, і всі негативні фактори, породжені нею, продовжують діяти. Тому повернення довоєнних податків та перевірок негативно позначиться на роботі підприємств. Вести належним чином облік під час війни дуже складно».


Урядовий законопроєкт щодо відновлення податкових перевірок зараз на розгляді в парламенті, проте експерти сумніваються, що ВРУ проголосує за нього у вересні. «І до листопада нереально його прийняти», — переконаний народний депутат Ярослав Железняк.


Тим часом у парламенті вже зареєстровано три альтернативні урядовому законопроєкти щодо податкових перевірок. І всі вони пропонують не скасовувати мораторій, а подовжити його.