Уряд Німеччини допоможе полтавцям опановувати робітничі професії: потрібні жінки 45+

20.09.2023
Уряд Німеччини допоможе полтавцям опановувати робітничі професії: потрібні жінки 45+

Пілотний проєкт триватиме три роки. (Фото пресслужби Полтавської ОВА.)

Днями у Полтаві було представлено пілотний проєкт «Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery». Захід відбувся за участі причетних до реалізації проєкту — представників Міністерства освіти і науки, Міністерства економіки, профільних департаментів ОВА, професійно-технічної освіти області, бізнесу та німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

 

Таким чином, Полтавщина ввійшла до шести регіонів, у яких про­йде апробація «пілота», що спрямований на покращення потенціалу кваліфікованої робочої сили заради відновлення та економічної розбудови України. І якщо він виправдає очікування, його масштабують на всю державу.


Як розповіла спеціаліст пресслужби Полтавської ОВА Олеся Кучеренко, учасники заходу обговорювали нагальні питання відбудови інфраструктури, те, як війна вплинула на ринок праці. Адже значна кількість людей стала на захист Батьківщини, і серед них чимало втрат; багато ветеранів отримали інвалідність і вже не зможуть працювати за фахом, відтак потребують перенавчання за іншими спеціальностями.

 

В області з’явилися численні внутрішньо переміщені особи, які досі не працевлаштовані. Хтось просто втратив роботу або розчарувався в обраній спеціальності вже у зрілому віці. Тому над­звичайно важливо, щоб ці люди могли перекваліфікуватися, аби мати гідну зарплату, бути конкурентоздатні на ринку праці й відроджувати економіку.


Сьогодні особливо затребуваними на Полтавщині зокрема та й в Україні загалом є професії у галузі будівництва, сільського господарства, транспорту, послуг, логістики. Сфери обслуговування й логістики особливо важливі для людей з обмеженою працездатністю, аби вони могли швидше інтегруватися в суспільство.


Директор проєкту Міхаель Пауло, який очолює німецьке товариство міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), зазначив, що уряд Німеччини співпрацюватиме з громадами та органами місцевої влади у створенні освітніх можливостей для всіх людей працездатного віку та в інтеграції внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій. Адже для побудови нової української економіки необхідні не тільки інженери, а й кваліфікована робоча сила.


Надаватимуть освіту й перенавчатимуть людей не лише на базі ПТУ, а й на базі центрів зайнятості. Завдяки цьому народне господарство якомога швидше отримає підготовлених фахівців у найбільш «оголених» галузях.


Сьогоднішні реалії вимагають подолання розриву між освітою і ринком праці, покращення транзитивності людей з освіти на ринок праці і навпаки, особливо коли йдеться про доросле населення і його адаптацію в новому регіоні.


Загалом у навчальні плани професійних закладів пропонується ввести 14 нових кваліфікацій. Вони не є абсолютно нові, але мають інноваційну складову.

 

«Адже отримання Україною статусу кандидата на вступ у ЄС вимагає дублікування існуючого досвіду та впровадження нових технологій, виконання стандартів Євросоюзу щодо енергоефективності тощо. Завдання наразі в тому, щоб навчити такого фахівця, який буде затребуваний і який принесе додану вартість. Без цього міграційний приплив у тилові регіони ляже тягарем на місцеві бюджети», — наголосив Міхаєль Пауло.


За даними дослі­джень GIZ, яка вже кілька років поспіль співпрацює з технічними компаніями області, найбільшу проблему з роботою мають жінки у віці 45+. Реалізація проєкту може змінити ситуацію для громадянок цієї категорії, оскільки він знімає вікові обмеження для здобувачів освіти.


Перш ніж запустити пілотний проєкт, фахівці GIZ дослідили зміни на ринку праці, міграцію всередині країни та поза її межами, використання трудового потенціалу, те, наскільки пристосовані заклади освіти до нових реалій.


— Питання відновлення країни, підготовки фахівців — на порядку денному. Це дуже актуальна тема. І добре, що цей проєкт розрахований на різні верстви населення. На Полтавщині є чудові заклади професійно-технічної освіти, є гарна база та фахівці, тому вони потребують іще більшої підтримки міжнародних партнерів для розвитку, — наголосив перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко.