Перебороли самих себе: чоловіча збірна України з волейболу вийшла до топ-8 на ЧЄ-2023

13.09.2023
Перебороли самих себе: чоловіча збірна України з волейболу вийшла до топ-8 на ЧЄ-2023

Після провального старту українська збірна таки зуміла вийти до чвертьфіналу Євро. (Фото: Федерація волейболу України.)

Після минулорічного вдалого виступу на чемпіонаті світу, де наша чоловіча збірна вперше увійшла до вісімки найсильніших команд планети, від українських волейболістів очікують високих результатів і на ЧЄ-2023, який цьогоріч приймають Італія, Болгарія, Північна Македонія та Ізраїль.


Але початок континентального форуму для підопічних Угіса Крастіньша видався не таким, як очікували, — команда стартувала у групі з трьох поспіль поразок.

 

Спочатку наші волейболісти поступились фаворитам групи, словенцям, — 1:3, хоч і забрали у свій актив першу партію. За схожим сценарієм пройшли і наступні два матчі — проти хорватів (2:3) та господарів паркету — болгар (1:3): підопічні Крастіньша забирали стартові сети, але потім зрештою програвали.


«Що сталося з нами? Якщо ви за гру, я не знаю, чесно. У мене немає відповіді, вже закінчились відповіді. Ні для себе, ні для кого. Якщо навіть придумати просто, я не можу це зробити. У нас якийсь хаос відбувається на майданчику, незрозуміло чому. Щось ми боїмося, щось кудись «зажимаємося», не беремо на себе відповідальності. Це найбільша проблема, що ми не беремо на себе відповідальності. Це найважливіше», — емоційно прокоментував стартовий провал капітан збірної Олег Плотницький.


На порятунок ситуації та виходу до плей-оф з одного з чотирьох прохідних місць у «синьо-жовтої» команди залишалось дві зустрічі — проти фінів та іспанців.

 

Плотницький і Ко зрештою це завдання виконали, хоч і не без проблем. Лідируючи у грі проти Фінляндії 2:0, наші волейболісти не змогли закрити матч у трьох партіях, здобувши таку бажану перемогу лише на тай-брейку. Такий «валідольний» результат, природно, став причиною емоційних заяв з боку лідерів збірної.


«Якщо чесно, це найгірша перемога в моїй кар’єрі. Це був лайновий матч, якщо я можу так казати. Перші два сети грали нормально, а далі... Не можна так грати. Це лайно. Краще програти 0:3, ніж виграти так 3:2», — намагався завести своїх партнерів на покращення гри Плотницький.


А Угіс Крастіньш перед вирішальним матчем з Іспанією наголошував, що команда не має права на помилку. Зрештою, збірна зібралась та змогла виграти матч у трьох партіях — 3:0.

 

Дві перемоги, а також виграні партії у програних поєдинках дозволили «синьо-жовтим» у підсумку за різницею виграних/програних сетів вийти до 1\8 фіналу з третього місця в групі.


«У матчі з іспанцями ми нарешті впоралися зі своїми помилками, з емоціями перш за все. Нарешті перебороли свої проблеми. У деякий момент втрачали концентрацію, помилялися, але на загальну картину це не дуже вплинуло», — визнав покращення гри Юрій Семенюк.


Покращення ситуації відзначив і капітан команди Плотницький.

 

«Коли я так емоційно говорив про матч із фінами, я передусім був незадоволений собою. Радий, що це допомогло завести і партнерів. Проти іспанців показали, напевно, 60-70% від того, що ми можемо. З першого до останнього сету відіграли разом, без якихось нервів, спокійно. Ми не почали нервувати, зробили свою роботу. Але в плей-оф треба грати ще краще», — сказав Олег.


І справді, в матчі 1\8 фіналу проти Португалії наші волейболісти продемонстрували чи не найкращу свою гру на турнірі, вириваючись уперед у вирішальний момент кожної з трьох партій (3:0). Таким результатом нарешті були задоволені й самі волейболісти, і тренер.


«Чи сподобалася гра? Звісно, 3:0. Це було найголовніше завдання: забрали гру, своє взяли. Звісно, були помилки, але радий, що все склалось добре», — прокоментував Семенюк.
Далі ж на підопічних Крастіньша чекає знайомий суперник — збірна Словенії, якій наша команда вже програвала торік на світовому турнірі та в групі Євро цього року. Утім команда налаштовується взяти реванш.


«Забігати вперед не будемо. Наші статистики та аналітики будуть сідати за комп’ютер та давати інформацію. Нам завдання — заманити їх у пастку, щоб вони грали так, як нам зручно. Але це непросте завдання, бо вони — досвідчені гравці. Недарма вони тричі поспіль у фіналі Євро грали», — сказав наставник збірної.


А, за словами Плотницького, головний секрет успіху для перемоги над словенцями — зробити якомога менше помилок.

 

«Гадаю, гра полягатиме в тому, хто менше зробить помилок і в кого буде більша концентрація від першого до останнього розіграшу. Той і переможе», — поділився очікуваннями наш капітан.