Холодна європейська осінь: лише два українські клуби цього сезону гратимуть у єврокубках

06.09.2023
Холодна європейська осінь: лише два українські клуби цього сезону гратимуть у єврокубках

Розгромивши в гостях «Колос», «Кривбас» піднявся на третю сходинку турнірної таблиці ЧУ. (Фото з сайту koloskovalivka.com.)

На початку тижня національна збірна України під орудою Сергія Реброва розпочала підготовку до матчів відбору до ЧЄ-2024 проти команд Англії та Італії. Тож в українській прем’єр-лізі виникла двотижнева перерва.


Після шести зіграних турів у лідерах чемпіонату — «Шахтар». Попри те, що процес знайомства «гірників» із новим тренером проходить непросто, чинний чемпіон, схоже, подолав зону турбулентності й після серії невиразних поєдинків у минулому турі здобув першу в новому сезоні розгромну перемогу.


«Використали всі свої моменти завдяки енергії, яка з’явилася на полі. Я вважаю, що сьогодні ми забили гарні голи й заслужили на перемогу», — прокоментував розгром «Минаю» (4:1) очільник «гірників» Патрік ван Леувен.


У «Шахтарі» з нетерпінням чекають старту в Лізі чемпіонів. Поява нідерландського спеціаліста на тренерському містку «помаранчево-чорних» не в останню чергу пов’язана саме з бажанням власника клубу покращити результати команди в голов­ному клубному турнірі Європи.

 

«Єврокубки — це величезна відповідальність. Я впевнений, що ми добре підготуємось і якомога краще виступимо в Лізі чемпіонів», — заявив ван Леувен.


А на груповому етапі суперліги опонентами «гірників» будуть іспанська «Барселона», португальський «Порту» та бельгійський «Антверпен».


Окрім «Шахтаря», в осінній частині євросезону вітчизняний футбол представлятиме «Зоря». Не зумівши пройти кваліфікацію ЛЄ (поразка у «плей-оф» кваліфікації за сумою двох матчів чеській «Славії» — 2:3), бронзовий призер попереднього ЧУ автоматично потрапив до групового раунду третього за рейтингом клубного турніру Старого світу — Ліги конференцій.

 

Тут опонентами луганського клубу будуть «Гент» (Бельгія), «Маккабі» (Т.-А., Ізраїль), «Брейдаблік» (Ісландія).


А от столичне «Динамо» вперше за 18 років залишилося без єврокубкової осені. Заключний етап кваліфікації ЛК у вигляді турецького «Бешикташа» для підопічних Мірчі Луческу виявився нездоланним бар’єром.

 

«Біло-сині» програли турецькому гранду обидва поєдинки четвертого раунду відбору (2:3, 0:1) і залишилися поза груповим турніром.

 

Тепер динамівці зможуть повністю сконцентруватися на внутрішньому чемпіонаті. А Мірча Луческу, попри невтішні результати цьогорічної єврокампанії, продовжить працювати з «біло-синіми».


Не зміг пробитися до групового раунду єврокубків «Дніпро-1», хоча мав можливість «прописатися» на осінь у кожному з трьох турнірів. Після вильоту з ЛЧ та ЛЄ не подужали опонента дніпряни й у ЛК (поразка в четвертому раунді відбору словацькому «Спартаку» за сумою двох матчів — 2:3).


Важко команді й на внутрішній арені, де чинний віцечемпіон розписав мирову з дебютантом ліги — черкаським ЛНЗ, який наразі перебуває на передостанньому місці в турнірній таблиці.


Натомість у трійці лідерів поточного чемпіонату з’явилися чергові несподівані колективи. Компанію «Шахтарю» нині там складає новачок УПЛ — «Полісся», а також «Кривбас», який лише минулого сезону повернувся до елітного дивізіону після дев’ятирічної перерви.


«Я радий за команду, ми на правильному шляху. Вітаю із заслуженою перемогою фанатів, уболівальників нашого клубу і сам клуб. Забили три м’ячі, але ще мали багато інших моментів», — оцінив успішну гостьову гру з «Колосом» (3:0) очільник криворізького колективу Юрій Вернидуб.


Натомість колективи, котрі після стартових турів перебували нагорі турнірної таблиці, поступово здають позиції. Двох поразок поспіль зазнав «Чорноморець». Двома нічиїми в попередніх двох матчах обмежився «Рух».

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 6-й тур. «Верес» — «Чорноморець» — 3:1, «Минай» — «Шахтар» — 1:4, «Полісся» — «Оболонь» — 2:0, «Ворскла» — «Олександрія» — 1:0, «Дніпро-1» — ЛНЗ — 0:0, «Колос» — «Кривбас» — 0:3, «Рух» — «Металіст-1925» — 1:1.
Матч «Зоря» — «Динамо» — перенесено.
Лідери: «Шахтар» — 14, «Полісся» — 12, «Кривбас» — 11, «Рух» — 11 (5 матчів), «Ворскла» — 9 (5), «Чорноморець» — 9, «Колос» — 8.