Шукаємо, викриваємо, навчаємо: «Україна молода» веде курс із медіаграмотності для старшокласників та учнів профтехучилищ

30.08.2023

Наше життя міцно пов’язане з медіапростором, де ЗМІ все більше впливають на суспільство, а широкий спектр повсякденності формулює головне завдання — осмислювати наслідки подій і своєчасно реагувати.


На тлі цих неминучих процесів газета «Україна молода» реалізовує спецпроєкт — онлайновий курс з медіаграмотності «Читай. Аналізуй. Розумій», розрахований на учнів старшої школи та студентів профтехучилищ.


Покликаний розтлумачити значення інформаційної гігієни й передати життєво необхідні навички з протидії та виявлення російської дезінформації, він залучив справжніх фахівців галузі протидії ворожій пропаганді.

 

Зокрема, Наталю Стеблину — докторку політичних наук, кандидатку наук із соціальних комунікацій, медіааналітикиню, фахівчиню з журналістики й спікерку першого модуля відеокурсу.


«Уявімо, ви купуєте якусь річ: припустімо, кросівки. Ви запитаєте у продавця: хто виробник? Із якого матеріалу зроблені? Як довго прослужать? А що ж інформація?..» — каже вона на початку першої лекції, де доступно пояснює розлогу тему розпізнавання фейків та викривлених фактів.


Мета курсу — допомогти слухачам краще орієнтуватися в медіасередовищі: опанувати навички аналізу інформації, роботи з першоджерелами, а також зрозуміти методику швидкого розпізнавання брехні, викривлень та психологічних маніпуляцій.


Медіаграмотність — це необхідні знання, що формують компетентність для активної й усвідомленої участі суспільства в медійному житті. «Україна молода» активно долучається до поширення таких важливих цінностей та, використовуючи онлайнові платформи й новітні технології, радо залучає молодь.

 

Продовження теми 6,7 стор.

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка