Виграти у війні культур: документальний фільм про Сергія Жадана у вересні зможе подивитися кожен

30.08.2023
Виграти у війні культур: документальний фільм про Сергія Жадана у вересні зможе подивитися кожен

Презентація документальних фільмів проєкту «Культура vs війна». (Фото надане організаторами.)

Фестиваль у фестивалі «КіноБукет» провів три насичені кінодні, запропонувавши публіці традиційно велику, різноманітну та змістовну програму на фестивалі високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage.


Особливо емоційною кіноподією на території «Софії Київської», де відбувався фестиваль у ці спекотні серпневі дні, стала прем’єра трьох нових короткометражних документальних кіноновел проєкту «Культура vs війна».

 

Про Тараса Компаніченка — очільника гурту «Хорея Козацька», відомого кобзаря, що з перших днів широкомасштабного вторгнення рф вступив до лав ЗСУ. Про Сергія Жадана — поета, письменника, музиканта та волонтера, який з 2014 року допомагає армії та влаштовує виступи для підтримки військових і медиків.

 

Ще про Костянтина і Владу Ліберових — фотографів, які документують на передовій страшні події війни та доносять цю правду через впливові міжнародні медіа до всього світу. Покази зібрали аншлаг і вдумливі, глибокі відгуки.


Відома скрипалька, очільниця Національного ансамблю солістів «Київська камерата» і постійна учасниця Bouquet Kyiv Stage Богдана Півненко каже: «Неможливо втримати сльози. Ці кадри вражають.

 

Усвідомлення масштабу трагедії і жаху, того, що відбувається, й одночасно — які прекрасні в нас люди і як можна і треба любити свою країну. Вклоняюсь перед героями цих фільмів! До сліз!».


Режисер Андрій Дончик констатує: «Після перегляду фільмів хочеться говорити не про кінематографічні враження, хоча і вони дуже потужні, а пригадати слова одного з героїв новел: «Культура — це зброя, і цю зброю, на відміну від військової, нам не треба ні в кого просити! Вона в нас є, і дуже потужна! А значить, ми переможемо!».


Докторка філософських наук, професорка кафедри української філософії та культури Наталія Кривда розповідає: «Ці фільми пронизують до кісток, до самого серця, ти навіть не можеш уявити, що всередині тебе є такі глибини горя, співчуття, гордості за своїх. Майстерність найвищого ґатунку — коли не бачиш цієї майстерності, коли тобі здається, що це ти все відчув пережив і розказав. Рефлексія, яка відбувається після такого кіна, дорівнює катарсису. Я плакала, як і переважна частина глядачів. І я думаю, що показуватиму ці фільми своїм студентам на лекції як обов’язкові. Чіткість і стрункість художнього висловлювання, дуже потужні меседжі, ідеї. Інколи це дуже красиво і дуже страшно, але це завжди про нас, нашу боротьбу, наші страждання, нашу міцність. Це велике документальне кіно».


Режисер проєкту — Кадім Тарасов. Три фільми «Культура vs війна», показані на «КіноБукеті», як і попередні, можна дивитися на офіційному ютуб-каналі виробника Асоціації «Дивись українське!». Найближча кіноновела, про Сергія Жадана, в загальному доступі з’явиться вже на початку вересня.


Крім кінопоказів, у межах проєкту «Культура vs війна» на фестивалі було запропоновано дві фотоекспозиції. Так, вечір першого дня був присвячений відкриттю двох фотовиставок героїв проєкту «Культура vs війна».

 

У «Софійському саду» та «Будинку Митрополита» представили фотороботи кінооператора Сергія Михальчука, який наразі служить у лавах ЗСУ, та військових фотографів-документалістів Костянтина та Влади Ліберових, які з перших днів повномасштабного вторгнення рф працюють на найгарячіших позиціях фронту.

 

Сергій Михальчук на відкриття фотовиставки власних робіт прибув просто з військової частини. Дві фотоекспозиції героїв проєкту «Культура vs війна» триватимуть і після закінчення фестивалю — до 10 вересня.


Співзасновник фестивалю Bouquet Kyiv Stage, меценат Євген Уткін зазначив: «У цій війні для нас важливо не просто відвоювати наші території, не тільки зруйнувати імперію зла, а й, фіксуючи всі ці моменти трагедії людства, зробити так, щоб це ніколи не повторилося. Про це «КіноБукет-2023».


Бізнесмен та натхненник багатьох соціальних та творчих проєктів Андрій Булах каже: «Війна, яку ми всі переживаємо сьогодні, — це війна культур, війна світоглядів і цінностей. Тому і зброя в цій війні не тільки військова. Для нашої Перемоги нам необхідно розвивати культуру, поширювати важливі для нас смисли і цінності».