Питання для вирішення: «Шахтар» вирвався в лідери чемпіонату

30.08.2023

Занурившись із головою в єврокубкові баталії на початку сезону, вітчизняні флагмани дозволили вийти з тіні середнякам українського футболу.

 

І нехай перебування цих колективів в авангардній групі нині навряд чи варто асоціювати з їхніми чемпіонськими амбіціями, сам факт їхнього виходу на лідерські позиції вже сприймається як великий успіх.


Чотири тури в лідерах чемпіонату країни пробув «Рух». Малоприємною та не дуже прийнятною у львівській команді назвали пропозицію «Дніпра-1» перенести їхній поєдинок п’ятого туру ЧУ. Втім проти нової норми Регламенту УПЛ нічого не вдієш.

 

У дніпрян буде більше можливостей підготуватися до матчу-відповіді плей-оф кваліфікації Ліги конференцій проти словацького «Спартака» (перший поєдинок завершився з рахунком 1:1), а рухівці змушені будуть змиритися з втратою чільної позиції в національній першості.


Дуже хотілося приміряти на себе майку лідера футболістам «Чорноморця». Виграли б одесити матч у «Ворскли» — і саме вони за підсумками п’ятого туру очолили б турнірну таблицю прем’єр-ліги. Наставник «моряків» Роман Григорчук саме так і мотивував своїх підопічних. Однак підопічні Віктора Скрипника у рідних стінах виявилися сильніші за гостей — 2:1.


«У цьому поєдинку наша команда здійснила низку помилок, через які ми не змогли досягти перемоги. Однак є й інший момент, про який мушу сказати. Настав час розібратися, що у нас відбувається із суддівством. Я кажу це так прямо і просто тому, що наболіло! Ми граємо у футбол для того, щоб подарувати радість нашим уболівальникам, особливо тим, хто зараз на фронті. І коли хтось заважає нам це зробити, ми повинні розібратися. Я закликаю поговорити на цю тему. Проаналізувати, зібрати докупи все, що сталося за ці п’ять турів, і зрозуміти. Усе. Зрозуміти, що відбувається», — заявив Роман Григорчук.


Тим часом у трійку лідерів піднялося «Полісся». Абсолютний дебютант елітного дивізіону від самого початку турніру має амбітний і потужний вигляд.

 

Запросивши на тренерський місток талановитого наставника Юрія Калитвинцева, житомиряни грають у змістовний та атакувальний футбол. Із воротарем Денисом Бойком, захисником Артемом Шабановим, форвардом Пилипом Будківським «Полісся», без сумніву, вже зараз готове на рівних змагатися з кожним серйозним опонентом.

 

До слова, у своїй заявці на сезон житомирський клуб має і «джокера» — боксера Олександра Усика, котрий підписав із клубом річну угоду про футбольну співпрацю.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 5-й тур. ЛНЗ — «Металіст-1925» — 0:1, «Олександрія» — «Полісся» — 0:3, «Минай» — «Зоря» — 1:1, «Колос» — «Шахтар» — 0:2, «Ворскла» — «Чорноморець» — 2:1, «Оболонь» — «Кривбас» — 0:0.

Лідери: «Шахтар» — 11, «Рух» — 10 (4 матчі), «Полісся», «Чорноморець» — 9, «Кривбас», «Колос» — 8.
* * *
Ліга Європи. Кваліфікація. Плей-оф. Перший матч. «Славія» (Чехія) — «Зоря» — 2:0.
Ліга конференцій. Кваліфікація. Плей-оф. Перші матчі. «Динамо» — «Бешикташ» (Туреччина) — 2:3, «Спартак» (Словаччина) — «Дніпро-1» — 1:1.