Сумнівний удар став ключовим: Олександр Усик здолав британця Даніеля Дюбуа у Вроцлаві

30.08.2023
Сумнівний удар став ключовим: Олександр Усик здолав британця Даніеля Дюбуа у Вроцлаві

Сумнівний за легітимністю удар Дюбуа став ключовим моментом у його програному протистоянні з Олександром Усиком. (Фото з сайту sport24.ua.)

Поєдинок проти Даніеля Дюбуа привів Олександра Усика до польського Вроцлава.

 

Міста, в якому, за останніми статистичними розрахунками, третину населення становлять українці.

 

Для домашнього бою, в якому український чемпіон-суперважковаговик захищав пояси WBA, WBO, IBF, промоутерська компанія «К2» невипадково обрала саме столицю Сілезії.

 

У 2011 році тут Віталій Кличко успішно провів свій бій проти польського боксера Томаша Адамека. А вже незабаром, 9 вересня, на Міському стадіоні у Вроцлаві очікується глядацький аншлаг на поєдинку євровідбору між збірними України та Англії.


Потужну підтримку в бою проти Дюбуа отримав і Олександр Усик. У комфортній для себе домашній атмосфері він здобув свою 21-шу перемогу на професіональному ринзі й 5-ту — в суперважкому дивізіоні. У бою з чемпіоном світу молодший на 11 років Дюбуа протримався до дев’ятого раунду, перед тим двічі побувавши в нокдауні.


Так само на поміст рингу падав і Усик. У п’ятому раунді він отримав удар у живіт, який на тривалий час вивів його з ладу. На думку британського боксера, це був нокаут.

 

Натомість рефері бою розцінив цей підступний аперкот як заборонений, тобто удар, що прийшовся нижче пояса, і, не відкриваючи рахунок, дозволив Олександру повністю оговтатися від болісного недозволеного прийому.


Британець на прізвисько Динаміт після бою емоційно протестував. «Якби це було в Англії, все було б зовсім інакше. Я не думаю, що це був удар нижче за пояс. Вважаю, що точно влучив у ціль і в мене відібрали перемогу. Обставини мають велике значення — домашня територія, домашня перевага. Після паузи я втратив імпульс і був просто спустошений», — пояснив Дюбуа.


За словами британського боксера, удар у живіт — це була його домашня заготовка, над якою він працював упродовж багатьох місяців у спортзалі.

 

«Це був наш момент, я спіймав опонента в межах правил», — заявив Даніель.


Утім у команди Усика своє бачення ситуації, причому діаметрально протилежне. На пресконференції Олександр на власному прикладі продемонстрував журналістам різницю між ударом у пояс та нижче пояса. Промоутер Усика Олександр Красюк продемонстрував фото, де видно, що рукавичка Дюбуа поцілила нижче дозволеної межі.


Свій коментар щодо скандального інциденту зробив і Френк Уоррен — промоутер володаря чемпіонського пояса WBC Тайсона Ф’юрі, запропонувавши впровадити в боксерське життя систему VAR.

 

«Якби у рефері була можливість переглянути відеоповтор, усе б вирішилося значно швидше».


Водночас Усик каже, що, якби суддя розпочав відлік, він би піднявся на ноги. «Було б важко відновитися, але я б це зробив. Утім перемогти за допомогою брудних прийомів не можна», — наголосив український боксер.


Дюбуа ж повторює, що все було чисто, у нього відібрали перемогу і він прагне справедливості, тобто реваншу. Однак менеджер Усика Егіс Клімас зауважує, що наступним суперником Олександра буде не Дюбуа: «Обов’язковим претендентом є хорват Філіп Хргович, але якщо ми хочемо провести об’єднавчий бій із Ф’юрі, то ми підемо на об’єднання».


«Усі хочуть реваншу після поразки, але за всієї поваги до Даніеля, якого ми поважаємо як гостя і суперника, важко, знаєте, висловити повагу за те, як він з командою вели бій, за те, як вони хотіли здобути перемогу. Іноді таке трапляється, коли ти завдаєш комусь забороненого удару. Так, це нормально, але коли ти робиш це навмисно, це означає, що в тебе є якийсь брудний план, а бокс — це чисте мистецтво. Це чистий спорт, і він має залишатися такий. Тому хлопець повинен заслужити свій реванш», — сказав Красюк.