Найуспішніший ЧС за останні 10 років: українські легкоатлетки здобули дві медалі в Угорщині

30.08.2023
Найуспішніший ЧС за останні 10 років: українські легкоатлетки здобули дві медалі в Угорщині

Нова королева жіночих стрибків у висоту Магучіх принесла Україні перше за 10 років «золото» ЧС. (Фото: AP.)

Після безмедального старту від української збірної легкоатлетів на ЧС-2023 у фінальні дні форуму в Будапешті нагород чекали від наших стрибунів. І вони сповна виправдали очікування!


Спочатку за провал у стрибках у довжину реабілітувалась Марина Бех-Романчук, котра виграла «срібло» у потрійному стрибку. Цього разу українка з першої ж спроби у фіналі показала високий результат — 15 м, який і забезпечив їй медаль.

 

Ба більше, цей показник лишався переможним до останньої спроби, аж поки колумбійка Юлімар Рохас, чинна олімпійська чемпіонка та володарка світового рекорду, не стрибнула 15,08 м. Таким чином, Юлімар знову перша, а Марина тепер має дві срібні нагороди ЧС в обох видах.


«Я могла стрибати і далі 15 метрів. Можна було більше, я готова на більше, і я це відчувала. Десь із якихось певних причин трошечки воно не склалося, не вдалося реалізувати цей результат у п’ятій-шостій спробі. Але я дякую Богу за те, що я маю, для мене це дуже дорогоцінна медаль, я дуже-дуже складний шлях до неї пройшла», — не приховувала емоцій Бех-Романчук.

У колекції Бех-Романчук тепер два планетарні «срібла» — у стрибках у довжину та стрибках потрійним.
Фото з сайту sport.24tv.ua.


При цьому вона розповіла, що не мала сумніву в тому, що колумбійка стрибне на «золото» в останній спробі, хоча й обіцяє нав’язати їй боротьбу в майбутньо­му.

 

«Я знала, що Юлімар стрибне. Це мало би просто на мене відро удачі вилитися, щоб в останній спробі вона зробила заступ чи ще щось. Але, скажімо, можна було б боротися. Я могла в останній спробі все-таки поліпшити свій результат, але в мене настільки було бажання багато, що я просто перечавила цю спробу і все. Нічого, будемо далі працювати», — резюмувала Марина.


А вишенькою на торті став фінал жіночих стрибків у висоту, де одразу дві українки — Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко — боролись за п’єдестал (Юлія Чумаченко та Юлія Левченко припинили боротьбу за підсумками кваліфікації).

 

Виграти медаль вдалося лише Ярославі — вона вперше здобула «золото» літнього ЧС! Для України це перша золота нагорода літніх світових форумів з 2013 року. На шляху до тріумфу бронзова призерка Токіо-2020 підкорила й олімпійський норматив — 1,97 м, а переможним став результат 2,01 м.

На угорському мундіалі Марина
Бех-Романчук здобула титул
віцечемпіонки світу в потрійному стрибку.
Фото з сайту uaf.org.ua.


Уже в статусі чемпіонки Магучіх намагалась покращити свій особистий рекорд (2,07 м) із прицілом на рекорд світовий (2,10 м), але цього разу оновити рекорди не вдалося.


«Я дуже щаслива. Звісно, я їхала на цей чемпіонат по золоту медаль, тому що це моя третя світова першість. Це мотивує працювати далі, щоб покращити результати. І взагалі, щоб у нас було більше нагород на чемпіонатіах світу, чемпіонатах Європи. Дуже хочеться це бачити. І я думаю, що ми це обов’язково ще побачимо», — поділилась емоціями Магучіх.

Переможним для Ярослави у Будапешті став стрибок на висоту 2,01 м.
Фото з сайту worldathletics.org.


При цьому Ярослава не приховує, що має на меті побити свій рекорд і, за її словами, має для цього і моральні, і фізичні сили.


«Сили емоційні і фізичні стрибати 2,10 м у мене є. Минулоріч я пробувала 2,10 м у Брюсселі. Звичайно, дуже хочеться встановити новий рекорд України і новий рекорд світу. Ми йдемо, це ціль. Я думаю, для кожного спортсмена цінні як медалі зі змагань, так і світові рекорди», — поділилась наступними завданнями новоспечена чемпіонка.


А от Ірині Геращенко, яка на Олімпіаді-2020 та ЧС-2022 була четвертою, знову не вдалось зачепитись за п’єдестал — цього разу вона стала п’ятою з результатом 1,94 м.

 

«Звісно, ми сподівалися на медаль. Немає виправдання, ніяких відмовок у жодному разі. Просто 1,94 метра. Не задоволена собою, це 100%. Із тренувань було видно, що резерви набагато більші, але, на жаль, цього разу так», — засмутилась Ірина.


Загалом же завдяки звитягам Бех-Романчук та Магучіх українська збірна провела найуспішніший світовий форум за останні 10 років, фінішувавши 14-ю в медальному заліку. А лідером у медальному заліку традиційно стали Сполучені Штати.