Собака-обіймака стала другом і психотерапевтом для сотень українських дітей, травмованих війною

16.08.2023
Собака-обіймака стала другом і психотерапевтом для сотень українських дітей, травмованих війною

Довгими вушками Хібукі можна витерти сльо­зи і прикрити ними оченята, коли дуже страшно.

У велелюдному столичному ТРЦ «Блокбастер» є одна затишна місцина, куди останнім часом любить приходити дітвора з усіх куточків Києва.

 

Та й дорослі частенько зазирають у кімнати за прозорим склом, упіймавши на собі уважний погляд трохи сумних очей іграшкового песика з довгими лапками — з наміром купити цікаву іграшку.

 

Але песик не продається ні за які гроші. Бо він — безцінний подарунок для тих, кому потрібна дружня психотерапевтична підтримка.


Подарунок — і дієвий інструмент, винайдений свого часу для ізраїльських діток, змушених тривалий час перебувати під обстрілами.

 

Останніми роками Хібукі допоміг багатьом дітям в Ізраїлі, США та Японії, котрі потерпали від рукотворних і природних катаклізмів — ракетних обстрілів, не­стримних торнадо або морських цунамі. Сьогодні він став на поміч українцям.

 


«Дитячі благодійні реабілітаційні центри Kindervelt вже працюють у Києві, Харкові, Одесі та Кіровограді, — містах, де чимало дітей досі потерпають від обстрілів. Найчастіше наші фахівці працюють із сім’ями вимушених переселенців із територій активних бойових дій», — розповідає авторка методики Дафна Шарон-Максімов, психологиня з Ізраїлю, яка разом з Давидом Ройтманом знаходить спонсорів і керує такими центрами в Україні.


Чимало українських дитячих психологів вже пройшли і продовжують проходити офіційне навчання, аби якомога більше дітей та підлітків змогли долучитися до Хібукі-терапії.

 

 

Цікаво, що запити на саме таку психологічну підтримку надходять уже і від дорослих. Центр професійного розвитку педагогічних працівників міста Києва проводить живі тренінги для педагогів, де навчають надавати першу психологічну допомогу дітям у сховищах чи у школі за участі собаки-обіймаки.


Хібукі в перекладі з івриту — обійми. Собака-обіймака з милою зовнішністю насправді має багато функціональних секретів, які поступово відкриваються її майбутнім друзям-підопічним. Довгими вушками Хібукі можна витерти сльо­зи і прикрити ними оченята, коли дуже страшно.

 

 

Довгі лапки зі спеціальними липучками м’яко скріплюються на шиї, коли є потреба побути в обіймах чарівного песика. На животику він має кишеньку, щоб покласти туди цукерку чи записочку зі словами втіхи від рідної людини, що зігріють, підтримають і заспокоять у лиху хвилину.

 

А його хвостик може полоскотати щічки, аби трохи розвеселити. Приємний і м’який на дотик, він і тактильно дарує своєму господарю відчуття комфорту та ніжності, яких дитині так бракує у моменти гострого стресу. Обійми Хібукі — це обійми вірного друга, який завжди поруч і якому завжди можна тихенько довірити найпотаємніші страхи і надії.

 

Цікаво, що за своїми кольорами Хібукі нагадує українського пса Патрона, який рятує життя, допомагаючи розміновувати донедавна окуповані росіянами небезпечні території. Можна сказати, що цей собака-обіймака так само повертає відчуття безпеки дітям і дорослим із «замінованою» травматичним досвідом психікою. Бо вміє дуже добре зцілювати душевні рани.

 

А по тому, як дитина в перші хвилини знайомства поводитиметься з собакою (активно чи обережно), легше визначити, як найкраще потурбуватися нам про саму дитину.


Після роботи психотерапевтів з Хібукі вже зафіксовано чимало випадків, коли діти з панічним страхом спати після нічних атак (засинати відтоді могли тільки в коридорі) вже через тиждень роботи безпечно почувалися в ліжку поруч із Хібукі. Для багатьох школярів легшою стала адаптація до походів в укриття. Бо собака-обіймака — не просто іграшка, а тонкий інструмент, уміння працювати з яким допомагає зцілювати.