Вона ще мамонтів бачила: на Київщині знайшли найдавнішу рослину-релікт

16.08.2023
Вона ще мамонтів бачила: на Київщині знайшли найдавнішу рослину-релікт

Після довгих пошуків науковцям вдалося відшукати унікальну рослину — карликову бруслину-релікт: її вперше побачили не тільки в Київській області, а й на всьому Лівобережжі.

 

Про це повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) на своїй фейсбук-сторінці.


Експедиція від КЕКЦ, попри зливу і полчища комарів, змогла добратися до лісової хащі поблизу Переяслава на півдні Київщини та підтвердити наявність рідкісної рослини.

 

Виявилося, що там зростає ціла популяція карликової бруслини, що складається із 40 рослин. Окрім того, на цій ділянці лісу також розташувалися червонокнижні лілія лісова й дикі орхідеї — коручка і любка.


Відкриття зробив любитель дикої природи зі столиці Артем Войналович. Участь в експедиції також узяв доктор біологічних наук, завідувач відділу природної флори у Національному ботанічному саду НАН України Віктор Мельник, який і підтвердив походження рослини.


Бруслина карликова (ориг. назва — Euonymus nanus) є рідкісною багаторічною рослиною родини бруслинових та реліктом, занесеним до Червоної книги України у статусі «Вразливий».

 

Вважається декоративною та фітомеліоративною (біосферно активною) культурою. Вона належить до третинного періоду й росте на Землі вже 1,8 млн років, тому є сучасницею мамонтів.


Це — вічнозелений або напіввічнозелений сланкий кущ заввишки 10—100 см, завширшки до 140 см, з довгим кореневищем. Морозостійкий, тіньовитривалий та посухостійкий, він часто зростає на карбонатних ґрунтах.

 

Також у затінених, злегка зволожених місцях: тальвегах балок, долинах річок та струмків, поміж скелями. У горах підіймається до висоти 2,5 тис. м над рівнем моря (в межах України не вище 800 м).


У дольодовиковий період бруслина карликова була досить поширена по всій Євразії. Однак після відступу льодовика не змогла відновити свій ареал через сильну конкуренцію краще пристосованих та прогресуючих видів.

 

Розвиток рослин починається у квітні, завершується у жовтні. Саме цвітіння відбувається у червні-липні, а восени листя набуває привабливого яскраво-червоного кольору.


В Україні є близько 30 місць її зростання, переважна більшість яких зосереджена на Поділлі. Довгий час вважали, що релікту немає на Лівобережній Україні, й тим більше на Київщині.


«Разом із Богуславським лісгоспом будемо створювати тут пам’ятку природи для охорони рідкісних рослин... Вітаємо Артема Войналовича з таким важливим та цікавим ботанічним відкриттям», — додали в Київському еколого-культурного центрі.

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка