Дебют по-нашому: Артем Довбик відзначився у першому ж матчі за «Жирону» після передачі від Циганкова

16.08.2023
Дебют по-нашому: Артем Довбик відзначився у першому ж матчі  за «Жирону» після передачі від Циганкова

Артем Довбик відкрив лік забитим голам у Ла Лізі після асисту від Віктора Циганкова. (Фото з сайту sport.ua.)

Після нетривалої, але багатої на трансфери паузи у клубному футболі європейські ліги розпочинають новий сезон.

 

Першим серед клубів українських легіонерів відкрив футбольний рік лондонський «Арсенал», який обіграв у серії післяматчевих пенальті володаря «требла» минулого сезону «Манчестер Сіті».

 

Олександр Зінченко, щоправда, цей матч пропускав, відновлюючись після м’язової травми. У поєдинку першого туру АПЛ проти «Ноттінгем Форреста» (2:1) чотириразовий чемпіон Англії також участі не брав, але вже повернувся до тренувань разом із командою.


Знаковим це літо стало для 19-річного хавбека «Брентфорда» Єгора Ярмолюка. Після трансферу з «Дніпра-1» влітку 2022-го і цілого року в дублюючому складі «бджіл» українець продовжив контракт із клубом до 2028 року та отримав місце в заявці головної команди.


Минулого тижня Єгор, який уже грав за першу команду «Брентфорда» в Кубку ліги, вперше опинився у запасі на поєдинок АПЛ, але на поле так і не вийшов. Утім, зважаючи на новий контракт та переведення до основної обойми, дебют у головному англійському чемпіонаті, схоже, лише справа часу.


Натомість Ілля Забарний, який узимку приєднався до «Борнмута» і спочатку не грав через травму, перший для себе сезон в Англії після зборів починає гравцем стартового складу — у нічийному поєдинку з «Вест Хемом» ексгравець «Динамо» зіграв усі 90 хвилин.

 

А от його парт­нер по збірній Віталій Миколенко, пропустивши частину літньої підготовки через проблеми зі здоров’ям, у матчі-відкритті сезону «Евертона» залишився у запасі.


Із лавки для запасних почав сезон і вінгер «Челсі» Михайло Мудрик, який у новому футбольному році гратиме під 10-м номером. У центральному матчі туру з «Ліверпулем» вихованець «Шахтаря», вийшовши на заміну на останніх хвилинах, мав шанс вирвати перемогу для лондонців, але не скористався ним.


А от в Іспанії надзвичайно вдалий вийшов старт сезону для всіх трьох наших легіонерів — голкіпера «Реала» Андрія Луніна та гравців «Жирони» Циганкова й Довбика.


Лунін, якого «Реал», за чутками, збирався цього літа продавати за 8 мільйонів євро, отримав шанс зіграти в основі проти «Атлетіка» після важкої травми першого номера «галактікос» Тібо Куртуа, через яку той пропустить щонайменше 9 місяців, а то й увесь сезон. Андрій відіграв матч «на нуль», хоча й особливих проблем суперники йому не створили.


До і після гри з «Атлетіком», на тлі травми зіркового Куртуа, наставник мадридців Карло Анчелотті запевняв, що повністю довіряє Луніну, а якщо клуб і підписуватиме голкіпера, то не через те, що не довіряє українцю.

 

Утім, схоже, першим номером «Реала» Андрій поки так і не стане — мадридці дуже швидко орендували в «Челсі» іспанця Кепу, який, імовірно, і займе місце Куртуа. Лунін же, найімовірніше, знову отримає роль дублера, а вже наступного літа, після закінчення контракту, шукатиме новий клуб із більшою ігровою практикою.


У матчі «Жирони» вперше після трансферу з «Дніпра-1» вийшов на поле в офіційному матчі найкращий бомбардир останніх двох сезонів УПЛ Артем Довбик — і одразу забив! Ба більше, автором результативної передачі став Віктор Циганков, у якого за пів року в Іспанії тепер 10 балів за системою «гол+пас»: 3 голи та 7 асистів. Українська зв’язка допомогла каталонцям урятуватись від поразки проти «Реала» із Сосьєдада.


«Такий важливий та хороший дебют для мене. Дуже радий бути корисним для моєї команди. Продовжуємо працювати», — написав після матчу Довбик у своєму інстаграмі.


«Довбик перебуває в процесі адаптації до міста, мови, команди, країни... Проти Сосьєдада він відіграв 30 хороших хвилин та забив важливий для нас гол, але йому ще треба час, щоб до всього звикнути», — поділився враженнями наставник «Жирони» Мічел.


Водночас ще у двох кандидатів до лав збірної — Руслана Маліновського та Віктора Коваленка — ще не вирішені справи з клубним майбутнім. Коваленко, який останні два роки відіграв у «Спеції» в оренді, повернувся до «Аталанти», утім бергамаски на нього не розраховують: за даними ЗМІ, Віктор зараз веде переговори з клубами з Франції.

 

У зворотному напрямку — до Серії А — може поїхати ексхавбек «Аталанти» Маліновський, який після зміни тренера виявився не надто потрібний «Марселю». Спочатку головним претендентом на Руслана називали «Торіно», але президент туринців спростував ці чутки. Тепер же серед фаворитів на трансфер українця — «Дженоа», котра піднялась до еліти, та «Болонья». Також серед претендентів називають клуб з АПЛ.