Разом готувати, розмовляти, гуляти: в умовах війни необхідно проводити багато часу з дітьми

09.08.2023

«75% українських дітей виявляють симптоми травми психіки. За допомогою інструментів культури цей показник можна зменшити, — розповіла Анастасія Хмизюк, організаторка дитячого фестивалю «Ми вдома», який відбувся у Києві. — Тому подібні заходи зараз необхідні, навіть якщо з першого погляду вони видаються «не на часі». 

 

Важливим завданням було навчити дітей та їхніх батьків разом долати стрес через воєнні дії та вимушене переселення».


«Саме заради цього ми підготували для учасників фестивалю розмову з дипломованою психологинею, яка має досвід роботи з дитячим посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). Вона радила відновити почуття безпеки дитини, залучити її до фізичної активності. Це може бути фізкультура, танці або просто регулярні прогулянки на свіжому повітрі. Важливо відновити режим дня та якісно проводити з дитиною час. Можна разом готувати, розмовляти, гуляти. Варто вислуховувати дитину, коли вона хоче поговорити, і відповідати на всі запитання. Треба дозволити їй висловлювати свої емоції та почуття і сприяти соціальній активності. Добре заручитися підтримкою психолога. Загалом необхідно пояснювати дитині те, що сталося, правдиво і доступними для її віку словами. Розуміння ситуації в цілому та її причин допомагає зціленню», — каже Анастасія Хмизюк.


Фестиваль втілений благодійним фондом «Заново» за підтримки проєкту «Culture Helps / Культура допомагає». Його метою є сприяти інтеграції переміщених людей в Україні чи за її межами у нові спільноти через культуру для підтримки діалогу та взаєморозуміння, а також поширювати обізнаність щодо ментального здоров’я та його підтримки.


«Для дитячого фестивалю зараз необхідно мати прописану програму, позбавлену тригерів. Її мета — не так розважити, як надати нові знання і захоплення. Для цього ми провели майстер-класи з малювання олією, декорування сумок, виготовлення свічок, створення ляльок-мотанок. Також необхідно підготувати умови для природної  взаємодії між дітьми.  Ми хотіли, аби кожен пішов із заходу з номером телефону нового друга. Неможливо повністю прибрати війну з життя дітей, натомість можна на час змінити фокус. Це дасть сили і наснагу пережити її», — додає Анастасія Кмизюк.


Проєкт «Culture Helps / Культура допомагає» підтримав Європейський Союз. Реалізується громадською організацією «Інша освіта»  та міжнародною організацією zusa.

Катерина ЛУК’ЯШКО