Полювання на військкомів: масштаби корупції та безміру керівництва центрів комплектування вражають

09.08.2023
Полювання на військкомів: масштаби корупції та безміру керівництва центрів комплектування вражають

Військком Голосіївського райну Києва під час затримання. (Фото ДБР)

Мобілізаційна кампанія лише за рік з лишком породила в країні нову касту регіональних князьків, які вперше за десятиліття відновленої незалежності відчули себе вершителями доль та буквально злетіли з гальм від уседозволеності.

 

Бо одна справа — зробити за невеличкий хабар «білий квиток» у мирний час, і зовсім інша — зняти з військового обліку під час повномасштабного вторгнення, ще й прокласти «клієнту» маршрут за кордон через «правильний» (тобто той, що «в темі») пункт пропуску.


Раніше ці факти влада воліла не помічати, мовляв, то все ворожа ІПСО, службова перевірка навіть одіозного одеського ексвійськкома Борисова спочатку нічого не виявила.

 

Але обурення суспільства сягнуло точки кипіння, тож за дорученням президента Зеленського вже місяць правоохоронці та робочі групи Міноборони перевіряють роботу регіональних ТЦК та СП (територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки) і причетність їхнього керівництва до злочинів.


І виявилося, що окремі факти на місцях, які іноді потрапляли до ЗМІ та місцевих пабліків у соцмережах, — то ще квіточки. Нині ж ДБР, СБУ, Нацполіція та офіс генпрокурора офіційно повідомляють про десятки фактів безміру цієї касти «свідків воєнного часу» в деталях, і волосся стає дибки.


Так, заарештований військком Рівненщини, який залякував підлеглого биткою та вдарив кілька разів, — то ще «гуманний» командир. Бо на Полтавщині начальник районного ТЦК та СП разом з двома підлеглими при­йшов до будинку офіцера, якого ледь не забили до смерті. Бо дозволяв собі критичні зауваження і не мовчав, коли виникали конфліктні ситуації в колективі.


Так само заарештований Борисов виявився далеко не єдиним доларовим мільйонером у погонах на Одещині. Навіть не начальник, а лише працівник ТЦК та СП у місті Южне Єгор Смирнов досяг за час ВС неабиякого «успіху»: гектари курортної землі на узбережжі Чорного моря, комерційна та житлова нерухомість — за даними місцевих активістів, усе це вартує мільйонів доларів.

 

Щоправда, у Смирнова були унікальні обставини: окрім роботи в ТЦК та СП, він ще й був депутатом міськради, тому хвацько розправлявся з незговірливими власниками. Щось не подобається? Отримуй повістку! І чхати я хотів на бронь.


На Одещині розпалився й новий скандал: інвалід з дитинства Борис Глушак був мобілізований (хтось за гроші тікає за кордон, а план виконувати ж треба, до зброї, інваліде).

 

Вже після прибуття до в/ч на Миколаївщині у Бориса стався напад епілепсії, і він помер... Військові нині тичуть пальцем на ВЛК, мовляв, то лікарі його придатним визнали.

 

Але хто інваліда з дитинства (якого знали і любили в селі, де він жив) послав на ту ВЛК? Хіба ж не плановики з ТЦК та СП?.. Наразі справу розслідує прокуратура.


Тож складно перерахувати всі регіони, де лише за останній тиждень правоохоронці поклали обличчям на асфальт «перевертнів у погонах», які зганьбили офіцерське звання. Але не оминула ця тенденція і Київ. І де ж знайшли «зраду»?

 

Просто у Київській МВА! Тут посадовець організовував «пакет на виїзд» за 10 тисяч доларів. Схема діяла за прин­ципом владної вертикалі: до оборудки було залучено принаймні двох начальників районних ТЦК столиці, нині також затримані. Чи були причетні інші районні військкоми Києва, чи ні, чи заносили «наверх» нині затриманому начальнику? Побачимо невдовзі.