Титул із присвятою Україні: Ілля Марченко вперше за два роки виграв турнір серії «челенджер»

02.08.2023
Титул із присвятою Україні: Ілля Марченко вперше за два роки виграв турнір серії «челенджер»

Завдяки тріумфу в Салінасі Ілля Марченко відіграв у рейтингу одразу 75 позицій. (Фото: Великий теніс України.)

Українські тенісисти продовжують радувати своїми результатами напередодні останнього у сезоні турніру «Великого шолома» — хардового US Open.

 

Головним тріумфатором минулого тижня серед представників нашої збірної був Ілля Марченко, який став чемпіоном «челенджера» категорії 75 в еквадорському Салінасі.

 

35-річний ексгравець топ-50, який цього року через нестабільні виступи опустився аж у четверту сотню табеля про ранги, на шляху до титулу здолав 5 суперників. У фіналі він обіграв хорвата Матію Пецотіча — 6:4, 6:4.


Для Марченка, який раніше говорив, що сезон-2023 може бути останнім у кар’єрі, це був перший фінал серії «челенджер» із лютого 2021 року, коли він в італійській Б’єллі обіграв легендарного Енді Маррея. Загалом же в «Марчелло» тепер 9 виграних «челенджерів» при 17 фіналах.


«Це був чудовий тиждень для мене. Я відчуваю полегшення і щастя, що зміг додати до свого кар’єрного досягнення ще один титул на «челенджерах». Які в мене були очікування перед початком змагань? В ATP Challenger Tour я завжди хочу вигравати. Звичайно, я вже не такий сильний фаворит, яким був раніше. Головне — це боротися. Це був вирішальний фактор у Салінасі. На цьому турнірі важкі умови, мені завжди складно, коли така вологість.Тому, думаю, це був чудовий тиждень», — не приховував радості Ілля.


Титул в Еквадорі Марченко присвятив усім українцям, які протистоять російській агресії.

 

«Звичайно, я б хотів присвятити цей титул усім людям в Україні. Це дуже важкі часи для нашої країни. І я сподіваюся, що українці переможуть. Так само, як я переміг цього тижня», — додав Марченко.


«Якщо чесно, не знаю, скільки ще буду грати. Тіло в останні роки не справляється. То ж поживемо — побачимо. Можливо, зараз потрібно виграти ще один «челенджер», щоб було 10 титулів», — резюмував він.


До речі, цей успіх суттєво покращив рейтингове становище Іллі — він піднявся одразу на 75 сходинок і почав цей тиждень 253-м.


Натомість продовжує свою вдалу ґрунтову серію Віталій Сачко. Після титулу в Братиславі на турнірі ATP Challenger-100 перша ракетка України дійшов до фіналу змагань аналогічного рівня у Вероні. На шляху до матчу за титул Сачко здолав у півфіналі екстенісиста топ-10, фіналіста Підсумкового турніру ATP 2017 року бельгійця Давіда Гоффена.


Був близький Віталій і до титулу, виграючи у чеха Віта Копржіви 6:1, 5:2, але все ж програв — 6:1, 6:7, 2:6. Попри поразку в фіналі, Сачко піднявся в рейтингу на 32 позиції — на найвище у кар’єрі 156-те місце.


А в WTA-турі минулого тижня знову відзначилась Юлія Стародубцева, яка продовжує «штампувати» перемоги на змаганнях ITF після повернення до професіональних виступів цього року. Юлія у Далласі на змаганнях ITF W60 записала до свого активу вже третій у 2023 році трофей, що дозволило їй упритул наблизитись до топ-200 рейтингу — цього тижня Стародубцева 203-та, що дає право заявитись у кваліфікацію US Open.


Після паузи повертаються на корт наші представниці топ-100. Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна та Марта Костюк цього тижня зіграють на турнірі WTA 500 у Вашингтоні.

 

Суперниці в першому раунді у наших дівчат непрості: Марті випало зіграти з чемпіонкою US Open 2019 року Б’янкою Андреєску, а Калініна протистоятиме фіналістці Australian Open-2021 Дженіфер Бреді.


Світоліній долею жеребу знову, як і на Вімблдоні, випало зіграти з білорускою Вікторією Азарєнко, яка, як і всі представники рф і рб, грає у нейтральному статусі.


Леся Цуренко готуватиметься вже до змагань у Цинцинаті, які стартують пізніше, а Катерина Байндль уже вийшла до другого кола турніру WTA 250 у Празі. У першому раунді Катерина здолала у трьох сетах свою співвітчизницю Даяну Ястремську (6:4, 2:6, 6:2), яка перед цим пройшла два кола кваліфікації.