Не по Князєву САП-ка: прокурор Омельченко оскандалився під час розслідування справи ексголови ВСУ

26.07.2023

Під час розслідування резонансної справи ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва не вщухають пристрасті.

 

Не встиг процесуальний керівник у справі, прокурор САП Олександр Омельченко заявити про своє відсторонення від цієї справи нібито через скорочення, як його керівництво заявило, що ця заява не відповідає дійсності.

 

Зокрема голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко заявив, що Омельченко формально залишається на посаді. А коли скорочення відбудеться, йому запропонують вакантні посади.


«Омельченко ознайомився лише з наказом про зміну структури САП. Із цим наказом ознайомились усі, і я зокрема. А про скорочення його посади відділ кадрів офісу генпрокурора офіційно його ще навіть не інформував. Тобто формального повідомлення про скорочення ще взагалі не було. Хоча він чомусь про це заявляє», — пояснив Клименко.


За словами очільника САП, коли це станеться, Омельченко пройде всю встановлену законом процедуру: його поінформують про скорочення посади й натомість запропонують усі вакантні посади, зокрема в САП.


І дійсно, пан Омельченко був присутній на одному з засідань суду у справі Князєва вже після своєї заяви про скорочення (відсторонення). Тож незрозуміло, навіщо Омельченко звертався до Ради прокурорів із повідомленням про загрозу незалежності прокурора.

 

Він пов’язував скорочення з конфліктом з очільником САП Олександром Клименком «з приводу певних розбіжностей у розумінні проведення процесуальної дії у справі Князєва».


Водночас Центр протидії корупції подав заяву до ДБР про злочин у зв’язку з імовірно незаконним оприлюдненням матеріалів негласних слідчих дій у справі хабара Князєву.


Також ЦПК подав заяви до дисциплінарного органу прокуратури щодо заступника САП Андрія Синюка та прокурора Олександра Омельченка, дії яких могли скомпрометувати справу.

 

Мовляв, у медіа з’явилися публікації, які, за твердженням авторів, цитують досі не оприлюднені матеріали негласних слідчих дій у справі Князєва, які «можуть завдати шкоди самому розслідуванню, стати небезпечним прецедентом та стати предметом маніпуляцій».


Мало того, ЦПК зазначає, що саме Омельченко може бути зацікавлений в оприлюдненні таких відомостей у першу чергу. На думку експертів, прокурор Омельченко грубо порушив Кодекс етики прокурорів, коли вводив суспільство в оману.

 

Так, у ЗМІ Омельченко заявив, що 3 липня був звільнений із САП та усунений від справ. Проте 11 липня, вже після його скорочення з адміністративної посади, він був присутній на судовому засіданні у ВАКС як прокурор щодо розгляду клопотання про продовження строків тримання Князєва під вартою.


«Ми переконані, що антикорупційні органи повинні дотримуватися найвищих стандартів у своїй роботі та інформувати суспільство про деталі розслідувань винятково офіційно та у порядку, який дозволяє закон... Саме тому ми вимагаємо, аби ДБР провело розслідування цього інциденту, оскільки він містить ознаки злочину», — зазначає заступниця виконавчого директора ЦПК Олена Щербан.


Отже, у справі Князєва ще вистачить «сюрпризів».