Героїні трав’яного «шолома»: українки провели найуспішніший Вімблдон в історії вітчизняного тенісу

19.07.2023
Героїні трав’яного «шолома»: українки провели найуспішніший Вімблдон в історії вітчизняного тенісу

У тандемі з хорватом Павичем Людмила Кіченок принесла Україні перший трофей на Вімблдоні. (Фото: Reuters.)

Із фінальними матчами Вімблдона-2023 завершується і трав’яний тенісний сезон.

 

Приємно, що цьогорічний трав’яний «шолом» став найуспішнішим в історії українського тенісу.


Все почалося з того, що одразу троє наших тенісисток оновили або повторили свій найкращий результат на турнірі.

 

Марта Костюк уперше вийшла до третього кола, здолавши на шляху до цієї стадії восьму ракетку світу Марію Саккарі. До речі, це дебютна перемога Марти над представницею топ-10.


Позитивно можна оцінювати виступи в Лондоні й Лесі Цуренко, яка, зважаючи на перманентні проблеми з ліктем, узагалі проводить один із найкращих сезонів у кар’єрі.

 

На трав’яному «шоломі» Лесі вперше дійшла до четвертого раунду, записавши до свого активу ще й перемогу на найдовшому жіночому тай-брейку в історії «грендслемів». Такий прорив суттєво позначився й на рейтингових позиціях Цуренко: цей тижень українка починає у топ-50.


Натомість Еліна Світоліна продовжує дивувати тенісний світ після свого повернення з декрету. Відновивши виступи у квітні, колишня третя ракетка планети вже встигла повторити свої персональні рекорди на Ролан Гарросі та Вімблдоні (чверть­фінал та півфінал відповідно), виграти титул у Страсбурзі й повернути собі звання першої ракетки України.

 

Власне, після півфіналу в Лондоні Еліна тепер 27-ма у табелі про ранги (Ангеліна Калініна, яка до того очолювала національний рейтинг, тепер 28-ма). Зважаючи на те, що ще у квітні Світоліна була за межами рейтингової тисячі, стрімке повернення очевидне.


Після двох вольових перемог на «шоломі» над білорускою Азарєнко та першою ракеткою світу полькою Швьонтек від Еліни очікували і боротьби за фінал. Навіть Швьонтек відкрито говорила, що далі вболіватиме саме за українку.

 

Утім на заваді українці знову, як і в півфіналі Олімпіади-2020, стала чешка Маркета Вондроушова. Граючи лівою рукою, фіналістка ігор у Токіо та РГ-2019 постійно змушувала українку помилятись, та й сама Еліна визнала потім, що грала не так добре, як у попередніх матчах (3:6, 3:6).


«Я розчарована матчем, своїм виступом у матчі за фінал. Загалом же, звичайно, це був чудовий турнір. Я намагалася боротися до останнього, хоча й не показала свою найкращу гру проти Маркети, вона ж, навпаки, зіграла відмінно. Сподіваюся, що українці продовжуватимуть мене підтримувати, а також на те, що зможу отримати ще один шанс», — оцінила свій виступ Світоліна.


Вондроушова зрештою тріумфувала і в фіналі, здолавши представницю Тунісу Онс Жабер. Жабер вдруге поспіль поступається у матчі за голов­ний трофей Вімблдона, загалом у неї вже три поразки у фіналах «шоломів». Маркета ж увійшла в історію як найбільш низькорейтингова чемпіонка (перед турніром вона йшла 42-ю, а завдяки першому для себе «шолому» дебютує в топ-10).


Однак після прикрого ви­льоту Еліни без титулу в Лондоні Україна не лишилась — найкраща українська парниця, 15-та ракетка світу в парі Людмила Кіченок, виграла турнір у міксті разом із хорватом Мате Павичем.

 

Старт «шолома» для Люди вийшов невдалим — у тандемі з латвійкою Остапенко вони не змогли захистити минулорічний півфінал, програвши вже в першому раунді. Але співпраця з чемпіоном п’яти «шоломів» Павичем цього разу вийшла надзвичайно продуктивною — вишенькою на торті стала перемога у фіналі на центральному корті з ударом на виліт від Кіченок на вирішальному розіграші.


Людмила таким чином стала першою українською чемпіонкою Вімблдона (незалежно від розряду) та першою переможницею «шолома» саме в міксті (у 2005 році у фіналі змішаного розряду Вімблдона грала Тетяна Перебийніс, але свій матч програла). Загалом же для України це другий титул на «шоломах» після тріумфу сестер Бондаренко в Австралії у 2008 році.


«Звичайно, це приголомшливе відчуття — бути чемпіонкою Вімблдона у міксті. Мені дуже сподобалося грати з Мате. Він чудовий гравець. Ці десять днів стали для мене незабутнім періодом, яким я просто насолоджувалася. Насправді я намагалася хоч трохи підбадьорити людей в Україні своїм виступом. Я сподіваюся, що це їм трохи допоможе, тому що вони борються за свою свободу», — сказала Люда на церемонії нагородження.


У чоловічому ж одиночному розряді, як і в жіночому, теж не обійшлося без несподіванок. З одного боку, фіналісти були очікувані — перші ракетки світу Новак Джокович і Карлос Алькарас, але виграв не той, на кого всі ставили.

 

Перевагу експерти віддавали саме володарю 23 «шоломів» Джоковичу, який, до того ж, виграв чотири Вімблдони поспіль, а на центральному корті взагалі не програвав аж 10 років. Після розгромно програного першого сету здавалося, що для 20-річного іспанця все втрачено, але він зміг переломити хід зустрічі, вирвавши перемогу в п’яти партіях.

 

Тепер у наймолодшої в історії першої ракетки планети два «шоломи» (перший він виграв торік у США) та перспективи з часом досягти рівня «Великої трійки»: Федерера, Надаля й Джоковича.