Не катапультувався, відвів літак: 27-річному льотчику Євгену Лисенку присвоєно звання Героя України

12.07.2023
Не катапультувався, відвів літак: 27-річному льотчику Євгену Лисенку присвоєно звання Героя України

Герой України Євген Лисенко. (Архівні фото.)

Уродженцю черкаського села Ротмістрівка — 27-річному льотчику Євгену Лисенку, який героїчно загинув у бою з ворогом у небі над Житомирщиною, присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

 

«За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові», — йдеться в Указі президента України №392/2023, підписаному 8 липня 2023 року.


Як повідомляє «Україні молодій» жителька села Ксаверівка Житомирської області Наталія Куліш, 8 липня — в день наро­дження Євгена Лисенка — було покладено квіти до пам’ятної дошки на місці його загибелі, між селами Окілок і Новопіль.

 

«Для всіх нас Женя як рідний, хоч ми не знали його особисто», — говорить пані Наталія. І додає, символічно, що саме у день наро­дження Євгена Лисенка підписано указ про присвоєння йому звання Героя України.


«Це, безумовно, дуже важливо для його батьків, дружини, рідних, близьких та всіх небайдужих, адже Євген Лисенко ціною власного життя врятував багато людей. Вічна пам’ять нашому Герою, низький уклін батькам за виховання сина», — каже Наталія Куліш.


Нагадаємо, що 9 березня 2022 року уродженець села Ротмістрівка 27-річний Євген Лисенко, який керував винищувачем МіГ-29, зійшовся у бою з двома російськими літаками.

 

Він збив одного з них, але загинув від ворожих систем протиповітряної оборони. Євген міг би катапультуватися, але відвів свій літак від сіл, над якими проходив бій, бо розумів, скільки жертв мирних людей може бути.


Героя України Євгена Лисенка пам’ятають на Черкащині усміхненим, дуже добрим та щирим. Він мріяв бути військовим з дитинства. У 13 років пішов навчатися до Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

 

Закінчив Харківський національний університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Військову службу проходив у 204-й Севастопольській бригаді тактичної авіації імені Олександра Покришкіна.


В Євгена залишилися батьки, дружина та двоє діток.