Хайпанув на імені Віктора Ющенка: нова книга Антіна Мухарського «Русофоб» викликала обурення патріотів

12.07.2023
Хайпанув на імені Віктора Ющенка: нова книга Антіна Мухарського «Русофоб» викликала обурення патріотів

Антін Мухарський: «...буде не так як було, а як письменник напише»

Уривок з  нової книги «Русофоб» українського письменника, актора, телеведучого, арт-куратора, засновника мистецької платформи Український культурний фронт Антіна Мухарського (псевдонім Орест Лютий) спричинив чимале збурення в справжньому, а не ситуативному патріотичному середовищі.


Автор художньо, але  безвідповідально осмислив період, коли Віктор  Ющенко був кандидатом у президенти в розділі «Отруєння Ющенка». І зробив це так, що все інше, про що б він не написав у книзі, далі вже не має значення.


Це з одного боку. Водночас, з іншого – нові осмислення  у реальному часі все більше підкреслюють значимість в історії новітньої України постаті Віктора Ющенка. Його першого по-справжньому українського уряду, котрим заслужив довіру українців і заклав фундамент для свого майбутнього президентства.

 

Для нього і його команди мова, культура, традиція, історія держави  не чужорідні поняття, а справжні мотиви для державної діяльності.  Якщо взяти період прем’єрства Ющенка як бекграунд президентства, то саме його уряд був перший, котрий не плазував перед  москвою і  не мав перед нею генетичного страху.


Тому чи може нашкодити цей опус іміджу Віктора Андрійовича? Ні. А от образити вийшло непогано, бо якби отаке написав якийсь прокремлівський письменникобот, то Бог йому суддя, а коли це написав патріотичний Мухарський…. щось тут не те.  


Отже, автор  моделює ситуацію отруєння кандидата в президенти України Віктора Ющенка.  Головний герой, артист, від  імені якого й ведеться розповідь, приходить на зустріч з кандидатом у президенти Віктором Ющенком, аби домовитись про ціну передвиборчої підтримки. У процесі очікування він стає мимовільним свідком розмови нібито Жванії із неідентифікованим персонажем, котрі готують злочин – власне отруєння кандидата в президенти від патріотичних сил.


У головного героя виникає внутрішня роздвоєність: сказати, чи ні Ющенку про підслухану розмову. І, можливо, (хоча в цьому не можна бути впевненим, і сказав би, якби йому не стало образливо, як поводив себе з ним Віктор Ющенко.

 

Напевне, через те, що не обійняв, не поцілував і не почав після важкого турне – зустрічі з виборцями розпитувати про творчі плани артиста, про котрого тоді ще мало хто чув і знав. Можливо, це й було б, але за інших обставин. Адже сама аудієнція, як стверджує головний герой, тривала не більш як 10 хвилин.


Автор «Русофоба» запевняє, що не має схожості зі своїм персонажем. Антін Мухарський в обговореннях під своїм дописом припустив, що, можливо, хтось і справді чув розмову про небезпеку для кандидата від національних сил, але змовчав, стух.


То, власне, персонаж має не дуже гарну рису – мстивість за те, що з ним не повели себе так, як він собі те уявляв, що перед ним ніхто не бігав навприсядки й не танцював на парапеті.


Про Україну загалом, як і про те, щоб не допустити до правління того, хто спокуситься віддати її на поталу москві, не йдеться.


«..Письменники — страшні люди! Бо буде не так як було, а як письменник напише)))», — зверхньо жартує Мухарський посеред обговорень цього уривку книги.


То в чому гріх Віктора Ющенка? У вродженій родинній манері аристократа гідно тримати себе?


У активне обговорення поста-уривка майбутньої книги на сторінці втрутилась і дружина Віктора Ющенка, пані Катерина Ющенко.


«Kateryna Yushchenko
Мені шкода, пане Антіне, що Ви використовуєте горе нашої родини і країни, щоб посміятися та заробити гроші».


«Антін Мухарський - Kateryna Yushchenko Сміюся над собою в першу чергу. Над своєю наївністю, інфантилізмом і беззаперечною вірою в політиків. Віктора Андрійовича люблю та ціную (це буде далі в книзі))) А вопще мій творчий принцип: «Щоб не плакать, я сміялась».


П.С. Ой і не треба про гроші))) оце дійсно смішно, пані Катерино)))».


Так, смішно, бо в кінці поста автор пише зовсім «не про гроші». Просто безсеребреник.


«Це був уривок з моєї нової книги «Русофоб», яку вже за 10 днів здамо до друку. Тож якщо ви маєте змогу й бажання підтримати видання на 1500 грн (тоді ваше ім’я буде вказане на сторінці подяк, а свій примірник ви отримаєте серед перших на початку вересня із листівкою з автографом на ваше ім’я та дипломом мецената), або передзамовити за вигідною ціною 389 грн (проти 489 грн після виходу з друку)...», — написав Антін Мухарський.


Хайп попереду всього в час такої страшної війни. Що реально зробив Ющенко з порівняннями й цифрами – ніколи розбиратись. Для чого? Це ж треба рахувати, аналізувати. А тут же вар’єте кермує. Піпл читатиме, бо ж, окрім акторства, «лютої українізації» на ТБ, різних проєктів, написаних книг, автор докрутив собі популярності (щоб не забували про нього) реаліті - шоу публічних сварок зі своєю московськозалежною колишньою дружиною Снєжаною Єгоровою.


«Русофоб» — це нонфікшн. Книга створена на основі реальних подій. Однак, може, коли ти моделюєш ситуацію з конкретними дійовими особами, тим більше державними діячами такого рівня, котрими треба пишатись, то, не варто манеру й поведінку ліпити із визначень власного спрнийняття, закомплексованості та підліткового, незрілого розуміння, як те все довколаполітичне має виглядати?

 

Ядвіга Люта