У фокусі уваги: як спортивна система США допомагає дітям-біженцям з України самовиражатися та соціалізуватися

12.07.2023
У фокусі уваги: як спортивна система США допомагає дітям-біженцям з України самовиражатися та соціалізуватися

Плавання у США стоїть на розвиненій системі та інфраструктурі університетського спорту. (Фото з сайту swimswam.com.)

Так склалася моя доля, що, будучи вже спортсменом-плавцем високого рівня, я потрапив на навчання до Америки.

 

Навчаючись в університеті Західної Вірджинії за фахом «психологія», я як спортивний стипендіат продовжував активно тренуватися та виступати за свій університет.


Знайомство з американською системою спорту справило на мене велике враження, визначивши істотну різницю з тим, як побудований спорт в Україні.

 

У нас спортивна система залишається на радянських засадах — за домінування державного керівництва і регулювання, зі збереженням таких застарілих форматів, як ДЮСШ та фізкультурно-спортивні товариства.


У Сполучених Штатах масовий спорт побудований на системі клубів та на розвиненій системі й інфраструктурі університетського спорту. Саме з університетів найобдарованіші спортсмени потрапляють до професійного спорту вищих досягнень.


Як досвідчений спортсмен і фаховий психолог я звернув увагу на те, що українська пострадянська система спорту заточена на індивідуальні досягнення — в той час, як в Америці у фокусі уваги колективні, командні успіхи.

 

Навіть коли йдеться про види спорту, де атлет змагається один — як, наприклад, плавець на доріжці. Але система тренувань і змагань побудована так, що для спортсмена головне не стільки здобути медаль для себе, скільки принести залікові бали команді свого університету (школи, клубу тощо).


Початок моєї трудової діяльності в США майже збігся у часі з російською агресією проти України, яка змусила багатьох українців залишити країну та виїхати за кордон.

 

Я консультував біженців з України щодо того, як отримати спортивні стипендії в американських університетах, як підготуватися для проходження тестів та іспитів.


А на практичному рівні я застосовую свої спортивні та психологічні навички, працюючи тренером в Академії правильного плавання (SwimRight Academy) олімпійського чемпіона Ленні Крайзельбурга, у тому числі — з дітьми-біженцями з України.


Плавання має велике значення у соціальній адаптації. Коли діти приходять у басейн, вони забувають про все і стають щасливі. Плавання — це мова, зрозуміла у будь-якій країні. Воно поєднує людей різних національностей.

 

Цей вид спорту надає унікальну можливість не лише розвивати фізичну форму, а й зміцнювати духовні та соціальні навички, необхідні для успішної адаптації у новому суспільстві.


У США спорт для дітей є засобом самовираження та соціалізації, і саме ці аспекти є найбільш проблемні для дітей, які переїхали до Америки. І я дуже щасливий, що можу допомагати маленьким співвітчизникам, застосовуючи, зокрема, знання рідної мови.

 

І можу радіти як їхнім спортивним успіхам, так і прогресу в соціальній адаптації. Скажімо, коли я бачу, як семирічний Тимур з Одеси, який на перших тренуваннях не розумів ані слова англійською та був закритий і похмурий, сьогодні з посмішкою засипає товаришів питаннями й оцінками їхніх досягнень.


Сьогодні я мрію про те, щоб повернутися до України та ділитись досвідом, розповідати про те, як організовано сучасну та ефективну систему спорту в США. Мрію колись побачити подібну спортивну систему на своїй Батьківщині. Та, звичайно, це буде можливим після нашої перемоги у війні. Наближаймо цей час!

Денис Костромін,
майстер спорту України, тренер центру SwimRight Academy (Маямі, США)