Із прицілом на Олімпіаду: молодіжна збірна України з футболу достроково вийшла до 1/4 чемпіонату Європи

28.06.2023
Із прицілом на Олімпіаду: молодіжна збірна України з футболу достроково вийшла до 1/4 чемпіонату Європи

Українська збірна U-21 продовжує боротьбу за ліцензію на Олімпіаду. (Фото УАФ.)

Після матчів національної збірної увага української футбольної спільноти переключилась на збірну молодіжну — підопічні Руслана Ротаня вже встигли обіграти в групі хорватів (2:0) і румунів (1:0) та достроково забезпечити собі місце в чвертьфіналі.


Просто перед стартовим поєдинком Євро U-21 Ротань отримав суттєве підсилення від головної збірної: після матчу з Мальтою в розташування «молодіжки» прибули її лідери — Трубін, Мудрик, Ванат і Судаков.

 

Голкіпер «Шахтаря» Трубін після трьох поєдинків за головну збірну відіграв уже два матчі й на молодіжному ЧЄ. А от головна зірка команди — хавбек «Челсі» Михайло Мудрик — перші два матчі пропустив через ушкодження: Ротань розраховує на Михайла уже в матчах плей-оф.


Поки не надто вдало складається турнір і для іншого лідера збірної — нападника «Динамо» Владислава Ваната: форвард також пропустив поєдинок проти хорватів через травму, а проти румунів, вийшовши на заміну, запам’ятався насамперед безглуздою червоною карткою за штовханину з суперниками, через яку ризикує більше не зі­грати на Євро.

 

Реакція головного тренера красномовна. «Можна по-різному на це реагувати, головне, що Владислав сам усе розуміє. Знаєте, у житті є моменти, коли треба, щоб до людини дійшло. Він сам себе покарав. Можливо, отримає тривалу дискваліфікацію та не зіграє на турнірі, до якого так довго йшов», — не приховував розчарування Ротань.


Натомість поки не підводять інші лідери — Трубін після двох турів йде у топ-3 турніру за відбитими ударами, залишаючи ворота «сухими», а справжнім героєм матчу з хорватами став Олексій Кащук, в активі якого — гол після яскравого дриблінгу та «асист» на Данила Сікана.

 

Мав Олексій нагоди, аби відзначитись, і в поєдинку другого туру з румунами, але долю зустрічі вирішив автогол суперників. Яскравий старт Кащука та його успішний сезон за азербайджанський «Сабах» (16 голів у чемпіонаті) уже привернули увагу турецьких та бельгійських клубів.


Нуль пропущених м’ячів після двох матчів — заслуга не лише Трубіна, а й захисників на чолі з капітаном Максимом Таловєровим. Подейкують, центральним захисником чеської «Славії» уже цікавляться клуби німецької Бундесліги.


Утім плідна гра на молодіжному Євро гравців національної збірної України не дає спокою суперникам «синьо-жовтих». Так, представники румунської «молодіжки» звернулися до ФІФА з проханням пояснити, чи не порушили часом регламант УЄФА Трубін та Судаков, коли з перервою менш ніж 48 годин (а саме таким, згідно з нормативами, має бути перепочинок) узялися захищати кольори команди U-21, зігравши перед тим поєдинок євровідбору-2024 проти Мальти.


А здобувши максимум у перших двох турах, підопічні Ротаня стали однією з трьох команд (разом з іспанцями та англійцями), які достроково вийшли до 1\4 фіналу. Остаточні місця у квартеті В та перший суперник у плей-оф визначаться якраз за результатами гри з Іспанією. Уже маючи путівку до вісімки найкращих, Ротань і Ко прагнули посісти в групі перше місце.

 

«Іспанія, звісно, — це топзбірна, завжди цікаво випробувати себе на тлі такого суперника. Але ми будемо битися, не відходити від нашої гри. Звичайно, хочемо посісти перше місце», — заявив хавбек Володимир Бражко.


Головне ж завдання, яке ставить перед собою українська команда, — відібратися на Олімпійські ігри у Парижі-2024, про що не раз наголошували в УАФ.


Оскільки молодіжне Євро передує Іграм, воно автоматично є кваліфікацією в Париж. Тому, за класикою, чотири путівки на Олімпіаду мали б отримати усі півфіналісти ЧЄ. Але цьогоріч є нюанс: Франція як господар ОІ-2024 та заодно учасник цього Євро вже зарезервувала одне місце, тому вільних путівок лишається три.

 

Ще одна особливість кваліфікації — на одну з цих ліцензій не претендуватиме Англія, оскільки не може виступати на Олімпіаді окремою країною, а лише в складі Великої Британії.


Тому регламентом передбачено, що на Олімпіаду відберуть три команди з найкращим рейтингом на турнірі. Зважаючи на статус французів та англійців і їхні високі шанси на перемогу, може знадобитись додатковий матч плей-оф, у ньому, в залежності від ситуації, зіграють або два півфіналісти, або два чвертьфіналісти.


Перед збірною Ротаня стоїть амбітна мета, зважаючи на те, що України у футболі ще не було на ОІ, та й на саме молодіжне Євро «синьо-жовта» збірна до цього виходила лише двічі (так, дебют на Євро U-21 у 2006 році закінчився «сріблом», але олімпійських ліцензій тоді не розігрували). Проте, маючи доволі сильний склад (принаймні за іменами) і дві вдалі гри на Євро за плечима, наша збірна має всі шанси на підсумковий успіх.