Ідеї не для втоми: збірна України успішно провела літню сесію відбору на чемпіонат Європи-2024

21.06.2023
Ідеї не для втоми: збірна України успішно провела літню сесію відбору на чемпіонат Європи-2024

У матчі проти Мальти Андрій Ярмоленко не реалізував пенальті.

Щойно підписавши контракт з УАФ, абсолютно без розкачки, Сергій Ребров активно узявся до плідної роботи на чолі національної збірної України.

 

Після яскравої нічиєї в товариському матчі з командою Німеччини далі під орудою нового наставника «синьо-жовті» взяли максимум очок у двох поєдинках відбору на ЧЄ-2024. У кожному з цих поєдинків підопічні Реброва продемонстрували справжній характер.

 

Спочатку вони здійснили запаморочливий «камбек» у грі проти Північної Македонії, вирвавши перемогу і поступаючись супернику після першого тайму 0:2.

 

Так само довелося українським збірникам шукати додаткові внутрішні резерви й у складному протистоянні з Мальтою, де долю матчу вирішив один єдиний точний удар з «позначки» Віктора Циганкова.

Харизма лідера

«Перемоги над Північною Македонією та Мальтою стали можливими завдяки великій командній роботі», — наголосив воротар «синьо-жовтих» Анатолій Трубін.


Не секрет, що збірній України важко даються спарені поєдинки. А під час червневого «вікна» довелося грати три матчі за десять днів.


Після ледь не програного матчу Північній Македонії у Реброва запитували про доречність спарингу з Німеччиною, який відчутно вплинув на свіжість футболістів у першій літній офіційній грі.


«Якщо дивитися на перший тайм матчу проти македонців (0:2), то, мабуть, та гра була зайвою. Але цей товариський матч був важливий для всієї України, і я вдячний Німеччині. Однак, дивлячись на результат поєдинку з німцями (3:3), то гра не була зайвою», — наголошував Ребров.


І хоча наставник намагався варіювати складом, усе одно ключем до успіху в офіційних матчах червня стали морально-вольові якості українських футболістів.

 

Утім яскравого результату в червневих іграх могло б і не бути, якби не пречудова ігрова форма Віктора Циганкова. Після того як узимку лідер київського «Динамо» перебрався до іспанської «Жирони», його лідерський хист перекинувся й на збірну.


Вийшло так, що Віктор відзначився голами у всіх трьох поєдинках збірної. При цьому саме завдяки його точним ударам «синьо-жовті» завершили червневу сесію євровідбору з максимальним очковим доробком.

Українським збірникам традиційно складно грати з командами, котрі сповідують відверто захисний стиль гри.


«Те, що Віктор робить в останніх трьох матчах, — це його персональна заслуга. Він сам поставив себе лідером команди. Ніхто його не призначав», — пояснив Ребров, коментуючи історію з підходом.


У грі проти Мальти лідерські якості Циганкова проявилися тоді, коли наприкінці ігрового часу українській збірній випало вдруге за матч виконувати пенальті.


Адже раніше капітан «синьо-жовтих» Андрій Ярмоленко не використав можливість забити з «позначки», пробивши в поперечину. Іще раз братися за пенальті ветеран збірної не взявся, віддавши право на вирішальний удар більш молодому колезі.

 

«Перед грою ми визначали, що пенальті битиме Ярмоленко. Але після невдалого виконання першого я бачив, що він сам запропонував Циганкову пробити. Я розумів, що Андрій не був психологічно готовий до другого 11-метрового. Тому я вдячний Циганкову за те, що він показав, що готовий до цього», — розповів Ребров.

Оборонний компонент

Завдяки переможному черв­невому «дублю» у турнірній таблиці євровідбору збірна України закріпилася на другій сходинці. При цьому збірна Англії, котра без особливих проблем здобула чотири перемоги в чотирьох матчах, перебуває в групі С поза конкуренцією.

 

Натомість за прохідну другу позицію українській команді доведеться боротися з італійцями. До кінця року всі питання групового відбору будуть закриті, і тут вирішальними для «синьо-жовтих» стануть саме дві очні дуелі з Італією — 12 вересня та 20 листопада.


До того моменту буде у Сергія Реброва час поміркувати над новими тактичними розробками, аби гідно зіграти з італійцями, матчі проти яких українським збірникам даються особливо тяжко.

Точні удари Віктора Циганкова принесли збірній України перемоги над Північною Македонією та Мальтою.


Утім із великими труднощами дався «синьо-жовтій» команді й матч зі скромною Мальтою. Після поразки острів’янам (0:1) у товариському матчі 2017 року перемога над Мальтою у кваліфікації до ЧЄ-2024 виглядає для «синьо-жовтих» великим прогресом.


Проте з огляду на різний статус суперників від української збірної очікували в цьому матчі чогось значно більшого, ніж скромних — 1:0. При цьому, на думку керівників федерації футболу Мальти, перемогти в матчі українським футболістам допоміг суддя, котрий підніс їм подарунок у вигляді повторного пенальті.


Хай там як, а Сергій Ребров наголошує, що нині в Європі всі команди вміють добре оборонятися. А українській збірній традиційно складно долати насичений захист.

 

«Знаю, що в Україні всі чекають на 5:0, 6:0, але зараз усі команди добре грають в обороні», — каже Ребров. За його словами, футболісти збірної зараз діють не дуже виразно. «Після сезону вони втомлені та й працюємо ми разом лише 10 днів. Не так просто все пояснювати футболістам, та ще й утілити ідеї на полі. Коли ж вони втомлені — це дуже важко зробити», — пояснює Ребров.

 

ТАБЛО
Чемпіонат Європи. Група С. Північна Македонія — Україна — 2:3 (Бардхі, 31 (пен.); Ельмас, 40 — Забарний, 62; Конопля, 67; Циганков, 83; вилучення: Мусліу, 72 (ПМ); У: Трубін, Тимчик (Конопля, 46), Забарний, Матвієнко, Миколенко, Степаненко, Судаков, Ярмоленко (Маліновський, 66), Циганков (Зубков, 90+3), Мудрик (Сидорчук, 90+1), Довбик (Ванат, 46)).
Україна — Мальта — 1:0 (Циганков, 72 (пен.); У: Трубін, Конопля, Кривцов, Забарний, Матвієнко (Миколенко, 46), Степаненко, Маліновський (Буяльський, 63), Ярмоленко (Сидорчук, 81), Циганков (Сваток, 90+5), Судаков, Ванат (Довбик, 63).
Турнірне становище: Англія — 12 (4 матчі), Україна — 6 (3), Італія — 3 (2), Північна Македонія — 3 (3), Мальта — 0 (4).