Скіфське золото належить Україні: рішення Верховного суду Нідерландів як тріумф справедливості

14.06.2023
Скіфське золото належить Україні: рішення Верховного суду Нідерландів як тріумф справедливості

Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення повернути «скіфське золото» Україні. (Фото з сайту dnipro.libr.dp.ua.)

Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення, ухвалене апеляційним судом Амстердама ще в жовтні 2021 року, що «скіфське золото» має бути повернуте Україні.


Упродовж семи років об’єкти зберігаються в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі, після того, як їх тимчасово привезли з чотирьох музеїв Криму.


Як інформує «Україна молода», про це 9 червня повідомило видання NOS.


Нагадаємо, коли росія анексувала Кримський півострів, постало питання: кому передавати згадані предмети — музеям у тимчасово окупованому Криму чи Україні.

 

У лютому 2014 року колекцію було вивезено до столиці Нідерландів для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка проходила в Музеї Пірсона.

 

Її неофіційно назвали «скіфське золото» чи «кримське золото», від чого пішла й назва судової тяганини.


14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні «скіфське золото», однак у січні 2017-го так звані кримські музеї під проводом окупантів почали процес оскарження рішення.

 

2021-го судді знову таки ухвалили рішення на користь нашої держави, але тоді «кримські музеї» звернулися до Верховного суду Нідерландів. Урешті, тепер, 9 червня він постановив, що скарби є культурною спадщиною всієї України.


На рішення суду Нідерландів повернути «скіфське золото» Україні відреагував керівник офісу президента Андрій Єрмак. Він наголосив, що судові баталії в цій справі тривали майже дев’ять років. Увесь цей час країна-агресор росія хотіла позбавити нашу державу культурного надбання.


«Зараз суд повністю відмовив у касаційній скарзі «кримських музеїв» і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України. Тріумф справедливості буде й в інших справах, що стосуються злочинів росії. Ми повернемо все, що належить нашій нації», — написав він у Телеграмі.


Відомо, що під час повномасштабного вторгнення в Україну представники країни-агресора росії продовжили вивозити із захоплених територій українські історичні цінності. Окупанти вкрали «скіфське золото» в захопленому Мелітополі на Запоріжжі.


Міжнародна група науковців та експертів із цифрових технологій висловила переконання, що такі дії рф є не випадковим мародерством, а цілеспрямованою стратегією.