Розбіг, злет, тріумф: стрибунка у висоту Ярослава Магучіх виграла третій поспіль міжнародний турнір

07.06.2023
Розбіг, злет, тріумф: стрибунка у висоту Ярослава Магучіх виграла третій поспіль міжнародний турнір

У нідерландському місті Генгело Ярослава Магучіх втретє в сезоні взяла двометрову висоту. (Фото з сайту worldathletics.org.)

Час від часу українська школа стрибків у висоту демонструє світу яскраві плоди своєї роботи.

 

Услід за Інгою Бабаковою, Вітою Стьопіною та Богданом Бондаренком до рівня олімпійського призера дострибнула Ярослава Магучіх.

 

На Іграх-2020 у Токіо талановита вихованка Тетяни Степанової взяла «бронзу» й націлилася на «золото» Парижа-2024.


Головний старт нинішнього літнього легкоатлетичного сезону — це чемпіонат світу в Будапешті. А готуючись до нього, Ярослава виграла вже три міжнародні турніри поспіль. На кожному з них вона виконала стрибки на два метри й вище.


На турнірі з серії Continental Gold Tour у Нідерландах Магучіх прагнула оновити рекорд сезону в світі. Щоправда, планку на висоті 2,05 м взяти не змогла.

 

Утім і стрибка на 2,00 м їй вистачило для впевненої перемоги. При цьому результат срібної призерки змагань — українки Ірини Геращенко — становив 1,93 м.


Іще одна представниця України — Юлія Левченко — завершила змагання четвертою, зупинившись на позначці 1,90. А всі свої залікові висоти (1,90; 1,95; 2,00) Магучіх проходила з першої спроби.


Наразі виходить так, що на чемпіонських висотах конкурувати з Ярославою в секторі нікому.

 

«Працюю так, що тільки я в секторі — мій розбіг та планка», — посміхається українська зірка.

 

Незабаром Магучіх виступить на Європейських іграх, які 21 червня — 2 липня проходитимуть у Польщі.


До слова, виконавчий комітет НОК України вже затвердив склад учасників цих нових для спортивної спільноти стартів. На треті за ліком Європейські ігри наша держава відправить 263 спортсмени, витримавши при цьому гендерну рівність — 132 жінки та 131 чоловік.


За словами Магучіх, відбір на ці старти в команді вітчизняних стрибунок у висоту відбувся на другому етапі Діамантової ліги, в Рабаті, де вона показала рекордний для нинішнього сезону результат — 2,01.

 

«Я пройшла відбір і дуже рада. Але головний старт цього року — чемпіонат світу. Його проведення в Європі — це дуже приємно, оскільки не потрібно кудись далеко їхати й витрачати зайвий час на відновлення», — розповіла Ярослава.


У Нідерландах, коментуючи місцевим ЗМІ свій переможний виступ, вона попросила європейців пам’ятати, що в Україні досі йде війна, й нещодавно, під час чергового обстрілу Дніпра російськими ракетами, одна з них розірвалася недалеко від дому, де мешкають її батьки.


А паралельно зі змаганнями Continental Gold Tour в італійській Флоренції проходив третій етап Діамантової ліги, де призовий результат, як було й у Рабаті, показала Марина Бех-Романчук.


Утім, на відміну від Марокко, в Італії вихованка наставника Вадима Крушинського виконувала не потрійний, а класичний стрибок у довжину. Перші в сезоні подібні змагання Марина завершила зі скромним результатом 6,59 м, який приніс їй у підсумку «бронзу».


«Звісно, завжди хочеться ліпших результатів, хочеться летіти далі. Навіть коли ти далеко стрибаєш, то хочеш краще. Але завжди є якісь об’єктивні причини. По-перше, це був дебютний старт у цій дисципліні, по-друге, всім важко давалися стрибки на мокрій доріжці. І ще було дуже багато нюансів. Хоча насправді задоволена тим, що маю. Це відправна точка, з якої ми починаємо рухатись далі», — підсумувала Бех-Романчук.