Перша в 2023-му операція TAVI: черкаські кардіохірурги врятували життя вінничанину

31.05.2023
Перша в 2023-му операція TAVI: черкаські кардіохірурги врятували життя вінничанину

На знак вдячності за врятоване життя сапер Павло Устименко подарував черкаському кардіохірургу Олегу Журбі власний бойовий шеврон. (Фото надане Черкаським кардіоцентром.)

Днями черкаські кардіохірурги успішно провели першу в цьому році операцію TAVI (transcatheter aortic valve implantation — транскатетерну імплантацію аортального клапана).

 

Вони врятували життя 63-річному пацієнту з Вінниччини, якому вже виконували операцію на серці 12 років тому.


Як розповіли «УМ» у Черкаському обласному кардіологічному центрі, лікувальний заклад отримав від Міністерства охорони здоров’я сім сучасних серцевих транскатетерних клапанів. Вартість кожного такого протеза — близько 10 тисяч доларів.


«Подібні клапани імплантують за спеціальною технологією TAVI. Вона є малотравматичною. Це найсучасніша технологія, яка дозволяє нашим пацієнтам обійтися без операції на відкритому серці», — розповідають у кардіоцентрі.

 

І додають, що у стислому вигляді транскатетерний клапан досить компактний, щоб пройти по судинах до серця і потрапити в те місце, куди його потрібно встановити. Там він розширюється до потрібного розміру і починає виконувати функції, на які вже не здатен рідний клапан.


Зазвичай подібні втручання проводять пацієнтам, яким протипоказані операції на відкритому серці. До кінця року Черкаський кардіоцентр планує провести ще шість таких операцій.


Нагадаємо, що не так давно черкаські кардіохірурги прооперували 50-річного захисника Павла Устименка. У кардіоцентр він приїхав з фронту (де був сапером), коли відчув біль за грудиною та важкість під час дихання.


За словами завідувача кардіохірургічного відділення Олега Журби, у військовослужбовця було виявлено пошкодження коронарних артерій, одна з яких на бічній поверхні мала критичне ураження — 99%.

 

Пацієнту було проведено операцію з аортокоронарного шунтування на працюючому серці, і після одужання він планує повернутися до побратимів на передову.